Υπόθεση Κουφοντίνα: Από τον Άννα στον Καϊάφα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Απορρίφθηκε και από το ΣτΕ, λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας, το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού («πάγωμα» της απόφασης για μεταγωγή στον Δομοκό).

Παράλληλα η αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης για τη μεταγωγή του προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 2 Απριλίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα εξεταστεί το αίτημα αναστολής του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε η πλευρά του απεργού πείνας, μετά την απόρριψη από

το Πρωτοδικείο Λαμίας του ίδιου αιτήματος που ζητά την ακύρωση της απόφασης της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για μεταγωγή στον Δομοκό. Ο Θέμης Σοφός, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος συνυπέβαλε το αίτημα στο Πρωτοδικείο Λαμίας μαζί με την Ιωάννα Κούρτοβικ, σε δήλωσή του μετά την απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου ανέφερε πως «η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην πολιτεία και μόνον».

Κάλεσε δε την πλευρά της πολιτείας να επιδείξει την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται. Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη Δημήτρης Κουφοντίνας έχει συμπληρώσει 62 ημέρες απεργίας πείνας, ενώ την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας σε ανακοινωθέν της για την υγεία του απεργού πείνας ανέφερε ότι «εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών, και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισής της».

Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία».

Την ίδια μέρα οι γιατροί της επιλογής Κουφοντίνα Θ. Ζδούκος και Κ. Ντουζέπη κατήγγειλαν ότι πλέον η διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας δεν τους αφήνει να επισκεφθούν τον απεργό πείνας αν και η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς απειλείται από στιγμή σε στιγμή να περιέλθει σε κώμα.

Κι ενώ το αδιέξοδο συνεχίζεται, η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη, κατηγορώντας σε πολιτικό επίπεδο τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη στην τρομοκρατία. Συνεχίζονται επίσης και οι διαδηλώσεις υπεράσπισης του αιτήματος Κουφοντίνα, οι οποίες την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο αντιμετωπίστηκαν με αύρες νερού και καταστολή από την αστυνομία.

φυλακές ΚορυδαλλούΔημήτρης ΚουφοντίναςIssue: 2168Issue date: 10-3-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα