ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Τρινκιέρι: "Τυχεροί που έχουμε τον Σπανούλη"

Ο Αντρέα Τρινκιέρι παρουσιάστηκε επισήμως από την ΕΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στην πρώτη του επαφή με τα ελληνικά ΜΜΕ ήταν... απολαυστικός! Ο Ιταλός προπονητής υπογράμμισε ότι η θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού τον "γεμίζει" με ευθύνη, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να είναι αρεστός σε όλους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο προσεχές φάιναλ φορ θα "είναι
η ώρα του Σπανούλη", ενώ αποκάλυψε ότι θα... καλέσει για καφέ τον Διαμαντίδη!

"Εχει πάει 14:00, επομένως θα πω "Καλημέρα" και "Καλησπέρα" μαζί. Αισθάνομαι ένα μεγάλο αίσθημα υπευθυνότητας. Δεν είναι ώρα να πω αν αποτελεί τιμή. Αυτό το γνωρίζετε όλοι. Το ελληνικό μπάσκετ είναι απ' τα πιο ιστορικά. Η θέση μου με γεμίζει ευθύνη. Ολα τα μεγάλα πράγματα δεν είναι εύκολα ποτέ. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους στόχους μας, δεν θα μπορούσα διαφορετικά. Η Εθνική ομάδα παίζει πάντα για τη νίκη. Αλλά υπάρχει και το "αλλά". Πρέπει να αρχίσουμε απ' το τελευταίο παιχνίδι, ένα άσχημο παιχνίδι απέναντι στην Νιγηρία. Ευελπιστώ από εκεί θα κάνουμε μία καλύτερη αρχή. Είχα την αίσθηση ότι θα είναι δύο ελληνικές στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, αλλά είναι μία. Αλλά και πάλι είναι μεγάλος στόχος, γιατί φαίνεται πως το ελληνικό μπάσκετ λειτουργεί. Ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλες ομάδες, αποτελεί μεγάλη επιτυχία να έχεις μία ομάδα στο φάιναλ φορ. Παρακολούθησα το Προολυμπιακό Τουρνουά απ' τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχω ιδέες, αλλά η σεζόν συνεχίζεται. Υπάρχει η Α1, το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και πολλούς παίκτες στο εξωτερικό. Είμαι κι εγώ προπονητής συλλόγου (σ.σ. Καντού). Σε 10 ημέρες έχουμε τα πλέι οφ, έπειτα από μία δύσκολη σεζόν. Αλλά έχω το επιτελείο μου (σ.σ. Παπανικολάου, Λιμνιάτης και Κατζούρης), γύρισαν όλο τον κόσμο και μίλησαν με τους παίκτες. Τους εμπιστεύομαι κι αυτοί εμένα. Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Επαναλαμβάνω πως αισθάνομαι πολύ υπεύθυνος. Είμαστε τυχεροί, επειδή το 90% των διεθνών μας αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα και στο EuroCup κι όχι στην Κίνα, όπου είναι δύσκολο να τους παρακολουθήσεις. Δεν γίνεται να είμαι αρεστός σ' όλους. Είμαι τυχερός, έκανα το πάθος μου δουλειά μου, δεν πάω στο εργοστάσιο στι 05:00. Είναι τεράστια ευκαιρία να είναι προπονητής της Ελλάδος. Πώς το κατάφερα; Πήρα την Καντού που ήταν εκτός Ευρωλίγκας για 30 χρόνια και κάναμε το απίθανο: Παρά ένα σουτ θα πηγαίναμε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Για να γίνεις καλύτερος, δεν πρέπει να ξεχνάς το παρελθόν. Είναι πιο εύκολο να κερδίσεις την εκτίμηση κάποιου στο εξωτερικό παρά στην ίδια τη χώρα σου. Γι' αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και την Καντού. Το πάθος μου είναι η δουλειά μας. Δε θα είναι εύκολο, αλλά θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Είμαι τυχερός που συνάντησα τον κ.Βασιλακόπουλο. Αισθάνθηκα πως αμέσως κάναμε "κλικ" ο ένας στον άλλο", ήταν τα πρώτα λόγια του νέου ομοσπονδιακού προπονητή της χώρας μας.

Για το αν τον γεμίζει με αισιοδοξία η κατά το παρελθόν παρουσία των Καμπάνια (πόλο) και Μοντάλι (βόλεϊ) σε ελληνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα: "Πόσους προπονητές γνωρίζετε να είναι αισιόδοξοι. Εχω... ιταλικό αίμα μέσα μου. Βέβαια, η μητέρα μου είναι απ' την Κροατία κι ο πατέρας μου απ' τις ΗΠΑ κι έζησα στην Ιταλία. Συνεπώς έχω ταξιδέψει πολύ κι έχω μία διαφορετική ματιά για πολλά πράγματα. Εχω μελετήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Δεν λέω πως δεν είμαι Ιταλός, αλλά δεν είμαι μόνο Ιταλός".

Για την πρώτη εντύπωση απ' τις συζητήσεις τους με τους διεθνείς: "Θα είμαι πολύ ευθύς: Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν εξαιρετική. Τώρα θα μιλήσω... αμερικανικά: Εδώ οι παίκτες νοιάζονται, νοιάζονται για την Εθνική Ομάδα. Εμεινα πολύ εντυπωσιασμένος".

Για τους Διαμαντίδη και Παπαλουκά και το μέλλον τους στην Εθνική: "Η φιλοσοφία μου είναι πολύ απλή: Το λιγότερο είναι περισσότερο (σ.σ. less is more). Οι Ελληνες είναι πάντα έτοιμοι κι ας μην πηδάνε σαν τον ΛεΜπρον Τζέιμς ή ας μην τρέχουν σαν τον Ντέρικ Ρόουζ. Να παίζεις ως ομάδα στην άμυνα και να μοιράζεις τη μπάλα στην επίθεση. Δεν βλέπω καμία ελληνική ομάδα να δίνει τη μπάλα σε ένα παίκτη για 40 λεπτά. Ομαδική ομάδα, ομαδική επίθεση. Για τους Διαμαντίδη & Παπαλουκά πρέπει να πω πως πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό και για τους δύο. Ο Διαμαντίδης έχει πετύχει πολλά πράγματα κι ακόμα πετυχαίνει. Ποιος είμαι εγώ να πάω να χτυπήσω την πόρτα του και να του πω να παίξει, όταν το 'χει κάνει όλη η Ελλάδα. Αλλά το καλοκαίρι θα τον καλέσω για ένα φραπέ. Ισως να μου διδάξει πολλά πράγματα. Πάντα. Δεν νομίζω να ξύπνησε μία ημέρα και να είπε "Οχι άλλο". Για τον Παπαλουκά μίλησα με τον Μεσίνα, μου είπε πως βοηθάει. Θα δούμε, η σεζόν είναι σε εξέλιξη. Είμαστε τυχεροί, έχουμε τον Σπανούλη. Αν ρωτήσεις ποιοι είναι οι πιο επιβλητικοί παίκτες στην Ευρώπη, θα πουν ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης κι ο Ναβάρο. Είμαστε τυχεροί, έχουμε τον έναν".

Για τον Γκάλη και το προς τιμήν φιλικό του στο Αλεξάνδρειο (7/5): "Τον είχα δει να νικάει με 31 πόντους την Μιλάνο στην Θεσσαλονίκη. Απίστευτος! Ηταν ο πρώτος NBAer που αγωνίστηκε στην Ευρώπη, ο πρώτος που έφερε το στυλ του ΝΒΑ. Μπορούσε να κάνει jump shot και τα πόδια του να φτάσουν στο πρόσωπο του αντιπάλου. Αλλά εκείνες τις ημέρες έχουμε τα πλέι οφ στη Lega A και δεν μπορώ να έρθω, αλλά ευχαριστώ για την πρόσκληση".

Για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας: "ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας περιμένει αυτό το παιχνίδι ένα χρόνο. Θα φέρει τανκς, όπλα, ο,τιδήποτε. Επειτα απ' ό,τι συνέβη πέρυσι. Μία φορά στα 30 χρόνια. Αλλά πολλοί λέτε πως δε θα ξανασυμβεί. Να είστε ειλικρινείς μαζί μου, σωστά; Ο Ολυμπιακός έδειξε πως παίζει με αρχ****! Είμαι σίγουρος πως μπορεί να γίνει κάτι. Οποιος νικήσει σ' αυτόν τον ημιτελικό θα έχει μεγάλες πιθανότητες για το τρόπαιο. Το Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα θα είναι... πόλεμος. Θα χάσουν όλη την ενέργειά τους. Το φάιναλ φορ είναι η ώρα του Σπανούλη".

Για το ότι σε ένα σύλλογο ένας προπονητής επιλέγει παίκτες, ενώ τώρα θα κληθεί να κόψει: "Δεν με απασχολεί τώρα, αλλά με... απασχολεί. Ή θα διαλέξεις 12 παίκτες απ' τη λίστα με τους καλύτερους ή θα προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μία ομάδα με ρολίστες. Κλίνω περισσότερο προς το δεύτερο. Υπάρχει ακόμα πολύ νερό να τρέξει κάτω απ' τη γέφυρα, όπως λέμε στην Ιταλία. Αλλά θα σας πω τέσσερα ονόματα: Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, Καββαδάς και Παππάς θα είναι σίγουρα μέρος από κάτι".

Keywords
Τυχαία Θέματα