ΜΙΚΡΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ | Ο... εφιάλτης επέστρεψε με άλλο όνομα

Στους παλιότερους, το όνομα Γιαν Σβόμποντα λέει πολλά. Ηταν βλέπετε ο δήμιος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, στο αλησμόνητο ματς με την Τσεχοσλοβακία, στο Ευρωμπάσκετ του 1991. Πέρασαν 21 χρόνια και ο Σβόμποντα βρέθηκε ξανά απέναντι στην Ελλάδα... Με άλλο όνομα.

Τούτη τη φορά ήταν ο Ματίας Σβόμποντα. Ναι, ο γιος του... εφιάλτη. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, ο Γιαν Σβόμποντα είχε πετύχει 32 πόντους με 12/12 δίποντα, στο

παιχνίδι της πρώτης φάσης. Η Τσεχοσλοβακία νίκησε με 123-113 την Ελλάδα στην παράταση και ουσιαστικά την άφησε εκτός τετράδας στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Είχαν προηγηθεί το χρυσό του 1987 και το ασημένιο του 1989 και η Εθνική έδειχνε ικανή για ακόμα ένα μετάλλιο.

Προηγήθηκε ακόμα και με 20 πόντους διαφορά της Τσεχοσλοβακίας, αλλά ο Σβόμποντα έκανε το παιχνίδι της ζωής του και νίκησε μόνος του την Ελλάδα. Είχε μεσολαβήσει και μίνι διακοπή για να τιμηθεί ο Νίκος Γκάλης, όταν ξεπέρασε τους 1000 πόντους στη διοργάνωση.

Κανείς απ' όλους όσοι έζησαν εκείνο το ματς δεν έχει ξεχάσει τον Σβόμποντα και την Παρασκευή το όνομά του εμφανίστηκε και πάλι μπροστά στην Ελλάδα. Σε άλλο επίπεδο βέβαια. Ο 16χρονος Ματίας Σβόμποντα ήταν ο κορυφαίος της Τσεχίας με 23 πόντους, αλλά δεν ήταν αρκετός. Ο γιος του Γιαν θύμισε πολλά και στον Μάνο Μανουσέλη, που το 1991 ήταν απεσταλμένος της εφημερίδας "Φίλαθλος" στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Τώρα, καθόταν στον πάγκο της Εθνικής Παίδων και ήταν πιο... προσεκτικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα