Η ερωτική ζήλια

Ποια αίτια την προκαλούν;Η ερωτική ζήλια είναι ένα συναίσθημα, που συνδέεται άρρηκτα με την ανησυχία και το θυμό. Όταν κάποιος ζηλεύει, έχει το φόβο ότι ο σύντροφός του θα τον εγκαταλείψει και αισθάνεται μια μόνιμη απειλή. Αυτή η απειλή ενεργοποιεί τη ζήλια σαν μια στρατηγική αντιμετώπισης που δίνει την ψευδαίσθηση πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει κανείς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ζήλια οδηγεί στο να εστιάζει κανείς μόνο στο «αρνητικό», είτε αυτό είναι σκέψη, είτε γεγονός. Η συμπεριφορά του συντρόφου μεταφράζεται πάντα ως απώλεια ενδιαφέροντος (ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα) και αυτό οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως το ότι έχει βαρεθεί ή έχει ερωτευτεί κάποια άλλη. Έτσι το άτομο που ζηλεύει βιώνει πόνο, προδοσία, φόβο και αβεβαιότητα, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε έμμονες ιδέες, ακόμα και σε βίαιες συμπεριφορές.

Τα αίτια της εκδήλωσης ζήλιας μπορεί να είναι βιολογικά ή περιβαλλοντικά. Οι ειδικοί στις εξελικτικές θεωρίες πιστεύουν ότι η ερωτική ζήλια είναι μέρος ενός μηχανισμού, με τον οποίο οι άνθρωποι (και κάποια ζώα) εξασφαλίζουν πρόσβαση στους πιο αναπαραγωγικούς συντρόφους. Αυτό εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε φύλο. Οι άντρες ζηλεύουν γιατί αναζητούν αποκλειστικότητα στην αναπαραγωγή από τη σύντροφό τους, ενώ οι γυναίκες επειδή αναζητούν την προστασία και την φροντίδα του αρσενικού, προκειμένου να αισθανθούν ασφάλεια.

Τα περιβαλλοντικά αίτια έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανατροφής και τις επιπτώσεις του στην προσωπικότητα του ατόμου. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε ενδείξεις «φυσιολογικής» ζήλιας, που τη βιώνει ένα μεγάλο ποσοστό και σχετίζεται κυρίως με τις αντιλήψεις περί μονογαμίας και δέσμευσης, και της υπερβολικής ζήλιας, που μπορεί να καταστρέψει μια σχέση, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Το κίνητρο για αυτή τη ζήλια είναι η ανάγκη ελέγχου του άλλου, η οποία δίνει μια ψευδαίσθηση ότι έτσι δεν θα μπορέσει ή δε θα προλάβει να απατήσει.

Άλλο ένα αίτιο είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η οποία εξωτερικεύεται μέσω της κτητικότητας και της καχυποψίας ότι κάθε κίνηση του συντρόφου συνεπάγεται την επιθυμία του για απιστία. Επίσης, μπορεί να προέρχεται από συσσωρευμένο θυμό, ο οποίος εξωτερικεύεται μέσα από απειλές ή βίαιες συμπεριφορές. Ακόμα κι αν ο σύντροφος κάνει υποχωρήσεις για να αποφύγει τα ξεσπάσματα του «ζηλιάρη» και αρχίσει να αποφεύγει δραστηριότητες ή ανθρώπους για να του επιβεβαιώσει την αγάπη του, η καχυποψία δε σταματάει και δημιουργεί και στους δύο συναισθήματα άγχους και μελαγχολίας. Οι κατηγορίες για σχέση ή φλερτ με άλλο άτομο είναι πολύ συχνές, συνήθως ανυπόστατες και ενδείξεις προσωπικής ανασφάλειας.

Τα αποτελέσματα της παράλογης ζήλιας είναι ποικίλα και εμφανή σε αρκετές συμπεριφορές της καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι η παρακολούθηση, για να επιβεβαιώσει ο «ζηλιάρης» σύντροφος ότι όντως βρίσκεστε στο σημείο που του είπατε. Παράλληλα, θα κάνει ερωτήσεις διασταύρωσης της αλήθειας, θα καλεί αρκετές φορές στο κινητό ή θα περν
Keywords
Τυχαία Θέματα