Τάσος Μπαβέλας: “Ο Στέφανος θα γίνει Νο1”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο Tennis24 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιάπα, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής μας ομάδας στο Fed Cup και πρώην Νο1 Έλληνας τενίστας, Τάσος Μπαβέλας…

Ο 50χρονος προπονητής και ιδρυτής της επιτυχημένης ακαδημίας Bavelas Tennis Academy, μίλησε στο Tennis24 για το Ελληνικό τένις, για τις πρόσφατες μάχες που έδωσε η Εθνική μας ομάδα του Fed Cup,

αλλά και για τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο παγκόσμιο τένις, αλλά και να αναλύσει την δουλειά που γίνεται στην… τενιστική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και την “σταθερά” της ΕΦΟΑ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την μάχη της Εθνικής ομάδας μας στο Fed Cup: “Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η παραμονή στο Group I. Ήμασταν εξ’ αρχής σε δύσκολο όμιλο, θέλαμε να παραμείνουμε στην κατηγορία, όμως στην πορεία φάνηκε πως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μέχρι και την άνοδο στο World Group. Είμαστε ικανοποιημένοι πάντως, γιατί τα κορίτσια έπιασαν πολύ καλή απόδοση.

Η Σάκκαρη έπαιξε τρομερό τένις και κόντρα στην Μπόνταρ από την Ουγγαρία, και απέναντι στην Κόντα που λίγο έλειψε να την κερδίσει, αλλά ήταν ψύχραιμη και όταν αντιμετώπισε την Γιακούποβιτς και παρότι βρέθηκε πίσω με σετ και μπρέικ, κέρδισε με ανατροπή και μας οδήγησε στην παραμονή στην κατηγορία. Η Γραμματικοπούλου αν και δεν μπόρεσε να παίξει όπως μπορούσε στο πρώτο της παιχνίδι, στο δεύτερο κόντρα στην Μπούλτερ ήταν φοβερή, και λίγο έλειψε να πάρει τη νίκη, όπως και στο τρίτο ήταν εξαιρετική”.

Για την κακή διαιτησία κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία: “Ήταν περίεργοι οι linesmen στη σειρά αυτή. Είχαμε πολλές κακές αποφάσεις, από τις οποίες δεν μπορούσε να κάνει overule σε όλες ο διαιτητής. Δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις όταν δεν υπάρχει και το hawk eye. Και η Ουγγαρία έχασε… με σφαγή από την Μεγάλη Βρετανία, αυτό ίσως λέει πράγματα”.

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά: “Το έχουμε δηλώσει πολύ, το έχω πει κι εγώ αρκετές φορές, πιστεύω πως κάποια στιγμή θα γίνει Νο1 στον κόσμο. Στην αρχή του 2018 λέγαμε ότι θέλει και πρέπει μπει στο Top50, και όχι μόνο το κατάφερε, αλλά τερμάτισε τη χρονιά στο Νο15”.

Για το ποια στοιχεία του παιχνιδιού του πρέπει να βελτιώσει: “Στην ενδυνάμωση πρέπει να δουλέψει λίγο. Είναι θέμα φυσικής κατάστασης από εδώ και στο εξής. Τεχνικά είναι ένας αθλητής που τα έχει όλα, είναι καλύτερος από τους συνομηλίκους του, αν και από τον Μεντβέντεφ έχει χάσει αρκετές φορές, πιστεύω πως είναι πολύ καλύτερος παίκτης”.

Για τον Μάρκο Παγδατή: “Του αρέσει το τένις, θέλει να μείνει στο τουρ και καλά κάνει γιατί θέλει να παίζει σε υψηλό επίπεδο, αλλά ως εκεί. Φαίνεται πως οι τραυματισμοί δεν τον αφήνουν να δουλέψει όπως θέλει, και γι’ αυτό χάνει έδαφος συνεχώς”.

Για την Μαρία Σάκκαρη: “Την Μαρία την έζησα για αρκετές ημέρες τώρα με το Fed Cup. Είναι πολύ μεγάλη αθλήτρια. Και από την τενιστική πλευρά της, αλλά και από τον χαρακτήρα της. Είναι ηγέτης στην Εθνική ομάδα, μπορεί να δώσει πολλά πράγματα. Όσον αφορά τις πορείες της φέτος, στο Αυστραλιανό Όπεν έπαιξε πολύ καλά και ήταν άτυχη που χρειάστηκε να παίξει με μια Αυστραλή τόσο νωρίς στο τουρνουά. Η Μπάρτι εκτός από το ότι είναι πολύ καλή τενίστρια, είχε και πολύ μεγάλο κίνητρο παίζοντας μπροστά στους συμπατριώτες της”.

Για την ανάπτυξη του ελληνικού τένις και των ακαδημιών στη χώρα μας: “Το τένις έχει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας. Έρχονται καινούρια παιδιά που θέλουν να παίξουν τένις και να μάθουν το άθλημα. Κάνουμε πολύ συχνά τουρνουά και τα ταμπλό είναι γεμάτα πάντα. Αυτό είναι ενδεικτικό της ανάπτυξης”.

Για τις θυσίες που κάνουν οι Ελληνίδες τενίστριες ώστε να ανέβουν επίπεδο: “Οι θυσίες που κάνουν οι Ελληνίδες τενίστριες είναι πολύ μεγάλες. Βγάζουν μερικά χρήματα και τα δίνουν κατευθείαν για να παίζουν, ή δίνουν και δικά τους, από την τσέπη τους για να παίξουν σε τουρνουά. Ειδικά οι νεαρές αθλήτριες, πληρώνουν από την τσέπη τους για να μπορέσουν να κερδίσουν πόντους, χρήματα και φήμη”.

Για τις εξελιγμένες εγκαταστάσεις στη χώρα μας και το αν πρέπει οι αθλητές μας να βγαίνουν στο εξωτερικό για να προπονούνται σε υψηλό επίπεδο: “Ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας μας φέτος στο Fed Cup, οφείλεται στις εγκαταστάσεις του Τατοΐου. Ο κ. Μυτιληναίος μας τα παρέχει όλα. Είναι πολύ εξελιγμένο το club και μπορούμε να δουλέψουμε όπως πρέπει. Όσον αφορά ατομικά τους αθλητές, οι γυναίκες δεν χρειάζεται νομίζω να βγαίνουν στο εξωτερικό για να προπονούνται. Υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο στους άνδρες και μπορούν να προπονούνται και εδώ σε υψηλά στάνταρ. Οι άνδρες, στο επίπεδο του Στέφανου, χρειάζεται όμως να βγαίνουν έξω, γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός εδώ. Γι’ αυτό κι ο Στέφανος πήγε στην Γαλλία, ώστε να μπορέσει να δουλέψει σωστά”.

Για την εικόνα της Ελλάδας στον τενιστικό χάρτη, την δουλειά που γίνεται από την ΕΦΟΑ και τις πρόσφατες επιτυχίες σε επίπεδο εθνικών ομάδων: “Η υποδομή που έχει κάνει η ομοσπονδία, πιάνει τόπο. Λειτουργεί μια αξιοκρατία και πλέον το ελληνικό τένις έχει θέση και φωνή στα κέντρα αποφάσεων. Είδαμε πρόσφατα και στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνεργασίας σε επίπεδο ομοσπονδιών στα Βαλκάνια, πόσο επιτυχημένο ήταν, τουλάχιστον από πλευρά επισκεψιμότητας, το Sofia Open με την συμμετοχή του Τσιτσιπά και την παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων στη Σόφια. Η ομοσπονδία του τένις έχει οντότητα στο εξωτερικό με τον κ. Ζαννιά και στην ITF και στο Fed Cup και στο Davis Cup αναγνωρίζεται αυτό.

Οι εθνικές ομάδες λειτουργούν πιο αξιοκρατικά σε σχέση με το παρελθόν. Στη δική μου εποχή, όταν ήμουν εγώ αθλητής με τον Καλοβελώνη και την Κανελλοπούλου, όποιος είχε μέσο και ήξερε τον πρόεδρο ή κάποιον από την ομοσπονδία, γινόταν προπονητής Εθνικής ομάδας. Αυτό τώρα δεν συμβαίνει. Πλέον, υπάρχει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα και άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο, έχουν παίξει σε αυτό το επίπεδο και έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την επιρροή στους ίδιους τους αθλητές, βγαίνουν μπροστά. Αυτοί που το αξίζουν και έχουν ένα υπόβαθρο, δικαιώνονται.

Όπως έγινε με τον Γιώργο Καλοβελώνη που έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό τένις, όπως γίνεται με τον Φώτη Βαζαίο που έχει παίξει κι αυτός Davis Cup και τον σέβονται όλοι. Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή ανθρώπων που γνωρίζουν το άθλημα και βοηθάνε την όλη κατάσταση από τη δική τους πλευρά, όπως η Αγγελική Κανελλοπούλου που έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της Μαρίας αλλά και ο Κωνσταντίνος Εφραίμογλου που βοηθάει πολύ απ’την πλευρά του.

Για το αν διεξαχθεί κάποιο τουρνουά της ΑΤΡ στην Ελλάδα στο σύντομο μέλλον: “Ανοίγει η όρεξη σε χορηγούς από τα ranking των παιδιών (Τσιτσιπά, Σάκκαρη) και από όσο ξέρω γίνεται μια προσπάθεια από τον κ. Ζαννιά, να οδηγηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται πολλά χρήματα για να μπορέσουμε να πάρουμε τουρνουά, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα συμβεί και αυτό, όσο ανεβαίνουν τα παιδιά μας”.

Για τους Ρότζερ Φέντερερ, Νόβακ Τζόκοβιτς, Ράφα Ναδάλ και Άντι Μάρεϊ: “Δεν νομίζω ότι ο Φέντερερ έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι ακόμη στο Tour. Πιστεύω ότι δεν θα κερδίσει άλλο Grand Slam. Αν φτάσει κοντά στο να κατακτήσει ακόμη ένα πάντως, πιστεύω ότι αυτό θα είναι το Wimbledon. Ο Τζόκοβιτς από την πλευρά του, είναι η αρχή και το τέλος του τένις, από όλες τις απόψεις. Ευρηματικότητα, πνεύμα, σώμα. Είναι ανίκητος τενίστας. Και ο Ναδάλ είναι θηρίο, όμως ο Τζόκοβιτς είναι διαφορετικός. Όσον αφορά τον Μάρεϊ, θα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό στο μέλλον, να δούμε αν θα μπορέσει μετά την εγχείρηση να επιστρέψει ποτέ σε ικανοποιητικό επίπεδο”.

Για το μελλοντικό Top5 στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ: “Θα είναι ο Τσιτσιπάς, ο Ζβέρεφ, ο Τιμ. Θα φανεί στην συνέχεια ποιοι άλλοι θα ξεχωρίσουν και θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το επίπεδο των παραπάνω”.

Για το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA, Ναόμι Οσάκα, και τον “χωρισμό” της με τον Σάσα Μπαγίν: “Δεν μπορούμε σίγουρα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο περιβάλλον της Οσάκα. Έχει κερδίσει δυο σερί Grand Slams, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να λήξει τη συνεργασία της με τον Μπαγίν. Δεν ξέρουμε όμως αν τον απέλυσε, ή αν έφυγε από μόνος του. Σίγουρα, είναι περίεργο ζήτημα και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο υψηλό ρυθμό στο Tour, χωρίς αυτόν τον προπονητή”.

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Τάσος Μπαβέλας: “Ο Στέφανος θα γίνει Νο1” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα