3D Systems ChefJet: 3D εκτυπωτές τροφίμων

Δηλαδή, κυρίως γλυκισμάτων…

Πέρα απ’ τους «συμβατικούς» 3D εκτυπωτές που κατέκλυσαν τη φετινή CES, η 3D Systems έκανε την έκπληξη παρουσιάζοντας τους 3D εκτυπωτές τροφίμων ChefJet. Το ενδιαφέρον της εταιρείας για τους 3D εκτυπωτές τροφίμων έγινε εμφανές τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ανακοίνωσε την εξαγορά της Sugar Lab, που δραστηριοποιούταν στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο μονόχρωμος

ChefJet αποτελεί το μικρότερο από τα δύο μοντέλα της σειράς (παρόλο που μοιάζει με τεράστιο φούρνο μικροκυμάτων) και μπορεί να εκτυπώσει τρισδιάστατα μοντέλα όπως και οι 3D εκτυπωτές που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες, μόνο που αντί για πλαστικό η πρώτη ύλη είναι ένας συνδυασμός ζάχαρης, νερού, χρωστικών και αρωματικών υλών. Η εταιρεία υπόσχεται να λανσάρει αρκετές γεύσεις του «υλικού εκτύπωσης». Αναμένεται να κοστίζει κοντά στα $5.000. Όσο για τον ChefJet Pro, είναι ικανός να παράγει 3D εκτυπώσεις μεγαλύτερων διαστάσεων και μάλιστα έγχρωμες. Αναμένεται να κοστίζει κοντά στα $10.000.

Η 3D Systems θα διαθέτει μαζί με τους εκτυπωτές μια ειδική εφαρμογή που θα κάνει πιο εύκολη την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, μιας και το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι μάλλον απίθανό να έχει γνώσεις CAD. Αν και το κόστος τους είναι προς το παρόν απαγορευτικό για οικιακή χρήση, οι ChefJet είναι βέβαιο ότι θα φανούν ιδιαίτερα ελκυστικοί στους επαγγελματίες του χώρου –και ειδικά τους pastry chefs.

Keywords
Τυχαία Θέματα