12 φαινόμενα του υπολογιστή σας και οι λύσεις τους

08:43 18/9/2012 - Πηγή: 24wro
Τα μυστήρια του υπολογιστή είναι πολλά και επίμονα. Ξεκινούν συνήθως με το...
«γιατί δεν» και σπάνια έχουν ευτυχή κατάληξη. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι γιατί κάποιες φορές τα Windows δεν σε αφήνουν πεισματικά να διαγράψεις ένα αρχείο για εκτύπωση που έβαλες στην αναμονή, τότε καλωσόρισες στον κόσμο του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Νο 1 – Το μέγα μυστήριο των χαμένων downloads

«Πού πήγαν τα αρχεία που κατέβασα; Γιατί δεν τα βρίσκω;» Ο browser
σου ρυθμίζει πού σώζονται τα downloaded αρχεία κι εσύ μπορείς να ελέγξεις πλήρως τη διαδικασία, αλλάζοντας τον φάκελο προορισμού. Υπάρχουν browsers που είναι αρκετά ευγενικοί ώστε να σε ρωτούν κάθε φορά πού θέλεις να σωθούν τα αρχεία πριν από το κατέβασμά τους, ενώ άλλοι παίρνουν την πρωτοβουλία by default, αφήνοντάς σε να ξύνεις το κεφάλι σου. Αυτούς τους άτακτους browsers πρέπει να κάνεις πιο συνεργάσιμους: βρες στα Tools ή τα Options του browser τις επιλογές για το downloading και άλλαξε τον φάκελο για το πού θα πηγαίνουν by default. Αν θες, τικάρισε και την επιλογή «Always ask me where to save files» για να σε συμβουλεύεται κάθε φορά πριν κατεβάσει κάτι…

Νο 2 – Το μυστήριο των videos που δεν παίζουν

«Γιατί δεν παίζει στο laptop, αφού έπαιζε πριν από ένα λεπτό στο PC μου;» Αν το laptop σου δεν διαθέτει τον κατάλληλο decoder για το συγκεκριμένο format του video, τότε απλά δεν αναπαράγεται. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα format και τα codec της ψηφιακής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, κατεβάζοντας το ίδιο codec με αυτό που έχει κωδικοποιηθεί η εικόνα (σαν το πασίγνωστο DivX ας πούμε) θα λύσει το πρόβλημα. Κατέβασε και εγκατάστησε το «K-Lite Codec Pack Full», το οποίο περιέχει ό,τι χρειάζεσαι για να παίξουν τα περισσότερα videos του πλανήτη (avi, flv, mkv κ.ά.).

No 3 – Το μυστήριο του επίμονου εκτυπωτή

«Ο printer μου δεν τυπώνει και τα Windows δεν με αφήνουν να κάνω cancel ή delete στο αρχείο για εκτύπωση» Η διαδικασία γνωστή: στέλνεις ένα έγγραφο στον printer για εκτύπωση αλλά δεν γίνεται τίποτα, μπαίνεις στο Print Queue προσπαθώντας να σβήσεις ή να ακυρώσεις την ενέργεια και πάλι δεν γίνεται τίποτα, κάνεις ένα γενναίο reboot για να του δείξεις εσύ κι όταν τελικά ξανανοίξει, βλέπεις το αρχείο ακόμα στην αναμονή να σε στοιχειώνει! Έχεις μπροστά σου ένα κλασικό πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστή και εκτυπωτή. Κάν’ τα λοιπόν να μιλήσουν. Ο ένοχος μπορεί να είναι από τον κατεστραμμένο driver του εκτυπωτή μέχρι ένα ελαττωματικό καλώδιο USB. Κατέβασε και εγκατέστησε την εφαρμογή «Stalled Printer Repair», η μοναδική (και μοναδικά συγκλονιστική) δουλειά της οποίας είναι η εκκαθάριση των συσσωρευμένων αρχείων στο Print Queue! Ξενοιάζεις από τα φαντάσματα και μπορείς μετά να ξαναστείλεις το αρχείο σου για εκτύπωση.

Νο 4 – Το μυστήριο των «μπιπ»

Ακούς «μπιπ» όταν ανοίγεις τον υπολογιστή σου και έχεις ελαφρώς θορυβηθεί; Τι να σημαίνει άραγε αυτός ο μηχανικός θόρυβος; Αυτά τα τρομακτικά «μπιμ» προέρχονται από το BIOS (ένα προγραμματάκι της
Keywords
Τυχαία Θέματα