Στα χέρια της Microsoft οι συσκευές και οι υπηρεσίες της Nokia

12:05 3/9/2013 - Πηγή: i-TECH4U

Έναντι €3,65 δισεκατομμυρίων.

Μεγάλα νέα σήμερα για τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας –και η αλήθεια είναι πως τη συγκεκριμένη είδηση την περιμέναμε κάποια στιγμή… Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Nokia, η Microsoft προτίθεται να αγοράσει το τμήμα των συσκευών και των υπηρεσιών της Nokia, καθώς και δικαιώματα χρήσης για τις πολυάριθμες

πατέντες της εταιρείας και των υπηρεσιών χαρτών «Here» για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η «σούμα» για τη Microsoft ανέρχεται στα €5,44 δισεκατομμύρια: €3,79 δισεκατομμύρια για τις συσκευές και τις υπηρεσίες και €1,65 για τις πατέντες και τους χάρτες.

H Microsoft θεωρεί πως η εξαγορά των συγκεκριμένων τμημάτων της Nokia θα επιταχύνει την ανάπτυξη των Windows Phone και θα συμβάλει σημαντικά στο να καταφέρει να δώσει στους χρήστες την εμπειρία Windows που επιθυμεί –κοινώς, η γκάμα των συσκευών που κυκλοφορεί στην αγορά δεν τα έχει καταφέρει ακόμα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της Microsoft είναι να ανεβάσει το μερίδιό της στην αγορά των smartphones στο 15% μέχρι το 2018 (δηλαδή να το τετραπλασιάσει), καθώς και να βγάζει μεγαλύτερο κέρδος από κάθε smartphone με Windows Phone. Αυτή τη στιγμή, με βάση τη συμφωνία της με τη Nokia, η Microsoft κερδίζει $10 ανά συσκευή και θεωρεί ότι το κέρδος της μπορεί να ανέβει στα $40, εξοικονομώντας παράλληλα $600 εκατομμύρια σε κόστη.

Οι 32.000 υπάλληλοι της Nokia, εφόσον η εξαγορά εγκριθεί, θα μεταφερθούν στη Microsoft και αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τόσο τους 4.700 εργαζόμενους στη Φινλανδία, όσο και τους 18.300 εργαζόμενους που εμπλέκονται στην παραγωγή των συσκευών. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και τις οικονομικές συσκευές Asha της Nokia. Τέλος, η Microsoft έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το brand της Nokia στα προϊόντα της –κάτι που σίγουρα θα συμβεί αρχικά, ωστόσο φανταζόμαστε ότι μελλοντικά θα αντικατασταθεί από αυτό της Microsoft.

Όσο για τη Nokia, θα συνεχίσει να υφίσταται σαν εταιρεία, μόνο που θα εστιάσει την προσοχή της σε διαφορετικούς τομείς. Έτσι λοιπόν οι Φινλανδοί θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν την πλατφόρμα χαρτών «Here» με στόχο να γίνουν ο κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος cloud υπηρεσιών χαρτών. Η εταιρεία επίσης θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά των υποδομών δικτύου (έχοντας πλέον τον έλεγχο της Nokia Siemens Networks) και παράλληλα θα επικεντωθεί στην ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνολογιών, εξερευνώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κόσμο της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι της Nokia θεωρούν ότι το deal με τη Microsoft είναι πολύ θετικό για το μέλλον της εταιρείας, καθώς η οικονομική της κατάσταση θα βελτιωθεί δραματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα