Ξανθός: Προφανής και αναμενόμενη η επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω του προσφυγικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφανή και αναμενόμενη χαρακτήρισε την επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω του προσφυγικού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο σύσκεψης με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ καθώς με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ Ξανθός τόνισε ότι το μεγαλύτερο θέμα των προσφύγων είναι το θέμα της στέγασης και της σίτισης, ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη

είναι πάρα πολύ άσχημες και ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι εθελοντές, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και το κράτος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί, ότι πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή εκκένωση αυτού του άτυπου και ανοργάνωτου καταυλισμού και να μετεγκατασταθούν σε δομές πολύ πιο οργανωμένες και με καλύτερες συνθήκες ζωής. Θεωρώ ότι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι προφανής και σε μεγάλο βαθμό ήταν και αναμενόμενη και μάλιστα σε νοσοκομεία και σε δημόσιες δομές, που ούτως ή άλλως είχαν πολλαπλά προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού, εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι πραγματικά η χώρα μας και η κοινωνία κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αυτό το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών, που προφανώς υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Διεκδικούμε από την Ευρώπη να αναλάβει και το δικό της ρόλο και τη δική της ευθύνη και να υπάρξει επιμερισμός βαρών» τόνισε ο κ. Ξανθός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά το θέμα του συντονισμού της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων, ανέφερε ότι πιο συστηματικός είναι ο συντονισμός στην Αθήνα, τον Πειραιά και στο Ελληνικό και ότι στη Βόρεια Ελλάδα, κεντρικός συντονιστής είναι το ΕΚΕΠΥ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι μεταβαλλόμενος, διότι είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στο επόμενο διάστημα, το προσφυγικό πρόβλημα.

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε, είναι μια μονιμότερη υγειονομική φροντίδα. Ο στρατός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά νομίζω ότι δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των καταυλισμών που υπάρχουν σε πρώην στρατόπεδα. Θα επιδιώξουμε να ζητήσουμε και ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη το κάναμε την προηγούμενη περίοδο στο Αιγαίο και εξασφαλίσαμε μια σημαντική υποστήριξη στις δημόσιες δομές των νοσοκομείων των νησιών. Αυτό θα κάνουμε τώρα και για όλη τη χώρα: να υπάρξουν ευρωπαϊκοί πόροι που να ενισχύσουν με υγειονομικό προσωπικό υλικό και φάρμακα τις σταθερές και οργανωμένες δομές» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου από την πλευρά του, τόνισε ότι έχουν επισημανθεί τα προβλήματα που σχετίζονται με το υγειονομικό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος.

«Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον ανοιχτό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου ως γνωστόν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δραστηριοποιούνται ΜΚΟ - κι από το επίσημο κράτος το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΑΒ που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί. Εμείς έχουμε αναλάβει το συντονισμό, ώστε τα περιστατικά που προκύπτουν εκεί να μπορούν να διακομίζονται στο νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο έχουμε φροντίσει να το ενισχύσουμε με προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ή απευθείας στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιπες δομές σε Νέα Καβάλα, Χέρσο και Διαβατά, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό κομμάτι, πλην όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γιατί οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε αυτές τις δομές αυξάνονται, οι απαιτήσεις αυξάνονται και αυξάνονται και τα προβλήματα. Είμαστε έτοιμοι κι έχουμε κι ένα εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που κάποιες ΜΚΟ αποχωρήσουν, να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ να έρθουν κάποιες ιατρικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δύο κινητές μονάδες εκεί» δήλωσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Ανδρέας Ξανθόςυπουργός ΥγείαςπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα