Τενιστική συμπεριφορά: Ποια λάθη είναι καλό να αποφύγουμε

12:06 6/4/2020 - Πηγή: Tennis24
O αναγνώστης του Tennis24, Δημήτρης Ρόκας, γράφει για τις συμπεριφορές που καλό είναι να αποφεύγονται μέσα και έξω από το γήπεδο

Όσοι ασχολούνται με το τένις, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο συναρπαστικό και εθιστικό μπορεί να γίνει αυτό το άθλημα. Δυστυχώς όμως, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, άλλο τόσο μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, αδικίες και δυσκολίες στην επικοινωνία μας, εξαιτίας της ανταγωνιστικής φύσης του.

Όλοι μας λίγο ή πολύ θέλουμε να κερδίσουμε τον αντίπαλό μας, και μερικές φορές για να το πετύχουμε αυτό, καταφεύγουμε σε λανθασμένες πρακτικές, οι οποίες δεν τιμάνε το άθλημα

και την ευγενή άμιλλα.

Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα πράγματα που πιθανόν κάνουμε, προκειμένου να μην πληγωθεί ο εγωισμός μας, και που δε συνάδουν με σωστή αθλητική αλλά και γενική συμπεριφορά:

– Κλέβουμε πόντους. Βλέπουμε μια μπαλιά του αντιπάλου που ήταν ξεκάθαρα μέσα ή στα όρια της γραμμής, αλλά του λέμε ότι ήταν άουτ, και δεν προτείνουμε επανάληψη του πόντου για αμφισβητούμενη μπαλιά. Η φυσικά και το αντίστροφο, βλέπουμε ότι η δική μας μπαλιά ήταν άουτ και δηλώνουμε ότι ήταν μέσα.

Με άλλα λόγια κλέβουμε..και βέβαια να πούμε ότι εφόσον ο πόντος έπρεπε να πάει στον αντίπαλο και τον παίρνουμε σαν δικό μας, κλέβουμε όχι έναν αλλά δύο πόντους. Μιλάμε πάντα για τις μπαλιές που είδαμε καλά και είμαστε σίγουροι, διότι φυσικά λάθη μπορεί να γίνουν πολλά με γυμνό μάτι.

– Προτείνουμε επανάληψη του πόντου σε μπαλιά που ήταν καθαρά μέσα ή άουτ..εδώ κλέβουμε έναν πόντο. Σημειωτέον ότι τα κλεψίματα πολλές φορές συμβαίνουν σε κρίσιμους πόντους, όπως break points και match points, όπου φυσικά είναι ακόμα χειρότερο.

– Κλέβουμε στο σκορ.. ξέρουμε π.χ. ότι είναι 15- 40 αλλά λέμε ότι 30-40 ή 30-30. Μετά μπορεί να ακολουθήσει διένεξη για το πότε πήρε ο καθένας τον πόντο, όπου πολλές φορές είναι δύσκολο να θυμηθούμε, πράγμα λογικό. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που μπορεί να κλέψουν ολόκληρο game! Άλλες φορές όμως, για να είμαστε δίκαιοι, άνθρωποι είμαστε και μπορεί να μπερδευτούμε άθελά μας και να μετρήσουμε λάθος το σκορ, ενώ δεν είχαμε την πρόθεση να κλέψουμε.

– Βλέπουμε μια μπαλιά κοντά στη ή πάνω στη γραμμή, αλλά περιμένουμε να δούμε ανάλογα με την έκβαση του πόντου αν θα πούμε επανάληψη, άουτ ή μέσα ή αν θα σιωπήσουμε σα να μη συνέβη τίποτα. Παράδειγμα: Σερβίρει ο αντίπαλος, η μπάλα είναι πάνω στη γραμμή, αλλά η επιστροφή μας πάει στο φιλέ, και μετά προτείνουμε επανάληψη του πόντου.

– Καθυστερούμε. Καθυστερούμε να εμφανιστούμε στο ραντεβού του αγώνα μας, ή καθυστερούμε υπερβολικά μεταξύ των διαλειμμάτων μέσα στον αγώνα, προκειμένου να σπάσουμε το ρυθμό του αντιπάλου και να τον εκνευρίσουμε. Κάποιοι μπορεί μάλιστα να καθυστερούν υποκρινόμενοι τραυματισμό ή μιλώντας στο τηλέφωνο!

– Δεν φέρνουμε ποτέ μπαλάκια. Αυτό και αν είναι αγένεια. Δεν φέρνουμε ποτέ η σχεδόν ποτέ μπαλάκια και περιμένουμε ότι πάντα θα έχει ο συμπαίκτης μας. Μερικοί μερικοί μπορεί να φέρουν κάτι ξεχασμένα μπαλάκια που τα έχουν εδώ και 6 μήνες και τα οποία είναι σε κακή κατάσταση, απλά για να πουν ότι έφεραν.

– Δεν ζητάμε “σόρυ” όταν πήραμε τον πόντο με τη βοήθεια του φιλέ. Βασικό αν μη τι άλλο.

– Μειώνουμε τον αντίπαλο και κάνουμε τους έξυπνους. Μειώνουμε τον αντίπαλο μας και εκθειάζουμε τον εαυτό μας με διάφορα σχόλιά μας. Παραδείγματα: Κερδίζει με την αξία του ο αντίπαλος έναν ωραίο πόντο ή τον αγώνα, αλλά λέμε ότι εμείς φταίμε που τον χάσαμε γιατί δεν παίξαμε καλά. Η εναλλακτικά το παίζουμε εξυπνάκηδες για το πόσο καλό τένις ξέρουμε, και κάνουμε συνέχεια άκομψες υποδείξεις για το τι λάθη κάνει ο αντίπαλος και πώς θα έπρεπε να παίζει.

– Θέλουμε να παίζουμε μόνο σε συγκεκριμένα γήπεδα: Αν ο συμπαίκτης μας έρθει στο κοντινό γήπεδο της γειτονιάς μας ή σε κάποιο γήπεδο που προτιμάμε, έχει καλώς, διαφορετικά δεν θα τραβηχτούμε κιόλας για να παίξουμε μαζί του.

– Έχουμε κακή επικοινωνία εκτός γηπέδου: Είτε σκόπιμα για να κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο, είτε από αμέλεια, δεν κανονίζουμε όμορφα και ωραία σαν άνθρωποι ένα παιχνίδι τένις. Αντίθετα, καθυστερούμε να απαντάμε σε μηνύματα ή ακυρώνουμε συχνά τα προγραμματισμένα ραντεβού μας. Επίσης, όταν έχουμε κερδίσει τον τελευταίο αγώνα μας το παίζουμε δύσκολοι, ενώ όταν έχουμε χάσει προτείνουμε rematch όσο πιο σύντομα, έτσι ώστε να πάρουμε εκδίκηση.

– Ξεκόβουμε επαφές τελείως: Αυτό είναι περισσότερο επισήμανση παρά αντιαθλητική συμπεριφορά. Διαγράφουμε με ευφάνταστες δικαιολογίες έναν συμπαίκτη μας επειδή είναι αρκετά καλός και δεν αντέχουμε να χάνουμε, ή επειδή δεν είναι τόσο καλός και θέλουμε να παίζουμε με καλύτερους. Οκ, αυτό είναι δικαίωμά μας φυσικά, και στην περίπτωση που το κάνουμε επειδή ο συμπαίκτης μας είναι πολύ τοξικός, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή, ώστε να μην μπούμε σε έναν ψυχοφθόρο φαύλο κύκλο. Αν όμως δεν ισχύει αυτό, μήπως να αναθεωρούσαμε;

Κλείνοντας, για να μη δαιμονοποιούμε, κανείς δεν είναι τέλειος και πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε υποπέσει σε λάθη σαν τα παραπάνω, σε κάποιο βαθμό. Εδώ απλά τα επισημαίνουμε με σκοπό να έχουμε καλύτερη επίγνωση και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε, ώστε να απολαμβάνουμε δίκαια και ωραία παιχνίδια, νικητής των οποίων θα είναι το τένις.

Μην ξεχνάμε ότι τόσο οι νίκες όσο και οι ήττες είναι απλά μέρος του παιχνιδιού, οπότε δεν έχουμε παρά να τις αποδεχτούμε και να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως κάνουν οι καλύτεροι επαγγελματίες τενίστες και προοδεύουν καθημερινά!

Δημήτρης Ρόκας – αναγνώστης Tennis24

“Η άποψή μου” είναι η νέα θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected], θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1000×500 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

The post Τενιστική συμπεριφορά: Ποια λάθη είναι καλό να αποφύγουμε appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα