Ζητούν χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες για να εργαστούν στα χωράφια...

...τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει στην Ημαθία.

Σε εποχές… μνημονίου και οικονομικής κρίσης - που μαστίζει την περιοχή μας ακόμη περισσότερο - και παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφει η περιοχή μας, και φέτος θα δούμε αλλοδαπούς εργάτες να δουλεύουν στα κτήματά μας. Οι αγρότες της περιοχής μας (και γενικότερα οι διαθέτοντες καλλιέργειες) έχουν ζητήσει και φέτος τη μετάκληση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργατών γης.

Σύμφωνα με πληροφορίες (από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα), μόνο από την
Αλβανία
έχει ζητηθεί η μετάκληση 15.000 (!) περίπου εργατών γης από την ευρύτερη περιοχή (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία), αριθμός περίπου ίσος με αυτόν που είχε ζητηθεί και πέρυσι. Ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των Αλβανών εργατών γης που ζήτησε η Ημαθία είναι κατά τι μεγαλύτερος από πέρυσι.

Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν μετακληθεί στην Ημαθία 6.800 αλλοδαποί εργάτες γης (είχαν ζητηθεί 7.600). Ενώ μέχρι στιγμής έχει ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο η μετάκληση 3.000 εργατών γης (σχεδόν όλοι Αλβανοί). Και έπονται και άλλες μετακλήσεις εποχιακών εργατών έως το τέλος της χρονιάς.

Στη γειτονική Πέλλα οι εργάτες γης που θα μετακληθούν φέτος (οι περισσότεροι από την Αλβανία) υπολογίζονται στους 6.000 περίπου.

Γενικότερα στη χώρα μας το φαινόμενο της… εισαγωγής εργατικών χεριών, που ξεκίνησε σε εποχές που οι αγρότες μας ήταν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση (λόγω των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων), καλά κρατεί. Σε σημείο, μάλιστα, που η καθυστέρηση που σημειώθηκε φέτος στη διαδικασία της μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης από τις γειτονικές χώρες να απειλεί να αφήσει χωρίς συγκομιδή κάποιες καλλιέργειες (βλ. σπαράγγια).

Παρά την οικονομική κρίση και την ανεργία, που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 25% στους νέους, εξακολουθούμε λοιπόν να μετακαλούμε εποχιακούς αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως από την Αλβανία αλλά και από την Βουλγαρία, για να τους αναθέσουμε την εκτέλεση των αγροτικών εργασιών που θεωρούμε πιο βαριές.

Φέτος, που οι εποχές είναι πολύ πιο δύσκολες για την απασχόληση, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά εργασίας από ντόπιους εργάτες. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν συμβαίνει, ίσως διότι κάποιες αγροτικές εργασίες θεωρούνται σκληρές και το μεροκάματο όχι ανάλογα υψηλό (με 25-30 ευρώ πληρώνονται συνήθως οι αλλοδαποί) ώστε να προσελκύσει άνεργους ντόπιους.

Την ίδια ώρα, τα καφενεία είναι γεμάτα από άνεργους νέους αλλά και μεγαλύτερους και τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο… Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση δεν μας έχει… πλήξει ακόμη πραγματικά, ώστε να αναγκαστούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες του παρελθόντος, να δουλέψουν περισσότερο οι ίδιοι οι αγρότες στις καλλιέργειές τους αλλά και να επιστρέψουν οι ντόπιοι εργάτες στα χωράφια. Ίσως το επόμενο διάστημα συμβεί κι αυτό.

Από την άλλη, ο αντίλογος που θα μπορούσε να προβληθεί στα παραπάνω είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερο οι καλλιέργειες μπορούν να εξασφαλίσουν έ
Keywords
Τυχαία Θέματα