Ο τελικός set by set – VIDEO

Ο φετινός τελικός του Αυστραλιανού Όπεν κατέληξε να είναι ο πιο μονόπλευρος του απίστευτου rivalry Τζόκοβιτς-Ναδάλ καθώς ο Ισπανός τενίστας δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να “ηρεμήσει” τις ορέξεις του Σέρβου θρύλου…

Περιμέναμε μια πολύ σκληρή μάχη, ένα νέο επικό ματς ανάμεσα στους δύο αυτούς τεράστιους αθλητές αλλά τελικά ο πρωταγωνιστής του τελικού του φετινού Αυστραλιανού Όπεν είχε ένα ονοματεπώνυμο: ο Νόβακ Τζόκοβιτς!

Ο Σέρβος τενίστας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του τελικού από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πόντο, δεν άφησε ούτε μια στιγμή στο ματς να του φύγει το μομέντουμ από τα χέρια

και με απίστευτη αυτοπεποίθηση και φαντασμαγορική αγωνιστική εικόνα, διέλυσε δίχως υπερβολή τον Ραφαέλ Ναδάλ με 6-3, 6-2, 6-3.

Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι τα μόλις οκτώ games που κέρδισε ο Ναδάλ στον φετινό τελικό είναι, μακράν, ο χειρότερος απολογισμός του σε κερδισμένα games σε ματς κρίνει Major τίτλο.

Η κυριαρχία του Νόλε στον τελικό της Κυριακής ήταν απίστευτη.

Ο Νόλε απειλούσε πολύ συστηματικά το σερβίς του Ναδάλ, η νέα τεχνική του οποίου τελικά δεν βοήθησε καθόλου τον Ισπανό κόντρα στον Serbinator.

Πέντε συνολικά breaks πέτυχε ο Τζόκερ κόντρα στον Ναδάλ και θα μπορούσε ακόμα περισσότερα καθώς ελάχιστα δικά του service games “καθάριζε” εύκολα ο Ναδάλ.

Από την άλλη, ούτε ένα break δεν κατάφερε να κάνει ο “ταυρομάχος”.

Και όχι μόνο αυτό αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει καν τις προϋποθέσεις καθώς “έχτισε” μόλις έναν break point πόντο σε όλο το ματς και αυτόν όταν ήδη βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-0 σετ και break…

Στα όσα ράλι είδαμε, ο Νόλε είχε στη συντριπτική τους πλειοψηφία το πάνω χέρι στον πόντο.

Με το γνωστό του “ρομποτικό” στιλ, ο 31χρονος τενίστας έβγαζε απίθανες γωνίες, “έχτιζε” εκπληκτικά τον πόντο στριμώχνοντας όλο και περισσότερο τον Ναδάλ αναγκάζοντας τον Ισπανό σε λάθη πίεσης.

Έπαιξε άψογα επιθετικά αλλά έβγαλε και μερικές απίθανες άμυνες όποτε χρειάστηκε με τον Ναδάλ να ψάχνει απεγνωσμένα δύσκολες γωνίες και να κάνει τις περισσότερες φορές το λάθος.

Η ανημπόρια του Ισπανού να απειλήσει τα service games του Τζόκοβιτς αλλά και η συνεχής δυσκολία να κρατήσει τα δικά του τον οδηγούσαν συνέχεια σε συνθήκη “κυνηγιού” του σκορ και περισσότερα στο να “αντιδρά” ο ίδιος στα προβλήματα που του έθετε ο Τζόκοβιτς.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λένε, και ο Τζόκοβιτς μπήκε από το πρώτο δευτερόλεπτο του τελικού απόλυτα αποφασισμένος να δείξει ποιος είναι το αφεντικό.

Μέσα σε πολύ λίγα λεπτά προηγούνταν με 3-0 και ο Ράφα έδειχνε να τα έχει χαμένα έχοντας μπει μάλλον “νωθρά” στο σπουδαίο ματς.

Σε όλο το υπόλοιπο σετ, περισσότερο ο Τζόκοβιτς έφτασε κοντά στο δεύτερο break παρά ο Ράφα στην ισορροπία με τον Ισπανό να κερδίσει συνολικά μόλις έναν πόντο στο σερβίς του Τζόκοβιτς σε όλο το σετ!

Όλοι περίμεναν να βγάλει μια κάποια αντίδραση ο Ράφα στο δεύτερο σετ αλλά ουσιαστικά είδαμε μια επανάληψη του πρώτου κομματιού του αγώνα.

Ο Νόλε δεν άφησε στιγμή το πόδι από το γκάζι, συνέχιζε να κατακτά τα δικά του service games με τεράστια ευκολία ενώ “γυρόφερνε” το break στο σερβίς του Ναδάλ που δεν είχε βρει τον παραμικρό τρόπο να επιβάλει μια κάποια κυριαρχία στα ράλι.

Τελικά, μετά το αρχικό 2-2, ο Νόλε μετουσίωσε στο σκορ την πασιφανή ανωτερότητά του κερδίζοντας τα επόμενα τέσσερα games και στέλνοντας πλέον τον Ναδάλ στο “καναβάτσο” του 0-2…

Το 0-2 δεν είναι απαγορευτική συνθήκη για έναν μαχητή του διαμετρήματος του Ραφαέλ Ναδάλ, ωστόσο, η αγωνιστική εικόνα μέχρι τότε δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας ενόψει του τρίτου σετ.

Όντως, δεν άλλαξε κάτι δραματικά ούτε στο τρίτο σετ στο οποίο ο Νόλε “έσφυζε” πλέον από αυτοπεποίθηση και καλούνταν να μην “λυγίσει” λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού.

Ο Ράφα υπέστη και άλλο break και πλέον καλούνταν να κάνει συνεχόμενα μικρά “θαύματα” απλά και μόνο για να μείνει “ζωντανός” στον τελικό.

Στη συνέχεια, η αλήθεια είναι ότι είχε το καλύτερό του κομμάτι στο ματς παλεύοντας πολύ για το παρθενικό του break, έφτασε επιτέλους σε ένα break point στο 2-3 αλλά το χαράμισε με ένα αβίαστο με το backhand στο φιλέ.

Κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Ο Νόλε πάτησε και πάλι το γκάζι προς το τέλος του ματς και ολοκλήρωσε τον τελικό με μεγαλοπρέπεια στο service game του Ναδάλ ολοκληρώνοντας τον τελικό σε μόλις δύο ώρες, κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν από το ματς!

Μπορεί να μην έχασε ούτε σετ μέχρι τον τελικό, ωστόσο η “συνθήκη Νόβακ Τζόκοβιτς” αποδείχτηκε εντελώς διαφορετική για τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Ο Ισπανός υπέστη την πιο βαριά του ήττα σε τελικό Slam που σημαίνει την τέταρτη “αποτυχία” του να κερδίσει τελικό στην Αυστραλία και καλείται πλέον να επιβιώσει πνευματικά από το χαμένο αυτό ματς, κάτι που, το δίχως άλλο, αναμένεται να κάνει.

Από την άλλη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι και πάλι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του αθλήματος.

Έχει κερδίσει τα τρία τελευταία Slams, είναι αυτή τη στιγμή ο κάτοχος όλων των Major πλην του Ρολάν Γκαρός, είναι το Νο1 του κόσμου και κέρδισε μόλις με απόλυτα εμφατικό τρόπο τον πιο μεγάλο του αντίπαλο…

Τι άλλο να κάνει…

Κώστας Αϊτάκης

The post Ο τελικός set by setVIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα