AENK | Παπαθεοδώρου: "Θέλει υπομονή η παραμονή"

Για τη νέα σεζόν και τους στόχους της ΑΕΝΚ μίλησε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, που παράλληλα αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα, στην κάμερα της ΟΠΑΠ TV.

Οι δηλώσεις του Ηλίας Παπαθεοδώρου στην ΟΠΑΠ TV:

Για την άνοδο στην Α1: "Χρειάστηκε ένα ταξίδι με κόπο και ιδρώτα έξι ετών. Αρχίσαμε από το Α’ τοπικό και φτάσαμε στην Α1. Η προσπάθεια

ήταν πολύ μεγάλη από όλους και φυσικά από τον πρόεδρο της ομάδας, τον κ. Λατσούδα, αλλά και την οικογένεια του. Η στήριξη στην ομάδα ήταν πολύ μεγάλη. Οι παίκτες, οι προπονητές και ο κόσμος βοήθησαν ώστε μια ομάδα με μικρή φανέλα να κάνει πολλά πράγματα. Εφέτος θέλουμε να το ευχαριστηθούμε".

Για το αν η Κηφισιά μπορεί να είναι ανταγωνιστική: "Είναι δύσκολο. Χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα που δεν είναι εύκολα. Πρέπει να υπάρχει υπομονή. Τίποτα δεν έγινε μόνο με τα χρήματα. Κάθε χρόνο βάζαμε στόχους και δημιουργήσαμε μια ομάδα με στήριξη του ενός στον άλλον. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εφέτος".

Για το πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις στην Α1: "Όταν δημιουργήθηκε η παρέα από την οποία προήλθε η Κηφισιά δεν υπήρχε στο μυαλό η Α1. Θέλαμε να δημιουργήσαμε μια ομάδα που θα κάνει πράγματα που της αρέσουν, αλλά με το δικό της τρόπο. Αυτά χρειάζονται ιδέες και έναν άνθρωπο για να υλοποιήσει τις ιδέες και το όραμα. Χρόνο με το χρόνο ο κ. Λατσούδας στήριζε την ομάδα και μας έδινε τη δυνατότητα να υλοποιούμε τους στόχους μας. Υπήρχε εμπιστοσύνη στην ομάδα γιατί όλοι ήξεραν ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους. Ο προγραμματισμός ήταν συγκεκριμένος και η ομάδα ήταν νοικοκυρεμένη. Ξέραμε από την αρχή τι θα συμβεί".

Για το πώς έφθασε η Κηφισιά στην άνοδο: "Η ομάδα σχεδιάστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι για να ανέβει κατηγορία. Δεν θέλαμε να κρυφτούμε. Η ομάδα αυτή ποτέ δεν κρύφτηκε. Υπήρχε διοικητική σταθερότητα και συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα. Οι προσδοκίες ανέβηκαν λόγω Κυπέλλου. Φτάσαμε να παίξουμε με τον Ολυμπιακό. Ισχυροποιηθήκαμε ψυχολογικά. Κάναμε 8 σερί νίκες στο πρωτάθλημα και χάσαμε 3-4 ματς στις λεπτομέρειες. Ουσιαστικά παίξαμε την άνοδο με τον Φιλαθλητικό σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην 3η παράταση. Είχαμε έμπειρα παιδιά στην ομάδα που μπόρεσαν και διαχειρίστηκαν την κατάσταση. Μια ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει χαρακτήρα. Στην ήττα από τα Τρίκαλα θα μπορούσαμε να είχαμε διαλύσει. Κάναμε την αυτοκριτική μας, δεν ρίξαμε ευθύνες σε παίκτες και προπονητές και κάναμε το 4 στα 4. Ανεβήκαμε δίκαια".

Για την δυσκολία της δουλειάς του προπονητή μπάσκετ: "Η δυσκολία του να είσαι προπονητής κρίνεται από μικρά πράγματα. Πρέπει να μένεις ήρεμος και να μην έχεις συναισθήματα. Να μην χαίρεσαι στο καλάθι και να μην έχεις οργή όταν χάνεις το καλάθι. Πρέπει να παραμένεις ήρεμος για να υποστηρίξεις του παίκτες σου. Τα συναισθήματα μεταβάλλονται κάθε τριάντα δευτερόλεπτα".

Για τα συναισθήματα της ανόδου: "Στην άνοδο είδα παιδιά να κλαίνε, να δακρύζουν, ήταν τρομερή η συγκίνηση".

Για το καλοκαίρι και το σχεδιασμό: "Κάναμε να συνέλθουμε έναν μήνα. Υπήρχε η αποχώρηση της οικογένειας του κ. Λατσούδα λόγω προσωπικών προβλημάτων. Έπρεπε να γνωριστούμε με τη νέα διοίκηση και πλέον είμαστε σε άλλο πεδίο. Πλέον η ομάδα είναι ανώνυμη εταιρεία και έχει μεγάλο προσωπικό γιατί η οργάνωση στην Α1 είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ. Λατσούδας κατάφερε και παρέδωσε τη σκυτάλη σε μια σοβαρή οικογένεια, την οικογένεια Δημουλά, η οποία έχει όρεξη, δουλειά και θέληση για να βοηθήσει την ομάδα".

Για τους στόχους της Κηφισιάς: "Η Κηφισιά πρέπει να πατήσει γερά και σταθερά στην κατηγορία. Ζητάμε η παρουσία μας όλα αυτά τα χρόνια να συνεχιστεί και τώρα. Θέλουμε να είμαστε μια ομάδα ανταγωνιστική. Είμαστε μια ομάδα που έχουμε επιτυχίες αλλά δεν έχουμε μεγάλη φανέλα, δεν μας γνωρίζει ο κόσμος. Ακόμα και οι ομάδες που έχουν ίδιους στόχους με εμάς, έχουν πολύ μεγαλύτερη ιστορία στην Α1. Ο βασικός και ρεαλιστικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία".

Για την έδρα της Κηφισιάς: "Πέρυσι παίζαμε στην Κηφισιά, σε ένα γήπεδο στις Αδάμες. Εφέτος θα παίζουμε στο Ζηρίνειο το οποίο έχει ανακαινιστεί. Η δυναμική της διοίκησης και η θέληση που υπήρχε μας έφερε σε αυτό το γήπεδο με στόχο να γράψουμε εκεί τη δική μας ιστορία. Το γήπεδο αυτό είναι πιο κεντρικό και θα έρθει ακόμη περισσότερος κόσμος. Θέλουμε η ομάδα να γίνει ακόμη πιο γνωστή".

Για τους λόγους που αξίζει κάποιος να δει τη Νέα Κηφισιά: "Μπορούμε να δώσουμε ένα πολιτισμένο και καθαρό περιβάλλον. Όποιος έρχεται να δει την Κηφισιά, βλέπει μια ομάδα που μάχεται από την αρχή έως το τέλος. Η κατάσταση στο γήπεδο είναι ήρεμη και προσφέρεται για να διασκεδάσεις. Υπάρχουν παιδιά από τις ακαδημίες στην ομάδα μας. Ο αρχηγός της ομάδας, ο Δημήτρης Μενουδάκος, είναι στυλοβάτης όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει επίσης, ο Γιαννούλης Χατζηνικόλας, που είναι 18 ετών και αποτελεί παιδί της περιοχής. Υπάρχει και το τοπικό στοιχείο. Ο δρόμος είναι ανοικτός για όλους. Οι ακαδημίες της ομάδας έχουν παραπάνω κόσμο. Δεν χρειάζεται να έχουμε μόνο ξένους".

Για το ρόστερ της ομάδας: "Από Έλληνες υπάρχουν ο Νίκος Μπάρλος, ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο Νίκος Λιακόπουλος που ήταν 3ος σκόρερ και 2ος σε ασίστ, πίσω από τον Σπανούλη. Κρατήσαμε τον βασικό κορμό μας. Υπάρχει και ο Σάσα Βασίλιεβιτς, αλλά και τρεις Αμερικάνοι με μικρή εμπειρία στην Ευρώπη. Είναι παιδιά με κίνητρο, όρεξη που θέλουν να δημιουργήσουν το όνομα τους. Πλέον, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σταυροδρόμι για να κερδίσεις κάπου αλλού ένα καλύτερο συμβόλαιο".

Για την εθνική ομάδα: "Μου έγινε τιμητική πρόταση να συμμετέχω στα προπονητικά προγράμματα της Ομοσπονδίας. Είναι τιμητικό να σε επιλέγει η Ομοσπονδία. Απάντησα αμέσως θετικά γιατί ήταν κάτι πολύ μεγάλο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Η εθνική ομάδα είναι κάτι ιδιαίτερο. Σάββατο ανεβήκαμε κατηγορία με την Κηφισιά και τη Δευτέρα αρχίσαμε προπονήσεις με την εθνική εφήβων. Ήταν δύσκολη αλλά συγκλονιστική εμπειρία. Κάναμε ενάμιση μήνα προετοιμασία και παίξαμε σε ένα ευρωπαϊκό. Μιλάμε για παιδιά 18 χρονών που θέλουν στήριξη. Είναι παιδιά που πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα γιατί μπαίνουν σε επαγγελματικά πρότυπα.

Τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκε από την Ομοσπονδία ένα πρόγραμμα προκειμένου να εντοπιστούν παίκτες και να τους παρακολουθούν οι προπονητές. Σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν εντοπιστεί οι καλοί παίκτες από την ηλικία των 10 ετών".

Για το πόσο πρέπει να διαβάζει ο προπονητής στο σύγχρονο μπάσκετ: "Το μπάσκετ πλέον έχει εξελιχθεί πολύ. Αν δεν ενημερώνεσαι, μένεις πίσω. Το παιχνίδι γίνεται πολύ πιο γρήγορο, πιο ελκυστικό. Στο ποδόσφαιρο ο προπονητής είναι περισσότερο χρήσιμος μέσα στην εβδομάδα παρά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πρέπει να είσαι φορτωμένος με πληροφορίες και να μπορείς να τις μεταδώσεις στους παίκτες σου".

Keywords
Τυχαία Θέματα