Αχρείαστη και άκαιρη η πρωτοβουλία Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένας εξαίρετος αθλητής, επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να βγάζει χρήματα από το τένις, βοηθάει πολλές οικογένειες στη Σερβία (χωρίς να το διαφημίσει) ενώ με τη γιγάντωση του ιδρύματός του, συνεχίζει το φιλανθρωπικό του έργο βοηθώντας πολλά παιδιά στην πατρίδα του.

Όσοι τον γνωρίζουν, μιλάνε για ένα φοβερό παιδί, χαμογελαστό, ευχάριστο ενώ δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τα τενιστικά του επιτεύγματα. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι ο πιο ολοκληρωμένος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος. Έχει πολύ καλύτερο μέσο όρο

από τον Ράφαελ Ναδάλ και λίγο καλύτερο από τον Ρότζερ Φέντερερ, σε επίπεδο τένις, τεχνικής, αθλητικής ικανότητας, πνευματικής δύναμης.

Αυτά, για να μην κατηγορηθώ ότι δεν συμπαθώ τον Νόλε. Τον συμπαθώ και τον εκτιμώ πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω με την πρωτοβουλία του, σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας και κατ’επέκταση του αθλητισμού, να ιδρύσει νέα Ένωση Επαγγελματιών Τενιστών (PTPA) που όσο κι αν διατυμπανίζει ότι δεν έχει σκοπό να αντιπαρατεθεί και να ανταγωνιστεί την ATP, ούτε ο ίδιος δεν φαίνεται να το πιστεύει.

Θα συμφωνήσω ότι η ATP έχει αλλάξει πολύ από το 1972 όταν ιδρύθηκε από τρεις αθλητές (Ντόναλντ Ντελ, Κλιφ Ντρισντέιλ, Τζακ Κράμερ) και είχε σκοπό να προστατέψει τα δικαιώματα των επαγγελματιών τενιστών ενώ η τωρινή της μορφή έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα να προφυλάξει τα συμφέροντα των μεγάλων τουρνουά και τα δισεκατομύρια που παίζονται και διακινούνται κάθε χρόνο στο επαγγελματικό τένις.

Ουσιαστικά η ATP έχει γίνει μια πανίσχυρη πολυεθνική εταιρία και το συμβούλιο των παικτών είναι απλά ένα μέρος της Ένωσης. Έχει μεν λόγο και δύναμη, ωστόσο ζούμε σε μια εποχή όπου το “money talks” υπερισχύει των όλων των υπολοίπων και οι ίδιοι οι τενίστες γνωρίζουν ότι εξαρτώνται πολύ από τα τουρνουά, τον πακτωλό χρημάτων που δίνουν οι χορηγοί, τα τρελά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια.

Η κίνηση, λοιπόν, του Τζόκοβιτς να ιδρύσει την PTPA, είναι κατά τη γνώμη μου, μια άκαιρη πρωτοβουλία που έγινε σε ένα αβέβαιο timing και περιβάλλον, στην καρδιά της πανδημίας όπου κανένας δεν ήξερε τι θα ξημερώσει.

Το τένις, τα τελευταία χρόνια, ζει την πιο χρυσή εποχή του με τους τρεις Θρύλους να έχουν οδηγήσει το άθλημα σε άλλα επίπεδα, τόσο από αγωνιστικής όσο και από εμπορικής πλευράς.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές καταστατικό της PTPA και το μακροπρόθεσμο όραμα όμως μόνο και μόνο η ίδρυσή της έχει επιφέρει μεγάλη σύγχυση και διχογνωμία στο τένις, κάτι που δεν χρειαζόμασταν καθόλου, ειδικά τη δεδομένη στιγμή.

Πολλοί τενίστες είδαν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία αυτή αλλά ακόμα πιο πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι Ναδάλ, Φέντερερ, προβληματίστηκαν και δεν δίστασαν να εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους χαρακτηρίζοντας “εκτός τόπου χρόνου” την κίνηση του Τζόκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Νόλε, πέρα από τη στήριξη των τενιστών και ειδικά των πιο αδύναμων, η PTPA θα διοργανώνει, αρχικά, τουρνουά φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπως το Adria Tour (δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι έγινε εκεί) ενώ πολλοί φοβούνται ότι σύντομα θα κάνει και τουρνουά με χρηματικά έπαθλα, ενδεχομένως και με διαφορετικό φορματ, νέους κανονισμούς κλπ κάτι που θα προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο του τένις αλλά και στους νέους φιλάθλους που εισέρχονται στο άθλημα.

Αν ο Τζόκοβιτς έκανε την PTPA για να αυξήσει τη φωνή και τη δύναμη μεγάλης μερίδας τενιστών και να έχει ένα πιο ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης με την ATP, τότε καλώς. Αλλά αν έχει σκοπό να κάνει μια δεύτερη ATP και να αναλάβει ηγετικό ρόλο, μελλοντικά, στο άθλημα, τότε θα με βρει αντίθετο. Δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, ειδικά αυτή τη στιγμή.

Φανταστείτε δύο Ενώσεις που διοργανώνουν τουρνουά τένις, με διαφορετικούς κανόνες, βαθμολογίες κλπ. Ότι χειρότερο για το τένις… Έχουμε δει τι έχει γίνει σε άλλα αθλήματα.

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η κοινή λογική και όλοι να προτάξουν το καλό του αθλήματος και να προχωρήσουν ενωμένοι για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ειδικά στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, όταν θα ψάχνουμε τους επόμενους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς και αφορμή να στηθούμε στις τηλεοράσεις ή να τρέχουμε στα τουρνουά.

Μαρίνος Ταχτσίδης – [email protected]

The post Αχρείαστη και άκαιρη η πρωτοβουλία Τζόκοβιτς appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα