500 εκατ. ευρώ ξεχασμένα στις μαρίνες...

20:45 14/6/2011 - Πηγή: 24wro
Φρένο στην εισροή του «ζεστού» χρήματος που είχαν αρχίσει να καταβάλλουν οι σκαφάτοι… στα κρατικά ταμεία βάζει -στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία της χώρας- η ασυνεννοησία των αρμόδιων μηχανισμών των υπουργείων Οικονομικών και ...



Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Παρ’ ότι στην τσιμπίδα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν πέσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες σκαφών που δήλωναν τα πλωτά παλάτια τους ως επαγγελματικά, ώστε να παρακάμπτουν την εφορία, ελάχιστοι από αυτούς πέρασαν από το ταμείο και πλήρωσαν τα ποσά που τους αναλογούσαν, με αποτέλεσμα το Δημόσιο
να μην εισπράττει πρόστιμα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα περιμένει υπομονετικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας που αναμένεται -άγνωστο πότε- να ψηφιστεί στη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο της περαίωσης και για τα σκάφη.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που άρχισε το «σαφάρι» του ΣΔΟΕ στις μαρίνες της Αττικής -από το Φάληρο έως το Λαύριο- και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην περιφέρεια, δεσμεύτηκαν συνολικά 550 κότερα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους κλήθηκαν να καταβάλουν τα πρόστιμα και τους αναλογούντες φόρους, προκειμένου να τους αποδοθούν ξανά. Οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι και οι δεσμεύσεις προκάλεσαν πολύμηνη... τρικυμία στις μαρίνες όλης της χώρας, οδηγώντας επιφανείς επιχειρηματίες, δικηγόρους, γιατρούς και στελέχη επιχειρήσεων στην εφορία για να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους. Από την εμφάνιση των πρώτων εκατό ιδιοκτητών σκαφών στη ΔΟΥ Πλοίων συγκεντρώθηκε το ποσό των 30.000.000 ευρώ, ενώ από τους υπόλοιπους 450 το ΣΔΟΕ ανέμενε έσοδα επιπλέον 70.000.000 ευρώ.

Παρακαλάνε... να πληρώσουν

Αντί όμως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κυνηγούν τους οφειλέτες, συμβαίνει -σε παγκόσμια πρωτοτυπία- το ακριβώς αντίθετο: να κυνηγούν οι οφειλέτες τους μηχανισμούς για να καταβάλουν τα πρόστιμα και τους φόρους.

Οι σκαφάτοι επιθυμούν διακαώς να περάσουν από τη ΔΟΥ Πλοίων στον Πειραιά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να αποδεσμευτούν τα κότερά τους, αλλά η διαδικασία έχει πλέον παγώσει εν αναμονή του νομοσχεδίου για την περαίωση, στερώντας από τα διψασμένα κρατικά ταμεία έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών τα σκάφη των οποίων είναι δεσμευμένα επιθυμούν να καταβάλουν το πρόστιμο και τον αναδρομικό ΦΠΑ που τους αναλογεί, ώστε να πάρουν πίσω τα σκάφη τους. Αυτή τη στιγμή, το ΣΔΟΕ κρατάει δεσμευμένα περισσότερα από 500 σκάφη. Τα χρήματα που θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία αν το ΣΔΟΕ τους έδινε πίσω την περιουσία τους –με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα πληρώσουν τα νόμιμα- είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.Για μία περίπτωση μόνο θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο ιδιοκτήτης είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα 2 εκατ. ευρώ που του ζητεί το ΣΔΟΕ. Αν όμως δεν είναι βέβαιος ότι θα πάρει πίσω το σκάφος του, δεν πρόκειται να δώσει τα χρήματα και αυτό είναι απολύτως λογικό», αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή.

Έλεγ
Keywords
Τυχαία Θέματα