Ανοίγει τον “καυτό” φάκελο των CDS η Κομισιόν




Δύο αντιμονοπωλιακές έρευνες ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η Κομισιόν στην αγορά των Credit Default Swaps (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) γνωστά και ως CDS.

Η Κομισιόν ανακοίνωση ότι στην πρώτη φάση της έρευνας θα εξετάσει αν 16 επενδυτικές τράπεζες και η Markit, που είναι ο κορυφαίος πάροχος οικονομικών πληροφοριών στην αγορά των CDS, έχουν συνεργήσει και ή κατέχουν και κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ώστε να ελέγχουν τις πληροφορίες στην αγορά των CDS.

Οι τράπεζες είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citιgroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν αποδειχθεί τέτοια συμπεριφορά θα σήμαινε παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Στη δεύτερη περίπτωση η Κομισιόν κινεί διαδικασίες κατά των 9 από τις τράπεζες και του ICE Clear Europe, κορυφαίο γραφείο συμψηφισμού (clearing house) για CDS. Ειδικότερα θα εξετάσει αν οι προνομιακές χρεώσεις που χορηγεί το ICE στις 9 τράπεζες έχουν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή τους στο σύστημα του ICE εις βάρος των ανταγωνιστών.

"Τα CDS έχουν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία", ανέφερε ο Joaquin Almunia, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, σε ανακοίνωση.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει, ωστόσο, ότι κατά την διαπραγμάτευση αυτών των προϊόντων διαπιστώνονται πολλές ανεπάρκειες, που δεν μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσω της ρύθμισης (της αγοράς)".
Keywords
Τυχαία Θέματα