ΥΜΕ: Μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των ταξί που αλλάζουν ριζικά το τοπία στον συγκεκριμένο χώρο...

Μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των ταξί!
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν στα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης (ΤΑΧΙ, ΑΓΟΡΑΙΑ) σε όλη την Ελλάδα. Δείτε αναλυτικά τί προβλέπεται με βάση σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
Το σύνολο των αλλαγών με βάση την σχετική ανακοίνωση του ΥΜΕ βασίζονται:
Α) στον ευρωπαϊκό μέσο όροΒ) στην απελευθέρωση της άσκησης του επαγγέλματος καιΓ) σε αντικειμενικό και διαφανές σύστημα για τον
προσδιορισμό του αριθμού αδειών ΤΑΞΙ για κάθε περιοχή της χώρας.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μίας ολοκληρωμένης πολιτικής παρέμβασης, που περιλαμβάνει:α) Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων τύπων ΤΑΞΙ (7-θέσια, 9-θέσια) και ΤΑΞΙ με λιγότερα διακριτικά και διαφορετικό κόμιστρο, για κάλυψη διαφορετικών αναγκώνβ) Νέους κανονισμούς λειτουργίας.
Με τις παρεμβάσεις αυτές προωθείται ένα σύνολο αλλαγών:- σε θέματα πρόσβασης στην άδεια και πρόσβασης στο επάγγελμα, που ρυθμίζονται με το Π.Δ., με ένα σύνολο διατάξεων απελευθέρωσης και- σε θέματα μορφών οργάνωσης και λειτουργίας που θα ρυθμιστούν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Οι αλλαγές που επέρχονται όσον αφορά στον αριθμό των ταξί: Μέχρι τώρα απαγορευόταν με νόμο η έκδοση νέων αδειών. Πλέον δίνεται η δυνατότητα έκδοσης νέων...αδειών. Για το άνοιγμα και την αξιόπιστη πρόσβαση στην άδεια, εισάγεται αντικειμενικό και διαφανές σύστημα, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και μαθηματικός τύπος καθορίζει αντικειμενικά τον απαιτούμενο αριθμό αδειών με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής (πληθυσμός και τουριστική κίνηση). Νέες άδειες εκδίδονται, με αντικειμενικά κριτήρια. Καθιερώνονται συντελεστές ΤΑΞΙ / 1.000 κατοίκους, με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν η αλλαγή έδρας στα ΤΑΞΙ. Πλέον δίνονται εναλλακτικές λύσεις για την περιοχή λειτουργίας τους: α) Αν υπάρχει υπερτοπική υποδομή (λιμάνι, αεροδρόμιο κ.λπ.) ή η περιοχή διευρύνεται άμεσα (κυρίως τουριστικές περιοχές). β) Δυνατότητα διεύρυνσης περιοχής κοινής λειτουργίας μέχρι επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου και όμορης δημοτικής ενότητας (απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, κυρίως σε τουριστικές περιοχές). γ) Στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης παραμένουν οι υφιστάμενες μεγάλες έδρες, σε σύνδεση με τις υπερτοπικές υποδομές. δ) Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού δεν αποφασίσει διαφορετικά, οι έδρες παραμένουν οι τοπικές και δημοτικές ενότητες του ν. 38532/2010 (Καλλικράτη).
Σύμφωνα με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, άδεια ΤΑΞΙ μπορούσαν να αγοράζουν μόνο φυσικά πρόσωπα – κάτοχοι άδειας οδηγού ταξί, μόνο δύο άδειες ανά φυσικό πρόσωπο, ενώ μπορούσαν να συσταθούν μόνον ιδιότυπες Εταιρείες Ιδιοκτητών Ταξί. Πλέον: α) Αίρεται κάθε περιορισμός. β) Εταιρείες οποιασδήποτε μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) μπορούν να αγοράσουν άδειες ΤΑΞΙ. γ) Φυσικά πρόσωπα μπορούν να αγοράσουν άδειες ΤΑΞΙ. δ) Αποτρέπεται η δημιουργία ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων – ανά έδρα να μην ξεπερνιέται ένα συγκεκριμένο ποσοστό (5% του συνολ
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα