32 γελοιογράφοι από όλο τον κόσμο δηλώνουν: Είμαστε όλοι Έλληνες

16:43 25/3/2012 - Πηγή: 24wro
Οι σκιτσογράφοι είναι μαζί μας...
Ευρώ που πέφτουν στο κενό πάνω από την Ακρόπολη, η Αφροδίτη της Μήλου να κάνει μια άσεμνη χειρονομία και αρχαία αγάλματα-ζητιάνοι.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε συχνά από τα σκίτσα που δημοσιεύονται σε έντυπα Μέσα του εξωτερικού και έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Η εικόνα, όμως, φαίνεται πως σιγά σιγά αλλάζει με πολλούς Ευρωπαίους να δηλώνουν «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο επί 25 χρόνια γελοιογράφος Μιχάλης Κουντούρης δημιούργησε
ένα σκίτσο που προκάλεσε εντύπωση στο εξωτερικό και αποτέλεσε την αφορμή για την έκθεση «Αλληλεγγύη: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού».

Σε συνεργασία με την EduCartoon και με την υποστήριξη του ιδρύματος Κακογιάννη, ο γνωστός σκιτσογράφος προσκάλεσε 32 συναδέλφους του από όλο τον κόσμο να περάσουν το δικό τους μήνυμα υπέρ του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Από την Τετάρτη 21 Μαρτίου και για μία βδομάδα, η έκθεση θα βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλίμου. Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και σε Δήμους που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τη φιλοξενήσουν.

Ο Μιχάλης Κουντούρης μας μίλησε για το σκίτσο του, την εικόνα που έχουν τελικά για μας στο εξωτερικό και το σημαντικό ρόλο που παίζει η γελοιογραφία για τη δημοκρατία.

Πότε δημιουργήθηκε το σκίτσο σας και που δημοσιεύθηκε αρχικά;

Μετά τα μέσα Φλεβάρη, περίπου έναν μήνα πριν. Ταξίδεψε πρώτα στο Political Cartoo και στο Courrier International, που είναι τα δύο εξωτερικά πρακτορεία με τα οποία έχω κρατήσει τη συνεργασία μου ως πολιτικός γελοιογράφος, με αφορμή την κατάσταση στην Ελλάδα και το κίνημα «Είμαστε όλοι Έλληνες». Αν του έδινα μια ονομασία τώρα, θα μπορούσε να ήταν το «V for Greece».

Ποια ήταν η ανταπόκριση;

Πάνω σε αυτό το σκίτσο ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση, άρχισε να αναδημοσιεύεται, το ανέβασα και σε άλλους τόπους κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα ήταν κάποια στιγμή συγκινητικά, μπορώ να πω δηλαδή ότι πάει πολύ καλά.

Αυτό ήταν, λοιπόν, έδωσε και το έναυσμα για την έκθεση;

Θα μπορούσα να πω ότι αποτέλεσε τον καταλύτη για να γεννηθεί η ιδέα της έκθεσης, η οποία βέβαια στηρίχθηκε και από το ίδρυμα Κακογιάννη και είναι πολύ σημαντικό να σε στηρίζει ένας τόσο σημαντικός φορέας στον χώρο του πολιτισμού. Όλα γίνονται βέβαια και με την στήριξη της «EduCartoon», η οποία είναι ένας πολύ καινούριος φορέας και σχεδιάζει μαθήματα επάνω σε γελοιογραφίες.

Πώς θεωρείτε ότι μας βλέπουν τελικά στο εξωτερικό;

Οι απόψεις που έχουν για μας στο εξωτερικό διαφέρουν. Εμένα με είχε στεναχωρήσει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των γελοιογραφιών που κινούνταν τόσο σε έντυπα, όσο και σε ψηφιακά μέσα παγκοσμίως, είχαν κυρίως να κάνουν με αγάλματα που ζητιανεύουν κρατώντας για παράδειγμα καπέλα, και αυτό ήταν κάτι που με ενοχλούσε πάρα πολύ. Ένας από τους λόγους π
Keywords
Τυχαία Θέματα