Ζάκυνθος: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο (Photos)

Μόνο ντροπή προκαλεί η εικόνα που κάνει τον γύρο των social media τις τελευταίες ώρες από το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Η εικόνα δείχνει την παγκοσμίως διάσημη παραλία να έχει γεμίσει σκουπίδια.

Η φωτογραφία, που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ του Δήμου και της αρμόδιας Επιτροπής που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού.

Ερωτηθείς για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν το φως

της δημοσιότητας χθες, με τα σκουπίδια στη φημισμένη παγκοσμίως παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, είπε αρχικά ότι σήμερα η εικόνα της έχει αποκατασταθεί και έχει καθαριστεί πλήρως, ενώ σε ότι αφορά το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της, ξεκαθάρισε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι παντού ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τη χώρα μας».

Ο δήμαρχος του νησιού κ. Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι ο χώρος του Ναυαγίου δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου και έτσι δεν είναι υπεύθυνος για την καθαριόττα. Βέβαια επισήμανε ότι μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου όπου είχε ο δήμος της διαχείριση της παραλίας δεν υπήρχαν εικόνες με σκουπίδια.

Τη διαχείριση όμως την έχει η Επιτροπή Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ναυαγίου που έχει συγκροτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021. Θα πρέπει λοιπόν η Επιτροπή να μισθώσει πλοίο και ανθρώπους που να βρίσκονται στην παραλία και να μαζεύουν τα σκουπίδια.

Σε σχετική επιστολή της προς τη δημοτική αρχή η πρόεδρος της Επιτροπής Αλεξανδρα Παπαλιάκου ξεκαθαρίζει: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου . Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει , δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Εν τέλει, η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας, Διονύσης Γιατράς αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία με δική του πρωτοβουλία. Πολλά από τα δικά τους σκάφη άλλωστε μεταφέρουν τους τουρίστες στην παραλία η οποία δεν είναι προσβάσιμη με άλλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Βόλος: «Μην τον πιστεύετε, θα με σκοτώσει» – Σοκάρει το δράμα της 26χρονης που ο σύντροφός της απείλησε με κατσαβίδι

Εύβοια: Νεκρός βρέθηκε 75χρονος που είχαν χαθεί τα ίχνη του

Αίγιο: 23χρονη έπεσε στο κενό, μπροστά στη μητέρα της – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

Keywords
Τυχαία Θέματα