Σαν σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Arthur Ashe στα 49

10:41 6/2/2020 - Πηγή: Tennis24
Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 06 Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου 1993

Ο Arthur Ashe, ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέκτησε το US Open, το Wimbledon και το Αυστραλιανό Open, αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης εξαιτίας επιπλοκών σχετιζόμενων με τη νόσο του AIDS την οποία εικάζεται ότι

κόλλησε από μετάγγιση μολυσμένου αίματος κατά τη διάρκεια εγχείρισης by-pass το 1983.

Ο Αshe ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας με την καρδιά του καθ’ όλη τη δεκαετία του ’80 ενώ συνειδητοποίησε ότι πάσχει από AIDS το 1988. Κράτησε κρυφή την κατάσταση του μέχρι το 1992 χρονιά κατά την οποία του γνωστοποιήθηκε ότι εφημερίδα ετοιμαζόταν να αποκαλύψει το μυστικό του. Ο ίδιος προέβη σε δημόσια τοποθέτηση για το πρόβλημα της υγείας του ενώ ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο.

Μετά το θάνατο του η σωρός του μεταφέρθηκε στο Richmond της Virginia, γενέτειρα της μητέρας του δίπλα στην οποία είχε ζητήσει να ταφεί. Ακολούθησε λαϊκό προσκύνημα ενώ στην κηδεία παρευρέθησαν 6.000 άτομα. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Clinton.

To 1997 η Αμερικανική Ομοσπονδία Tennis έδωσε το όνομά του στο νεόδμητο κεντρικό στάδιο στο πάρκο Flushing Meadows της Νέας Υόρκης όπου διεξάγεται το US Open.

Η κληρονομιά που άφησε ο τρις Grand Slam πρωταθλητής δεν αφορά μόνο το άθλημα του τένις αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μάχη κατά των διακρίσεων αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του με σύνεση πιο πολύ παρά με πυγμή, αγωνίστηκε κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων.

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis

The post Σαν σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Arthur Ashe στα 49 appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα