Η αμφιλεγόμενη και πολυάσχολη χρονιά του Νόλε

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς, τόσο μέσα όσο και έξω από τα courts.

Τερματίζοντας για 6η χρονιά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο 33χρονος Σέρβος άφησε το στίγμα του στο 2020, όχι μόνο με τα τενιστικά του επιτεύγματα αλλά κυρίως με τις πρωτοβουλίες που πήρε και τα νεύρα του που του στέρησαν έναν ακόμη Grand Slam τίτλο.

Μέσα στο γήπεδο, ο Νόλε ήταν ανίκητος και μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν είχε γνωρίσει την ήττα, σε τέσσερα τουρνουά που πρόλαβε να πάρει μέρος, με ρεκόρ 6-0

κόντρα σε Top10 αντιπάλους. Έφτασε στον 4ο γύρο του Αμερικανικού Όπεν έχοντας σερί 26-0 στο tour, πριν αποκλειστεί με default στη φάση των “16” του Νεϋορκέζικου Grand Slam μετά την αψυχολόγητη ενέργεια να πετάξει τη μπάλα η οποία βρήκε στο λαιμό την επόπτρια του αγώνα με τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα.

Ξεκίνησε τη σεζόν με την κατάκτηση του 8ου τίτλου του στο Australian Open, με τον οποίον έφτασε τα 17 Grand Slam στην καριέρα του κάνοντας το double επί Αυστραλιανού εδάφους, μετά τον θρίαμβο της Σερβίας στο ATP Cup.

Ακολούθησε ο 5ος τίτλος του στο Ντουμπάι στο τέλος Φεβρουαρίου, στο τελευταίο τουρνουά πριν την τενιστική καραντίνα. Επέστρεψε δριμύτερος στο tour με τίτλο στο Cincinnati Masters τον Αύγουστο ενώ μετά το περιστατικό στη Νέα Υόρκη, έκανε ενα ακόμη εντυπωσιακό comeback στο tour με τίτλο στο Rome Masters. Στο Roland Garros που ακολούθησε, είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε έναν απίθανο Ράφαελ Ναδάλ στον τελικό της φθινοπωρινής διοργάνωσης.

Μετά από αυτή την ήττα, ο Νόλε δεν μπόρεσε να ανακάμψει στα δύο τελευταία τουρνουά της χρονιάς, γνωρίζοντας οδυνηρή και βαριά ήττα από τον Λορένζο Σονέγκο (6-1, 6-2) στα προημιτελικά της Βιέννης ενώ στο ATP Finals αποκλείστηκε από τον Ντόμινικ Τιμ στους “4” της διοργάνωσης.

Παρά το αρνητικό κλείσιμο στη χρονιά, ο Τζόκοβιτς ήταν ο κορυφαίος της σεζόν με τέσσερις τίτλους και ρεκόρ 41-5.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε την ατυχία να μεγαλώσει στην εποχή των Φέντερερ-Ναδάλ, δύο τενιστών που πέρα από τα σπουδαία τενιστικά τους επιτεύγματα, έχουν κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων θαυμαστών λόγω του ήθους και της συμπεριφοράς τους όλα αυτά τα χρόνια στο tour.

Είναι μακράν οι δύο πιο δημοφιλείς τενίστες στην ιστορία του αθλήματος και στην περίπτωση του Τζόκοβιτς, φαίνεται να ισχύει το “στους δύο τρίτος δεν χωρεί”. Μπορεί ο Σέρβος να ολοκληρώσει με περισσότερους τίτλους την καριέρα του και να πρωπορεύεται σε στις κορυφαίες κατηγορίες στατιστικών/ρεκόρ, ωστόσο δεν τυγχάνει την αναγνώριση των δύο Θρύλων.

“Κατανοώ ότι υπάρχουν φίλαθλοι που δεν τους αρέσει ότι κάνω μέσα ή έξω από το γήπεδο. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους. Είμαι εντάξει με αυτό. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιος είσαι και τι θέση έχεις σε αυτή τη ζωή, να είσαι ευγνώμων και να εξελίσσεσαι” είχε πει ο Τζόκοβιτς μετά τον τελικό με τον Ναδάλ στο Παρίσι.

Στη σύγκριση του Τζόκοβιτς με τους άλλους δύο Θρύλους του αθλήματος, υπερισχύει και η άποψη ότι ο Νόλε δεν βοηθάει τον εαυτό του, κάνοντας ορισμένες επιλογές και τοποθετήσεις που κρίνονται, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενες.

Στη φετινή σεζόν, υπήρξαν αρκετά περιστατικά που έφεραν σε δύκολη θέση τον Τζόκοβιτς. Αρχικά η άποψη και η καχυποψία του σχετικά με την πανδημία και η αντίθεσή του στον εμβολιασμό που μεταφράστηκε με την πρόχειρη διοργάνωση του Adria Tour στα Βαλκάνια η οποία αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού με αποτέλεσμα να διακοπεί κακήν κακώς πριν ολοκληρωθεί.

Ο Σέρβος δέχθηκε σκληρή κριτική, ακόμα και μέσα στη χώρα του, για τη χαλαρότητα που προσέγγισε την πανδημία και πλήρωσε αυτή την αμέλεια καθώς διαγνώστηκε και ο ίδιος με κορονοϊό όπως και η γυναίκα του καθώς και αρκετοί τενίστες που πήραν μέρος στο Adria Tour.

Μια ακόμη κίνηση του Τζόκοβιτς που δημιούργησε σύγχυση, εντάσεις και διχογνωμία ανάμεσα στον κόσμο του τένις ήταν και η ίδρυση ενός συνδικάτου επαγγελματιών τενιστών (PTPA), με αποτέλεσμα την παραίτησή του από το συμβούλιο των παικτών της ATP. Ο Σέρβος πήρε με το μέρος του αρκετούς τενίστες του Top100, ωστόσο δεν μπόρεσε να πείσει την κοινή γνώμη για το όραμα της νέας ένωσης, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για διχόνοια και προχειρότητα σε μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού και άκαιρης πρωτοβουλίας.

Ο Νόλε αποφάσισε να επιστρέψει στο συμβούλιο της ATP, θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο ωστόσο η ATP πρόλαβε και τον έθεσε εκτός διαδικασίας, από τη στιγμή που ανήκε σε άλλη οργάνωση με παρεμφερή συμφέροντα.

Αυτό, όμως που του στοίχισε περισσότερο ήταν η αδυναμία του να διαχειριστεί τα νεύρα του στην αναμέτρηση του 4ου γύρου στο US Open με τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα. Μόλις δέχθηκε το break στο 11ο game του 1ου σετ, ο Νόλε επέστρεψε τη μπάλα με τη ρακέτα του προς το πίσω μέρος του γηπέδου, ωστόσο αυτή βρήκε το λαιμό της επόπτριας γραμμών και μετά από 10λεπτη διακοπή, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός με default του Τζόκοβιτς από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Σέρβο και όπως πιστεύουν αρκετοί αναλυτές, θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τον ίδιο ώστε να επικεντρωθεί 100% σε αυτό που είναι καλός αν θέλει να έχει πιθανότητες για τον άτυπο τίτλο του GOAT.

The post Η αμφιλεγόμενη και πολυάσχολη χρονιά του Νόλε appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα