Σαν σήμερα: Ο Λεντλ λέει “αντίο” στο τένις (vid)

Συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από τις 20 Δεκεμβρίου του 1994, την ημέρα που ο “Ιβάν ο τρομερός” στα 34 χρόνια του αποχαιρέτησε το τένις με το χρόνιο πρόβλημα στη μέση του να τον ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο.

Ο Λεντλ, ο οποίος γεννήθηκε στην Οστράβα τον Μάρτιο του 1960, έζησε στις ΗΠΑ από το 1981, ενώ απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1992. Ωστόσο, είχε προλάβει να αφήσει τη σφραγίδα του στο άθλημα πολύ πριν συμβεί αυτό. 

Στο τέλος της μεγάλης και λαμπρής πορείας του στο τένις, το “ρομπότ”, όπως τον αποκαλούσαν

προδόθηκε από το σώμα του. Ο Λεντλ ταλαιπωρήθηκε αρκετά από το πρόβλημα στη μέση του, με τις ήττες-προς το τέλος-να γίνονται όλο και συχνότερες. 

Έβαλε τέλος στην καριέρα του στις 20 Δεκεμβρίου του 1994 σε ηλικία 34ων ετών. “Δεν ήθελα να με αυτόν τον τρόπο. Είμαι σίγουρος ότι θα μου λείψει πολύ το άθλημα που αγαπάω.” είχε πει. 

Μια εβδομάδα νωρίτερα από την τελική του απόφαση, οι γιατροί τον είχαν ενημερώσει ότι όχι μόνο δεν υπήρχε ελπίδα ανάκαμψης για το πρόβλημα της μέσης του, αλλά υπήρχε και η προοπτική για να αυξηθεί ο πόνος. Σε εκείνο το σημείο ο Λεντλ είχε υποχωρήσει το Νο54 της παγκόσμιας κατάταξης. 

Τον Φεβρουάριο του 1983 ο Λεντλ είχε καταφέρει να ανέβει στο Νο1 του κόσμου χωρίς να έχει κερδίσει Grand Slam, ωστόσο είχε προλάβει να κατακτήσει δύο τίτλους στα Tour Finals (1981, 1982).

Το πρώτο Grand Slam ήρθε το 1984 όπου και κατέκτησε το Roland Garros, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε και το US Open. Παρέμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 270 εβδομάδες, κάτι που έχουν ξεπεράσει μόνοι οι Νόβακ Τζόκοβιτς, Ρότζερ Φέντερερ και Πιτ Σάμπρας. 

Στα 17 χρόνια που αγωνίστηκε στο Tour κατάφερε να κατακτήσει 94 τίτλους ανάμεσα σε αυτούς και 8 Grand Slam, ενώ βρέθηκε και 11 τελικούς Majors χάνοντας τρεις φορές από τον μεγάλο του αντίπαλο Μπόρις Μπέκερ. 

Wimbledon: Το μεγάλο απωθημένο…

Το Wimbledon παρέμεινε ένα μεγάλο όνειρο για τον Λεντλ, καθώς ήταν το μοναδικό Major που δεν μπόρεσε να κατακτήσει φτάνοντας μάλιστα δύο φορές μια νίκη μακριά γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες τόσο το 1986, όσο και το 1987, στην 1η περίπτωση από τον Μπόρις Μπέκερ και στην 2η από τον Πατ Κας.

Ήταν φανερό ότι το γρασίδι δεν ήταν η καλύτερη επιφάνεια για τον baseliner Λεντλ, ο οποίος μπορεί να ήταν εξαιρετικό από τη βασική γραμμή, αλλά είχε προβλήματα στο σερβίς και τα βολέ πάνω στο φιλέ. 

Ο ίδιος πάντως, μνημονεύοντας την θρυλική ατάκα του Ισπανού Μάνουελ Σαντάνα, είχε πει εμφανώς ενοχλημένος: “το γρασίδι είναι μόνο για γελάδες”.

Ωστόσο ο Λεντλ κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο στο Λονδίνο, έστω και από τη θέση του προπονητή, οδηγώντας τον Άντι Μάρεϊ στην κατάκτηση το 2013 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Θάνος Σταθόπουλος 

The post Σαν σήμερα: Ο Λεντλ λέει “αντίο” στο τένις (vid) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα