Εν μέσω έντασης επίσκεψη Ομπάμα στη Ν. Κορέα

15:02 25/3/2012 - Πηγή: 24wro
Επίσκεψη στη νότια Κορέα πραγματοποιεί... ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα,εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή λόγω της ε εκτόξευσης διαστημικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στα δυο κορεατικά κράτη πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες στη Σεούλ, την ώρα που ο υπουργός
Άμυνας της Ιαπωνίας έχει θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

«Βρίσκεστε πάνω στα σύνορα της ελευθερίας. Πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας», είπε ο πρόεδρος τωξ ΗΠΑ απευθυνόμενος στους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η εκτόξευση που προβλέπεται για τον Απρίλιο είναι ένα πρόσχημα για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλόυ με πυρηνική κεφαλή. Αντιθέτως η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι θέλει να θέσει δορυφόρο σε τροχιά. Το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι Fuji είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι τμήματα του πυραύλου μεταφέρονταν με τρένο στο χώρο εκτόξευσης.

Όπως έγινε γνωστό η Βόρεια Κορέα έχει προωθήσει σε μια βάση εκτόξευσης στα βορειοδυτικά της χώρας το κυρίως τμήμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο.

Τη Δευτέρα, ο Μ. Ομπάμα θα συμετάσχει σε σύνοδο κορυφής στη Σεούλ για την Ασφάλεια, όπου θα παραστούν ηγέτες περισσότερων από 50 εθνών. Βασικός της στόχος είναι η πρόληψη εγκληματικών ή ένοπλων ομάδων από την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της συνόδου, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συζητήσει τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν σε διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν λαμβάνει μέρος στη σύνοδο κορυφής.
Keywords
Τυχαία Θέματα