Α.Τσιτσιπάς: “Το οικονομικό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα”

Για τις δυσκολίες στο ξεκίνημα της καριέρας του Στέφανου Τσιτσιπά αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό τένις, αναφέρθηκε ο Απόστολος Τσιτσιπάς σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Συγκεκριμένα, στις 8 Δεκεμβρίου 2020, ο υποτομέας τένις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της ειδικότητας Τένις, είχε καλεσμένο τον Απόστολο Τσιτσιπά (προπονητής τένις και καθηγητής φυσικής αγωγής). Ο Απόστολος, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους

ανθρώπους του χώρου του τένις , καθώς εδώ και χρόνια είναι προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά, Νο6 στον Κόσμο. Μέσα στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης, οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να ρωτήσουν από πρώτο χέρι, πως δημιουργείται ένας αθλητής, από τα Juniors μέχρι το επαγγελματικό επίπεδο.

Ξεκίνημα της προπονητικής σας διαδρομής και καριέρας;
Τελείωσα το ΤΕΦΑΑ Αθηνών 1985 με ειδικότητα τένις, σε πρώτο επίπεδο, γύμναζα και προπονούσα παιδιά σε αρχικό στάδιο και κατόπιν την νυν σύζυγο μου, η οποία έπαιζε επαγγελματικά. Για ένα χρόνο βρέθηκα στην Γερμανία, όπου άρχισα να προπονώ σε αγωνιστικό και πιο απαιτητικό επίπεδο αθλητές.

Ποιες ήταν και είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια για την υποστήριξη και την εξέλιξη του Στέφανου Τσιτσιπά;
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν το οικονομικό μετά την ηλικία των 15 και 16 ετών και έπρεπε, ο Στέφανος να ταξιδεύει συχνά για να συμμετάσχει στα διάφορα τουρνουά. Αλλά γενικά ο Στέφανος είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων, συνεργάσιμος , όχι απαιτητικός και μάλιστα με την ευκαιρία αυτή να τονίσω , ότι προσωπικά έμαθα πολλά πράγματα από τον Στέφανο. Είναι σημαντικό οι δάσκαλοι και οι προπονητές να αφήνουν τους αθλητές τους να ξεδιπλώνουν το ταλέντο και την δημιουργικότητα τους.

Πώς βλέπετε το Ελληνικό τένις σήμερα;
Το ελληνικό τένις σήμερα, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα και κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές τένις που διδάσκουν σωστά πράγματα, καλοί αθλητές και αθλήτριες όπως η Μαρία Σάκκαρη. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι με καλές εγκαταστάσεις, αλλά εδώ να αναφέρω ότι η πολιτεία θα πρέπει με αφορμή τις επιτυχίες του Στέφανου να φτιάξει ένα εθνικό κέντρο αντισφαίρισης, για να μπορούν οι επίλεκτοι να προπονούνται και να έχουν όλες εκείνες τις συνθήκες που έχουν άλλοι αθλητές στο εξωτερικό.

Πώς είναι η προπόνηση και η υποστήριξη του Στέφανου Τσιτσιπά;
Όταν ο αθλητής είναι στο ξεκίνημα του, κάνει όλα εκείνα που κάνουν όλοι οι αθλητές (προπόνηση τεχνικής, φυσική κατάσταση, τακτική και συμμετοχή στα τουρνουά Ελλάδα (εθνικά τουρνουά), Ευρώπη (Tennis Europe), ITF (παγκόσμια). Αφού έχουμε τα πρώτα δείγματα (αγωνιστική συμπεριφορά, διακρίσεις, προχωράμε από στάδιο σε στάδιο). Το δύσκολο κομμάτι είναι από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό επίπεδο, εκεί θέλει σχεδιασμό, οργάνωση και συνεργασία με πολλούς άλλους ειδικούς (φυσική κατάσταση, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.ο.κ)

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Στέφανο και πως είναι σαν παιδί;
Ο Στέφανος είναι ένα χαρισματικό παιδί, ακούει πραγματικά και προσπαθεί σκληρά κάθε μέρα εδώ και πολλά χρόνια για να πετύχει τους στόχους του. Ακούει με προσοχή τον κάθε προπονητή και πιστεύει, ότι από τον καθένα μπορεί να μάθει κάτι. Η συνεργασία μας είναι απόλυτα αρμονική και είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με τον Στέφανο γιατί τον αγαπώ, όπως αγαπώ και τα άλλα μου παιδιά.

Τελευταία δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση με κάτι που δήλωσε ο Στέφανος για τα Harrods;
Κοιτάξτε, ο Στέφανος πήγε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο κατάστημα για να πάρει ένα δώρο για την μητέρα του και εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα και την οργάνωση του συγκεκριμένου καταστήματος. Δεν έκανε διαφήμιση, ούτε είχε πρόθεση για κάτι άλλο. Άλλωστε σαν άνθρωπος είναι λιτός και απέριττος του αρέσει να δημιουργεί στον ελεύθερο του χρόνο (φωτογραφία και vlogs).

Τέλος ο Απόστολος Τσιτσιπάς ευχαρίστησε τους καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (Μούρτζιο Χρήστο, Αθαναηλίδη Γιάννη και Μαντή Κωνσταντίνο), για την πρόσκληση και δεσμεύτηκε να επανέλθει με ένα σεμινάριο για τους φοιτητές και τους προπονητές. Παράλληλα στην συνάντηση παρευρέθησαν ο τεχνικός διευθυντής της ΕΦΟΑ, Σγούρος Ιορδάνης (έκανε ενημέρωση για τις ενέργειες της ΕΦΟΑ και τις σχολές προπονητών), οι ομοσπονδιακοί προπονητές, Αλεξίου Νίκος (αναφέρθηκε στην εμπειρία του από αποστολές με την Εθνική Ομάδα. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των άλλων ΤΕΦΑΑ Παπαδημητρίου Δημήτρη (Ε.Ε.Π, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και Αργύρη θεοδοσίου Ε.Ε.Π. ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης), ευχαρίστησαν την οικογένεια Τσιτσιπά γι’ όλα αυτά που προσφέρει στο Ελληνικό τένις.

The post Α.Τσιτσιπάς: “Το οικονομικό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα