Σε κρίσιμη καμπή το τένις στην Ελλάδα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ελληνικό τένις ζει τις καλύτερες ημέρες του ever. Είμαστε τυχεροί που μέσα από συγκυρίες και όχι από ένα οργανωμένο σχέδιο, Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη κατάφεραν να εξαντλήσουν τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν για να γίνουν επαγγελματίες τενίστες και χάρη στις θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους, πρωταγωνιστούν στα δύο επαγγελματικά tour, βάζοντας το τένις σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Το τένις στην Ελλάδα είχε μια δυναμική και πριν από το ξεπέταγμα των

δύο κορυφαίων εκπροσώπων μας, ωστόσο η πέρα από κάθε προσδοκία εξέλιξη του Στέφανου και της Μαρίας, έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό μομέντουμ για το άθλημα στη χώρα μας.

Μην γελιόμαστε, η πανδημία επίσης βοήθησε το τένις καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα αθλήματα που μπορείς να ακολουθήσεις και γι’αυτό παρατηρείται η τεράστια αύξηση στους τενιστικούς χώρους τους τελευταίους μήνες. Πολύς νέος κόσμος έχει μπει στο άθλημα, βρίσκοντας μια διέξοδο στις δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε με αποτέλεσμα οι προπονητές και τα οργανωμένα τένις κλαμπ να μην έχουν ώρες για να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση.

Διανύουμε, λοιπόν, μια πολύ σημαντική εποχή και είναι τεράστια η ευθύνη που έχουν οι επαγγελματίες του χώρου αλλά και η Πολιτεία, ώστε να θωρακίσουμε το αγαπημένο μας άθλημα, να το προστατέψουμε και να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο. Πρέπει να κρατήσουμε όλον τον αυτόν τον νέο κόσμο που γνωρίζει το άθλημά μας και “αύριο” θα βάλει και τα παιδιά του μέσα.

Ο ιδιωτικός τομέας αρχίζει και δουλεύει σε αυτό το κομμάτι. Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις και ακούγονται ακόμα περισσότερες. Όλοι ψάχνουν εκτάσεις για τη δημιουργία γηπέδων, οργανωμένων και μη ενώ και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βελτιώνονται και επεκτείνονται. Η περιφέρεια έχει εξίσου σημαντικό ρόλο και έχουν γίνει ήδη προσπάθειες σε Δράμα (Venus Tennis Club), Ηράκλειο Κρήτης (Heraklion Tennis Center) αλλά και πρόσφατα σε Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αξιόλογες λύσεις ενώ δεν είναι τυχαίο που ο Ράφαελ Ναδάλ και το Sani Resort αποφάσισαν να επενδύσουν στη Χαλκιδική με τη δημιουργία του Rafa Nadal Tennis Center, έστω κι αν αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του αθλοτουρισμού (επίσης πολύ σημαντικός τομέας που έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης). Όπως και το Lyttos Beach Hotel στην Κρήτη, με φοβερές εγκαταστάσεις και πλούσια αγωνιστική δράση.

Πολύ σημαντική εξέλιξη και η εν μέρη ιδιωτικοποίηση του Κέντρου Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ με την Στάδιο 2020 να αναλαμβάνει τη λειτουργία και την βελτίωση των ρημαγμένων και παρατημένων εγκαταστάσεων τένις στο Μαρούσι. Τους τελευταίους μήνες, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης είναι από τα πιο hot τενιστικά σποτς στην Ελλάδα, με εκατοντάδες αθλούμενους να περνούν καθημερινά τις πύλες του ΟΑΚΑ.

Δεν ξέρω ποια είναι η συμφωνία κι αν είναι συμφέρουσα ή όχι για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά αυτό που ξέρω από πρώτο χέρι είναι τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε η συγκεκριμένη εγκατάσταση η οποία λειτουργούσε με τη γνωστή δημοσιουπαλληλική συμπεριφορά. Βλέποντας να ρημάζουν, κυριολεκτικά, οι εγκαταστάσεις που πάτησαν το πόδι τους το 2004 οι Φέντερερ, Ενάν, Γκονζάλεζ, Μασού, Μίσκινα, Δανϊηλίδου και άλλοι σπουδαίοι τενίστες, σε έπιανε πόνος στο στομάχι.

Η ιδιωτικοποίηση του Κέντρου Αντισφαίρισης ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική και ήδη φαίνεται η δουλειά των ανθρώπων που έχουν αναλάβει την επένδυση η οποία θα είναι πολύ μεγάλη και θα αλλάξει άρδην την εικόνα του ΟΑΚΑ. Τουλάχιστον έτσι ακούγεται…

Και φτάνουμε στην “καυτή πατάτα” που ακούει στο όνομα “Εκλογές ΕΦΟΑ”. Τον Μάρτιο, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα έχουμε νέα (;) διοίκηση στην ομοσπονδία αντισφαίρισης. Ήδη έχει αρχίσει η προεκλογική καμπάνια των υποψήφιων προέδρων και μαθαίνω ότι τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, προσπαθώντας να “ψήσουν” τους συλλόγους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογική διαδικασία. Κάποιοι τάζουν και θέσεις στην επόμενη… μέρα ενώ ήδη κλείνονται μικρό-τουρνουά και χαρίζονται κούτες μπάλες, στα πρότυπα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και της φιλοσοφίας του “πάρε-δώσε”.

Το μίγμα των υποψηφίων έχει λίγο απ’όλα. Γνωστές φιγούρες και ονόματα, μπόλικο παρελθόν και κάποιες εκπλήξεις με πολιτική χροιά. Το επόμενο διάστημα η “μάχη” αναμένεται να φουντώσει, οπότε θα έχουμε και περισσότερο περιεχόμενο να συζητήσουμε.

Αυτό που ξέρω είναι πως ο επόμενος πρόεδρος και η ομάδα που θα διαλέξει, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο όραμα για το άθλημα, μεγάλη όρεξη για σκληρή δουλειά, θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξει τα κακώς κείμενα και άπλετο χρόνο.

Θα αναλάβει την τύχη του τένις σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, λόγω του ισχυρού μομέντουμ και της παρουσίας των Τσιτσιπά, Σάκκαρη, υποχρεωμένος να επεκτείνει την αγωνιστική δραστηριότητα στα Ελληνικά γήπεδα (διεθνή τουρνουά junior, άνδρες, γυναίκες) και να φέρει εις πέρας το μεγάλο στοίχημα της ανάληψης ενός μεγάλου τουρνουά (ATP, WTA) που τόσο πολύ ζητάει και έχει ανάγκη το Ελληνικό τένις.

Η δημιουργία ενός εθνικού κέντρου αντισφαίρισης όπου θα έχουν την δυνατότητα να προπονούνται εκεί επίλεκτοι αθλητές με πολλές παροχές και ευκολίες από την Ομοσπονδία, είναι επίσης ένα “must-do” της νέας διοίκησης και ένα project που απέτυχε να υλοποιήσει η προηγούμενη.

Εξίσου σημαντική και η εγχώρια δραστηριότητα για αθλητές άνω των 18, προκειμένου να υπάρχει μια προοπτική γιατί αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι καταδικαστικό για τους ενήλικες αθλητές.

Τέλος, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο παρωχημένος σύλλογος προπονητών η συνεργασία των οποίων με την Ομοσπονδία, είναι επιτακτική ανάγκη. Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στο τένις καθώς ακολουθούν τους αθλητές σε όλα τα στάδια της τενιστικής τους ανάπτυξης και είναι αυτοί που θα εμπνεύσουν τα νεαρά παιδιά να συνεχίσουν να εξελίσσονται, να έχουν όραμα και να κάνουν όνειρα.

Ειμαι αισιόδοξος ότι θα ακολουθήσουν ωραία χρόνια για το τένις στην Ελλάδα. Είναι εποχή μεγάλης ευθύνης για όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το άθλημα στη χώρα μας η οποία έχει τις προοπτικές να γίνει ο απόλυτος τενιστικός προορισμός. Να περάσει κι αυτή η καταραμένη κατάσταση με τον κορονοϊό και όλα θα γίνουν…

Μαρίνος Ταχτσίδης – [email protected]

The post Σε κρίσιμη καμπή το τένις στην Ελλάδα appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα