iOS 7: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η πιο ριζική ανανέωση από τη «γέννησή» του.

Από το πρώτο iPhone του 2007 μέχρι σήμερα, είναι γεγονός πως παρά τις πολυάριθμες προσθήκες νέων χαρακτηριστικών, το iOS παρέμενε σχεδιαστικά στάσιμο. Κάτι που για πολλούς χρήστες δεν ήταν απαραίτητα κακό, μιας και πρόκειται για ένα απ’ τα πιο εύχρηστα mobile λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο έδειχνε να μένει πίσω σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, γι’ αυτό και ο Tim

Cook έβαλε στο τιμόνι του σχεδιασμού τον Jonathan Ive, γνωστό για την πραγματικά εξαιρετική του δουλειά στο design των συσκευών της Apple.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτών των ανακατατάξεων στο εσωτερικό της Apple είναι το ολοκαίνουριο iOS 7, που εμφανίζεται αρκετά διαφορετικό από τους προκατόχους του σε διάφορους τομείς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα εικονίδια του iOS 7 έχουν πιο καθαρή και επίπεδη εμφάνιση και σε συνδυασμό με ένα ειδικό εφέ δίνουν την αίσθηση του βάθους, ανάλογα με τη γωνία από την οποία κοιτάς τη συσκευή σου. Δεν άλλαξαν όμως μόνο τα εικονίδια αλλά και οι γραμματοσειρές: έδωσαν τη θέση τους σε μεγαλύτερα και λεπτότερα γράμματα που δείχνουν πολύ πιο κομψά στην οθόνη του iPhone 5.

Μια απ’ τις μεγαλύτερες ελλείψεις του iOS ήταν η απουσία ενός κέντρου ελέγχου που θα έδινε στον χρήστη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες της συσκευής από την αρχική οθόνη, χωρίς να πρέπει να μπει στο μενού των ρυθμίσεων. Ξέρεις, σαν το drop-down μενού των Android smartphones. Στην περίπτωση του iOS 7, η Apple αποφάσισε να ενσωματώσει αυτή τη δυνατότητα, μόνο που μετακίνησε το «δανεικό» μενού στην κάτω πλευρά της οθόνης. Η εταιρεία ανανέωσε επίσης μια σειρά από βασικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα τον browser Safari που προσφέρει πιο εύχρηστο browsing σε καρτέλες, την εφαρμογή του καιρού, τη συλλογή των φωτογραφιών, την εφαρμογή του ημερολογίου κ.α. Όλες προσφέρουν πιο καθαρό interface, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί –εκτός απ’ την εφαρμογή του καιρού στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν τα καιρικά φαινόμενα.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουμε και στο σύστημα του multitasking, που επιτρέπει στις εφαρμογές να ανανεώνονται πιο συχνά, χωρίς να καταναλώνουν περισσότερη μπαταρία. Παράλληλα, η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών θυμίζει περισσότερο webOS και Windows Phone, με μεγάλες καρτέλες των εφαρμογών να απεικονίζονται ακριβώς πάνω απ’ το αντίστοιχο εικονίδιο, ενώ για να κλείσεις μια εφαρμογή δεν έχεις παρά να την σύρεις με το δάχτυλό σου προς την πάνω πλευρά της οθόνης.

Κατά τα άλλα, οι ειδοποιήσεις του συστήματος έγιναν πιο «έξυπνες», με τρεις διαφορετικές καρτέλες στο Notification Center, το AirDrop θα επιτρέπει πιο εύκολο διαμοιρασμό αρχείων (σε iPhone 5, iPad τέταρτης γενιάς, iPad Mini και iPod Touch πέμπτης γενιάς), οι εφαρμογές του App Store θα μπορούν να αναβαθμίζονται αυτόματα και το Siri γίνεται πιο έξυπνο, αφού θα μπορεί να αναζητά πληροφορίες στο Twitter, την Wikipedia και τη μηχανή αναζήτησης Bing. Τέλος, η Apple παρουσίασε τη δική της υπηρεσία streaming μουσικής ονόματι iTunes Radio και δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το γεγονός πως το Facetime θα υποστηρίζει και κλήσεις φωνής (χωρίς βίντεο).

Το νέο iOS 7 θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, όπως μας έχει συνηθίσει η Apple κοντά στο λανσάρισμα του νέου iPhone. Το λειτουργικό σύστημα θα είναι συμβατό με iPhone 4 και άνω, iPad δεύτερης γενιάς και άνω, iPod Touch πέμπτης γενιάς και, φυσικά, με το iPad Mini.

Keywords
Τυχαία Θέματα