Ναδάλ-Τζόκοβιτς: Τιτανομαχία Νο9 σε Grand Slam τελικούς

Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο τους, κατάφεραν να φτάσουν για ακόμη μια φορά σε έναν τελικό Grand Slam, κάτι που συμβαίνει για 9η φορά ανάμεσα στους δυο τους.

Το φετινό Roland Garros μπορεί να μην διεξάγεται με τις κερκίδες να είναι γεμάτες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο πλανήτη, ωστόσο για ακόμη μια φορά o Ραφαέλ Ναδαλ θα βρίσκεται σε έναν τελικό

χωμάτινης επιφάνειας, όπου απέναντι του θα βρει τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε μια αν μη τι άλλο εντυπωσιακή μάχη ανάμεσα τους.

Οι δύο τους έχουν τεθεί ήδη αντιμέτωποι σε τελικούς Grand Slams οκτώ φορές, με τις νίκες να είναι μοιρασμένες (4-4) και φυσικά όλες οι μάχες αμφίρροπες. Το αξιοσημείωτο στην ιστορία αυτή είναι ότι φτάνοντας σε έναν τελικό μαζί για 9η φορά, ισοφαρίζουν το ρεκόρ των αναμετρήσεων του Ραφαέλ Ναδάλ ενάντια του Ρότζερ Φέντερερ, κάτι που λέει φυσικά πολλά και για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει μπει για τα καλά σφήνα στους δύο.

Αυτή η αναμέτρηση μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τον Ισπανό τενίστα, καθώς αν καταφέρει να κατακτήσει για 13η φορά το Roland Garros, θα φτάσει σε κατακτήσεις Slams τον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος έχει συνολικά 20 Major.

Νο1: US Open 2010, νικητής Ράφαελ Ναδάλ με 6-4, 5-7, 6-4, 6-2
Στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2010, ήταν η πρώτη φορά που οι δύο Θρύλοι, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε Grand Slam τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας διεξήχθη μια μέρα μετά τον αρχικό ορισμό, εξαιτίας βροχής. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παρότι προσπάθησε να επιστρέψει από το 2-1 σετ, δεν τα κατάφερε και μετά από 3 ώρες και 43 λεπτά, ο Ραφαέλ Ναδάλ ήταν αυτός που κατέκτησε το US Open, πανηγυρίζοντας τον πρώτο του τίτλο στο Νεοϋορκέζικο Major.

Νο2: Wibledon 2011, νικητής Νόβακ Τζόκοβιτς με 6-4, 6-1, 1-6, 6- 3
Ο Ραφαέλ Ναδάλ όντας Νο1 στο κόσμο ως εκείνη τη στιγμή και κάτοχος του συγκεκριμένου τίτλου το 2008 και 2010, αντιμετώπισε το μελλοντικό νούμερο 1 Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος στα πρώτα δύο σετ ήταν άψογος, έχοντας καταφέρει 22 παραπάνω winners από τον αντίπαλο του.

Ο Ισπανός τενίστας παρότι κατάφερε να επιβληθεί με ευκολία στο τρίτο σετ, δεν μπόρεσε τελικά να επιστρέψει πλήρως στο παιχνίδι, με τον Νόλε να παίρνει τη μεγάλη νίκη.

Νο3: Us Open 2011, νικητής Νόβακ Τζόκοβιτς με 6-2, 6-4, 6-7, 6-1
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πηγαίνοντας ως το Νο1 να αντιμετωπίσει τον Ραφαέλ Ναδάλ, κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο του Grand Slam την ίδια χρονιά, αλλά για πρώτη φορά το Us Open.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συναντήθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα για τον τελικό της ίδιας διοργάνωσης, με νικητή τότε τον Ισπανό.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Σέρβος ήταν αυτός, που κατάφερε να επιβληθεί απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο και έγινε ο έκτος άνθρωπος που καταφέρνει να κερδίσει τρία Major titles την ίδια χρονιά.

Νο4: Australian Open 2012, νικητής Νόβακ Τζόκοβιτς με 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5
Στον πιο θεαματικό και παράλληλα δραματικό τελικό που έχουμε δει ποτέ σε Grand Slam μεταξύ τους, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατάφερε να κερδίσει τον Ραφαέλ Ναδάλ με 3-2 σετ, σε μια αναμέτρηση που διήρκησε 5 ώρες και 53 λεπτά. Η συγκεκριμένη διάρκεια αποτέλεσε και το μεγαλύτερο ρεκόρ σε τελικό major, με το προηγούμενο να το κατέχει η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ματς Βίλαντερ και τον Ιβάν Λεντλ, που είχε κρατήσει για 4 ώρες και 54 λεπτά.

Με αυτή τη νίκη ο Τζόκοβιτς κατάφερε να πετύχει την έβδομη διαδοχική του επικράτηση κόντρα στον Ναδάλ.

Νο5: Roland Garros 2012, νικητής Ραφαέλ Ναδάλ με 6-4, 6-3, 2-6, 7-5
Η συνάντηση των δύο στο Γαλλικό Όπεν ήταν η τέταρτη, με τις προηγούμενες τρεις να πηγαίνουν όλες στον Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε τη χρυσή ευκαιρία να κατακτήσει και τα τέσσερα Grand Slam την ίδια χρονιά, κάτι που αν γινόταν θα συνέβαινε για δεύτερη φορά στην ιστορία του Τένις, με τον Ρον Λέιβερ να ήταν ο μοναδικός που είχε πετύχει αυτό το μοναδικό επίτευγμα το 1969.

Ο Αγώνας χρειάστηκε παραπάνω από δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί εξαιτίας βροχόπτωσης, με τον Ναδάλ να είναι αυτός που κατάφερε στο τέλος μια μεγάλη νίκη, όντας ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, με ελάχιστα αβίαστα λάθη κόντρα στον Τζόκοβιτς, ο οποίος κατάφερε ουσιαστικά να είναι ανταγωνιστικός μόνο στα δύο τελευταία σετ.

Νο6: US Open 2013, νικητής Ραφαέλ Ναδάλ με 6-2, 3-6, 6-4, 6-1
Ο Ναδάλ κατάφερε για δεύτερη φορά στην καριέρα του να κατακτήσει το Us Open και αυτή τη φορά απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον Ισπανό τενίστα να κερδίζει τον αγώνα, έχοντας την ξεκάθαρη υπεροχή στα «μεγάλα ράλι» σε σχέση με τον αντίπαλο του.

Ο Ισπανός τενίστας κατάφερε να είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός, καθώς κατάφερε να αξιοποιήσει τα επτά από τα δώδεκα break points, που είχε στη διάθεση του.

No7: Roland Garros 2014, νικητής Ράφαελ Ναδάλ με 3-6, 7-5, 6-2, 6-4
Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε κερδίσει έξι Major τίτλους, με το Γαλλικό Όπεν να είναι το μοναδικό που δεν είχε κερδίσει ποτέ ως τότε. Ο Ραφαέλ Ναδάλ από την άλλη πλευρά, έχοντας κερδίσει ήδη οκτώ φορές το Roland Garros, θα γινόταν ο πρώτος τενίστας που καταφέρνει να κατακτήσει εννέα φορές ένα Grand Slam.

Ο Σέρβος, παρότι κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ, όντας πολύ επιθετικός στο παιχνίδι του και αναγκάζοντας τον αντίπαλο του σε πολλά λάθη, δεν μπόρεσε να έχει τη διάρκεια και στα υπόλοιπα σετ, με τον Ναδάλ να είναι αυτός που πέτυχε τη σπουδαία νίκη με 3-1 σετ.

Νο8: Australian Open 2019, νικητής Νόβακ Τζόκοβιτς με 6-3, 6-2, 6-3
Μια αναμέτρηση, που θα μείνει σίγουρα χαραγμένη στο μυαλό του Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο, να πραγματοποιεί ίσως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στη καριέρα του, νικώντας με 3-0 σετ τον Ναδάλ.

Ο Ισπανός στα πρώτα δύο σετ πιέστηκε πολύ από τον Νόλε, ο οποίος ήταν πάρα πολύ επιθετικός στο παιχνίδι του και δεν επέτρεψε στον αντίπαλο του να δημιουργήσει τη παραμικρή πιθανότητα να κερδίσει. Μάλιστα, ο Τζόκοβιτς υπέστη μόλις σε τέσσερα αβίαστα λάθη στα πρώτα δύο σετ.

Το τρίτο σετ ήταν η ευκαιρία του Ναδάλ να επιστρέψει στο παιχνίδι, όμως και ενώ κέρδιζε με 3-2 games και έχοντας μπροστά του το πρώτο break point για να πάρει κεφάλι στο σετ, ο Σέρβος του αρνήθηκε πεισματικά και ήταν αυτός που πήρε τη μεγάλη νίκη, ισοφαρίζοντας σε 4-4 τις μεταξύ τους νίκες σε τελικούς Grand Slams.

Δημήτρης Τσαπνίδης

The post Ναδάλ-Τζόκοβιτς: Τιτανομαχία Νο9 σε Grand Slam τελικούς appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα