Ο Ναδάλ μίλησε για την απόσυρσή του από το τένις

Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει για συνταξιοδότηση, λίγες μέρες μετά από έναν ιστορικό θρίαμβο; Δύο εβδομάδες μετά την κατάκτηση του Γαλλικού Όπεν, με τον οποίον ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ κατακτήσεων σε Grand Slam του Ρότζερ Φέντερερ (20), ο Ράφαελ Ναδάλ δεν δίστασε να μιλήσει για την ημέρα που θα κρεμάσει τη ρακέτα του, ένα ενδεχόμενο που δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή αλλά δεν θα αργήσει και πολύ να έρθει…

Σε συνέντευξή του στο elPeriodico, ο 34χρονος Ισπανός “ακούμπησε” το λεπτό αυτό ζήτημα και όπως αναμενόταν, παρέδωσε

ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα ζωής στους φιλάθλους αλλά και τους νεαρούς τενίστες, μιλώντας από καρδιάς…

“Είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα που απασχολεί πολλούς από εμάς τους αθλητές που βρισκόμαστε στην ηλικία μεταξύ 30-40. Είναι σημαντικό να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να διασκεδάζεις με αυτό. Χωρίς την αγάπη για το άθλημα που εκπροσωπείς, είναι αδύνατο να επεκτείνεις την καριέρα σου και σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει να πετύχεις κι άλλα σημαντικά πράγματα μετά από κάποια ηλικία. Εγώ δεν το βλέπω σαν επάγγελμα.

“Με άλλα λόγια, η απόσυρσή μου είναι ακόμη πολύ μακριά. Δεν μπορώ να μαντέψω πότε θα συνταξιοδοτηθώ. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο από τώρα; Δεν μπορώ να προγραμματίσω το μέλλον. Δεν ξέρω τι θα φέρει η ζωή, ίσως συμβούν πράγματα που με κάνουν να χάσω αυτό που νιώθω τώρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί. Σήμερα το θεωρώ απίθανο αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα” είπε χαρακτηριστικά ο Ναδάλ.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ανέφερε: “Δεν φοβάμαι αυτή την ημέρα. Πιστεύω ότι όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα το νιώσω, θα το ξέρω και θα το συνειδητοποιήσω. Πιθανώς να μην αισθάνομαι πια το ίδιο πάθος που με βοηθάει να πηγαίνω για προπόνηση κάθε πρωί και να έχω στόχο τη συνεχής βελτίωση ώστε να παραμείνω ανταγωνιστικός. Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Όταν θα συμβεί αυτό θα αρχίσω να κάνω πράγματα που είναι εξίσου σημαντικά ή ακόμα πιο πολύ από το τένις”

“Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή θα παίξει και η σωματική και η πνευματική μου κατάσταση. Αν δεν έχω τραυματισμούς, δεν βλέπω τον λόγω να μην συνεχίσω να αγωνίζομαι. Αν υπάρχει πόνος κάθε μέρα και στους αγώνες το ίδιο, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αν σταματήσεις να κερδίζεις είναι λόγος να αποσυρθείς; Σίγουρα η νίκη είναι σημαντικό μέρος του αθλητισμού, είναι η ουσία αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να είσαι ανταγωνιστικός και να απολαμβάνεις την προσπάθεια για να φτάσεις στη νίκη. Η νίκη είναι ένα θετικό στοιχείο που σε βοηθάει να συνεχίσεις. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν αθλητές που σταματούν το άθλημά τους όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν” είπε.

Μεγάλο ρόλο στην επιτυχημένη καριέρα του Ράφαελ Ναδάλ, έχει παίξει και το γεγονός ότι δεν έχει αποχωριστεί ποτέ το αγαπημένο του νησί, τη Μαγιόρκα και τους αγαπημένους του ανθρώπους. Σε αντίθεση με πολλούς τενίστες, ο Ράφα επέλεξε να ζήσει στη γενέτειρά του και αυτό πιστεύει ότι τον βοήθησε να επιτύχει τους υψηλούς στόχους του.

“Όταν έχεις μια φυσιολογική, συνηθισμένη, σταθερή ζωή είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου στο γήπεδο. Ο αθλητισμός δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη ζωή. Αν είχα πάει να μείνω στην άλλη άκρη του κόσμου, μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, τότε θα υπέφερα και αυτό το συναίσθημα θα μεταφόταν και στα αποτελέσματά μου στο γήπεδο. Το γεγονός ότι δεν έφυγα ποτέ από εδώ, με βοήθησε να έχω σπουδαιότερη καριέρα. Ποτέ δεν στερήθηκα κάτι εδώ. Βγαίνω συχνά, πηγαίνω σε πάρτι, στην παραλία, κάνω αθλήματα, βγαίνω με φίλους. Αυτή η συναισθηματική σταθερότητα, η φυσιολογική ζωή με βοήθησε να μείνω προσγειωμένος και να μην τρελαθώ όταν κέρδιζα ή να μην πάθω κατάθλιψη μετά από μια ήττα”

The post Ο Ναδάλ μίλησε για την απόσυρσή του από το τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα