ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ | Φαβορί για χρυσό; Μήπως βιαζόμαστε;

Η Ελλάδα είναι πρώτο φαβορί για το χρυσό, η Γαλλία δεν έχει ελπίδα ούτε για μετάλλιο. Ετσι είναι, αν έτσι... νομίζουμε.

Αλήθεια, αν κάποιος που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το μπάσκετ έβλεπε το ματς της Εθνικής με τους τρικολόρ στο Στρασβούργο, αυτό το συμπέρασμα δεν θα έβγαζε; Οτι έχουμε υπερομάδα; Ειδικά αν μάθαινε ότι η Ελλάδα παρατάχθηκε με πολλές απουσίες, με εντελώς διαφορετικό

ρόστερ σε σχέση με την πιθανή 12αδα στο Ευρωμπάσκετ.

Ομως κάπου εδώ έρχεται η πραγματικότητα. Και το ματς της Κυριακής δεν ήταν τίποτα άλλο. Ηταν απλά ένα φιλικό παιχνίδι, ένας αγώνας προετοιμασίας, που περισσότερο βοήθησε τους Γάλλους και λιγότερο την ελληνική ομάδα.

Οι Γάλλοι έλαβαν νωρίς το μήνυμα ότι δεν είναι άτρωτοι. Γιατί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα κατακτήσουν το Ευρωμπάσκετ, ότι έφτασε η δική τους ώρα για να ανέβουν στην κορυφή. Με τους Πάρκερ, Μπατούμ και Ντίο στο παρκέ, ένιωθαν πιο δυνατοί από κάθε άλλη φορά. Μόνο που η Ελλάδα φανέρωσε πολλές από τις αδυναμίες των Γάλλων, που πέραν από τους σπουδαίους ΝΒΑερ, έχουν και πολλές απουσίες. Ειδικά μέσα στη ρακέτα, με τον Νοά να λείπει πιο πολύ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο σέντερ των Μπουλς έδωσε το κάτι παραπάνω στους Γάλλους στο Ευρωμπάσκετ του 2011, όταν και πήραν το ασημένιο μετάλλιο.

Πέρα απ' όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι σε πραγματικά παιχνίδια, όταν θα μετράει το αποτέλεσμα, ο Πάρκερ και ο Μπατούμ θα παίξουν και περισσότερο χρόνο και με περισσότερη ενέργεια. Οχι, δεν υποτίμησαν το ματς, αλλά δεν είναι ακόμα 100% έτοιμοι. Οπως δεν είναι κανένας μπασκετμπολίστας τούτη την περίοδο, αλλά οι ΝΒΑερς τα βλέπουν με άλλο μάτι τα φιλικά. Ο Μπράμος ήταν εξαιρετικός στην άμυνα απέναντι στον γκαρντ των Σπερς, ο Μπατούμ βρήκε το μπελά του από τον Παπανικολάου, τον Περπέρογλου και τους υπόλοιπους, αλλά στην Σλοβενία θα όλα θα είναι διαφορετικά. Και θα μείνουν στο παρκέ για +30 λεπτά, όχι λιγότερο, στα ματς που κρίνουν προκρίσεις ή μετάλλια.

Πάμε στην Ελλάδα, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο. Το 3 στα 3 στο Στρασβούργο και ο περίπατος κόντρα στην Γαλλία βοηθάει στην ψυχολογία, αλλά μπορεί και να μπερδέψει την ομάδα. Η Εθνική έχει 25 μέρες μπροστά της μέχρι το Ευρωμπάσκετ και δεν πρέπει να νιώθει ότι είναι έτοιμη. Κυρίως γιατί δεν είναι έτοιμη. Εχει αδυναμίες, που φάνηκαν κυρίως στο παιχνίδι με την Κροατία, Αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι και ως επί το πλείστον μέσα στη ρακέτα. Αλλά και ερωτηματικά στην περιφέρεια, που δεν μας απασχόλησαν στον αγώνα με τους Γάλλους.

Είναι σαφές ότι στο Ευρωμπάσκετ θα δούμε άλλη Ελλάδα και άλλη Γαλλία. Οχι απαραίτητα χειρότερη Ελλάδα και καλύτερη Γαλλία. Η Ελλάδα άλλωστε έπαιξε δίχως τον Σπανούλη, τον Μπουρούση και τον Καϊμακόγλου. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι ότι υπάρχει διάθεση για άμυνα, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που χρειάζεται για να έρθουν οι νίκες στα καθοριστικά ματς.

Η Εθνική αυτή δεν είναι φτιαγμένη μόνο για να παίζει επίθεση, θα είναι μια ομάδα με ρόλους και κατευθύνσεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αν λείψουν τα απρόοπτα στο δρόμο προς τη Σλοβενία, ίσως να δούμε κάτι πραγματικά καλό. Αλλά θα το κρίνουμε τότε, όχι μετά το πρώτο φιλικό τουρνουά.

Keywords
Τυχαία Θέματα