Calciopoli: Το σκάνδαλο που άλλαξε την ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου

11:50 8/5/2011 - Πηγή: 24wro
Τον Μάιο του 2006 ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα...
- αν όχι το μεγαλύτερο - σκάνδαλο στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Campionato. Η Γιουβέντους βρέθηκε να αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη κατηγορία κι ακόμα προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια της», η Ίντερ πήρε τίτλο... από το πουθενά, αλλά τα νέα δεδομένα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ποδοσφαιρική... μαύρη σελίδα της γειτονικής μας χώρας.

Το συγκεκριμένο
σκάνδαλο οδήγησε σαν σήμερα (8/5) πριν από 5 χρόνια σε παραίτηση τον πρόεδρο της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φράνκο Καράρο και λίγες ημέρες αργότερα την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου της «Μεγάλης Κυρίας».

Παράλληλα, η μετοχή της ομάδας στο Χρηματιστήριο έπεσε κατακόρυφα, φτάνοντας στο μισό της αξίας που είχε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Το πρώτο «ξεσκέπασμα»

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως τον Μάιο του 2006, όταν ιταλικές εφημερίδες δημοσίευσαν υποτιθέμενες απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έγιναν τη σεζόν 2005-06 και στις οποίες ο τότε γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, επικοινωνούσε με αρχιδιαιτητές και άλλους ανθρώπους της διαιτησίας, προκειμένου να εξασφαλίζει ευνοϊκούς ορισμούς διαιτητών για την ομάδα του.

Αν και ο Μότζι εμφανιζόταν ως ο «εγκέφαλος» του όλου σκανδάλου, δίνοντάς του και την εναλλακτική ονομασία «Moggiopoli», στις κασέτες υπήρχαν συνομιλίες παραγόντων άλλων 4 ομάδων, των Φιορεντίνα, Μίλαν, Λάτσιο και Ρετζίνα.

Παράλληλα, ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο φέρονταν ατομικά πρωτοκλασάτοι διαιτητές, όπως οι Μάσιμο Ντε Σάνκτις και Ρομπέρτο Ροζέτι, αλλά και παίκτες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, του τερματοφύλακα της Γιουβέντους που κατηγορήθηκε για παράνομο στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι ποινές

Οι έρευνες ξεκίνησαν άμεσα και ενώ αρχικά ο πέλεκυς έπεσε βαρύς σε όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες, τελικά ήταν η Γιουβέντους αυτή που το «πλήρωσε» πιο ακριβά. Ο εισαγγελέας, Στέφανο Παλάτσι, πρότεινε τον υποβιβασμό των «μπιανκονέρι» στη Serie C1 και των υπολοίπων 4 συλλόγων στη Serie B.

Τελικά, εκτός της Γιουβέντους, καμία ομάδα δεν υποβιβάστηκε στη Serie B, αλλά όλες ξεκίνησαν στο νέο πρωτάθλημα με βαθμούς ποινής. Συγκεκριμένα:

- Η Γιουβέντους υποβιβάστηκε στη Serie B και ξεκίνησε από το -9 τη σεζόν 2006-07, ενώ της αφαιρέθηκαν και τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006, με το δεύτερο να δίνεται στην Ίντερ.

- Η Μίλαν έπεσε από τη 2η στην 3η θέση και τελικά της επετράπη να συμμετάσχει στο Champions League της ερχόμενης σεζόν, το οποίο και κατέκτησε. Τη νέα σεζόν ξεκίνησε με αφαίρεση 8 βαθμών.

- Η Φιορεντίνα έπεσε από την 4η θέση στην 9η και ξεκίνησε την επόμενη χρονιά με 15 βαθμούς ποινής.

- Η Λάτσιο έπεσε από την 6η θέση στη 16η και ξεκίνησε με 3 βαθμούς ποινής τη νέα χρονιά.

- Από τη Ρετζίνα αφαιρέθηκαν 11 βαθμοί από το ν
Keywords
Τυχαία Θέματα