Ξανανοίγουν τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος – Ποια είναι η ιστορία τους (Photos)

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αναγεννιούνται με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.. Πρόκειται για σύμβολα του κέντρου της πόλεως που είχαν αφεθεί να παρακμάσουν τα τελευταία χρόνια.

Είναι έντεκα (11) καταστήματα, κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα

αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία μόλις δύο ανθοπωλεία,.

Η ιστορία τους και η σχέση τους με τον Άγνωστο Στρατιώτη

Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει και η Μηχανή του Χρόνου, αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής.

Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.

Παράλληλα, τα ανθοπωλεία αποτελούσαν και τους κύριους προμηθευτές λουλουδιών του Παλατιού.

Τα μαγαζάκια αυτά σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, που τα στήριξε και με τα άνθη τους οι νοικοκυραίοι στόλιζαν τα μπαλκόνια και τις αυλές, που είχαν σχεδόν όλες οι οικίες της πόλης.

Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε ένα είδος «προστασίας», ώστε να μη μπορεί να αλλάξει η χρήση τους. Πέρασε μια ρήτρα που όριζε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει η χρήση των καταστημάτων.

Έτσι για πολλές δεκαετίες διασφαλίστηκε η λειτουργία τους και άντεξαν στο χρόνο όσο λίγα επαγγελματικά στέκια στην πόλη.

Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου.

Τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση και τα επεισόδια που κάθε τόσο συνέβαιναν στην περιοχή, σταδιακά οδήγησε τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα, τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Μένιος Φουρθιώτης: Ζήτησε τον προσωπικό του… κομμωτή για να κουρευτεί στη φυλακη!

Γλυκά Νερά: Αντιδράσεις για την ψυχολόγο της Καρολάιν – Να προσκομίσει το πτυχίο της ζητά ο ΣΕΨ

Μετρό: Που στήνονται τα πρώτα εργοτάξια για την γραμμή 4 (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα