Η ΔΟΕ αποδοκιμάζει την απόφαση του Wimbledon

13:52 9/6/2022 - Πηγή: Tennis24

O επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, επέκρινε την απόφαση του Wimbledon το οποίο απαγόρευσε τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων (τουλάχιστον) από τη φετινή διοργάνωση. 

Το All England Club είναι το 1ο Grand Slam που εφάρμοσε μια

τέτοια απαγόρευση, αντίθετα με το Roland Garros που επέτρεψε στους αθλητές να λάβουν μέρος ως ουδέτεροι αθλητές, μια πολιτική την οποία ακολούθησαν και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του τένις (ITF, WTA, ATP). 

Ωστόσο, το Wimbledon επέλεξε να πάει ένα βήμα παραπέρα ακολουθώντας τις συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης και την επιθυμίας της να αποτραπεί “μια πιθανή επιτυχία που θα χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα για το ρώσικο καθεστώς.”

Κατά τη διάρκεια ομιλίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπαχ τόνισε ότι οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές χωρίς την επιρροή των κυβερνήσεων. 

“Χρειαζόμαστε το σεβασμό των κυβερνήσεων για το ρόλο μας.”, ανέφερε ο Μπαχ στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διεθνών Ομοσπονδιών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (ASOIF) στη Λωζάνη. 

“Πάρτε για παράδειγμα το Παρίσι. Οι Ρώσοι παίκτες μπορούσαν να παίξουν ως ουδέτεροι αθλητές. Στο Λονδίνο η κυβέρνηση λέει: “δεν θα αγωνιστούν”. Αν το επιτρέψουμε αυτό και υποχωρήσουμε σε αυτό τότε είμαστε χαμένοι.”

“Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε στο άθλημά σας έναν δίκαιο διεθνή αγώνα, αν οι κυβερνήσεις αποφασίζουν σύμφωνα με τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα και στο ποιος μπορεί να λάβει μέρος και στο ποιος όχι;”

“Αν ανοίξετε αυτή την πύλη, σήμερα είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία, αύριο μπορεί να είναι η δική σας χώρα. Αυτό είναι ενάντια σε όλες τις αρχές που υποστηρίζουμε. Αν αφήσουμε τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν τότε γινόμαστε πολιτικό εργαλείο και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε έναν δίκαιο ανταγωνισμό.”

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ είχε εκδώσει τον περασμένο Φεβρουάριο, σύσταση ότι οι αθλητές αυτών των δύο χωρών θα πρέπει να αποκλειστούν από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. 

Αυτό συνέβη επειδή οι συγκεκριμένες χώρες είχαν παραβιάσει την Ολυμπιακή εκεχειρία, ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που υποβάλλεται κάθε δύο χρόνια από τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει στόχο να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των αθλητών κατά τη διάρκεια των Αγώνων και μακροπρόθεσμα να προωθήσει την ιδέα για την παγκόσμια ειρήνη. 

“Όλοι όσο υποστηρίζουν τον πόλεμο, σαφώς και πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά όποιος δεν τον υποστηρίζει θα πρέπει τα δικαιώματά του να γίνονται σεβαστά, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει καμία κύρωση μόνο και μόνο για την κατοχή διαβατηρίου.”

Λόγω της απαγόρευσης από το φετινό Wimbledon θα απουσιάσουν συνολικά 16 από τους Top-100 αθλητές και αθλήτριες, με το γυναικείο ταμπλό να έχει τις περισσότερες απουσίες (11). Μέσα σε αυτούς ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανέβει στο Νο1 του κόσμου, ο Αντρέι Ρούμπλεφ, η Ντάρια Κασάτκινα, η Αρίνα Σαμπαλένκα και η Βικτώρια Αζαρένκα. 

Το 3ο Major της σεζόν θα ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου. 

The post Η ΔΟΕ αποδοκιμάζει την απόφαση του Wimbledon appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα