Ζαρίφ: Οι δηλώσεις Τραμπ παραβίασαν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΚΟΣΜΟΣ

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εκτίμησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Οι δηλώσεις του Τραμπ αντίκεινται στα άρθρα 26, 28 και 29 της συμφωνίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, τόνισε ο Ζαρίφ μιλώντας στην κρατική ιρανική τηλεόραση.

«Έχω ήδη αποστείλει εννέα επιστολές (στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής

διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι) για να υπογραμμίσω τις ελλείψεις και τις παραβιάσεις (των ΗΠΑ) και θα της στείλω μια νέα επιστολή σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Τα άρθρα στα οποία αναφέρεται ο Ζαρίφ αφορούν «την καλή πίστη» των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και τη δέσμευση ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο «θα αποφύγουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν.

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να ανανεώσουν την άρση των κυρώσεων», σε διαφορετική περίπτωση «η Ισλαμική Δημοκρατία θα λάβει αντίμετρα», προειδοποίησε ο Ζαρίφ.

Σε έναν πύρινο λόγο του εναντίον του Ιράν ο Τραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή να «επιβεβαιώσει» ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας. Απείλησε να την «ακυρώσει» και ζήτησε από το Κογκρέσο να «εξετάσει τις σοβαρές και μεγάλες ελλείψεις του κειμένου».

Ήδη από την Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί καταδίκασε «τις προσβολές» και «τις αβάσιμες κατηγορίες» του Τραμπ.

Απαντώντας στην απειλή των ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν, ο Ζαρίφ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν» να εμπλακεί στην άμυνά της.

«Τα κεκτημένα μας στον βαλλιστικό τομέα δεν είναι με κανέναν τρόπο διαπραγματεύσιμα. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου οι Αμερικάνοι έχουν πουλήσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και την οποία έχουν μετατρέψει σε σκόνη (…) κατά συνέπεια έχουμε το δικαίωμα να διαθέτουμε αμυντικά μέσα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤραμπσυμφωνίαΠυρηνικό πρόγραμμαΤεχεράνηδηλώσειςΖαρίφHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα