Βρετανία: Επικές γκάφες και απίστευτα «όπλα» από τους επίδοξους διαδόχους του Τζόνσον

«Η πιο μεγάλη αταξία που έχω κάνει; Εισέβαλα σε μία χώρα», απάντησε ο Τομ Τούγκεντχατ, ένας από τους 11 που έχουν μπει στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στη ηγεσία των Τόρις.

Η πιο μεγάλη αταξία

Η απάντηση του βουλευτή των συντηρητικών δεν θυμίζει καθόλου την απάντηση που είχε δώσει στην ίδια ερώτηση, η κόρη του παπά και στη συνέχεια πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία είχε παραδεχτεί την αταξία ότι «έτρεχα στα σταροχώραφα» όταν ήμουν παιδάκι.

Ο Τομ

Τούγκεντχατ βεβαίως δεν είναι παπαδοπαίδι, αλλά βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και με αυτό το «όπλο» εξελέγη βουλευτής και έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο 49χρονος παρότι δεν έχει καμία εμπειρία σε κάποιο υπουργείο, τονίζει ότι η καλύτερη απόδειξη για τις ηγετικές ικανότητές του είναι η προϋπηρεσία του στον στρατό. Ερωτηθείς από τοskynews ποια είναι η μεγαλύτερη αταξία του, ο Τούγκεντχατ δεν το σκέφτηκε πολύ: «Έχω εισβάλει σε μία χώρα κάποτε», απάντησε.

Ο Γκραντ Σαπς, υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, που επίσης έχει μπει στην κούρσα της διαδοχής Τζόνσον, φάνηκε πιο μετρημένος. Στην ίδια ερώτηση του skynews, απάντησε: «Δεν είμαι άτακτος»…

Ο υποψήφιος που δεν ξέρει πόσο πλούσιος είναι

Ο Ναντίμ Ζαχάουι, «το παιδί από τη Βαγδάτη», ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας εδώ και λίγες μέρες και είναι πολυάσχολος, αφού δήλωσε έτοιμος να πάρει στα χέρια του το τιμόνι των Τόρις. Στην πρώτη του συνέντευξη, στο Skynews, ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει για τις φορολογικές υποθέσεις του, παρόλο που -όπως είπε- δεν είναι σίγουρος για το πόσο πλούσιος είναι, τόνισε ότι είναι σημαντικό για κείνον η πίστη και η προσήλωση- αν και πήρε μέρος στην «ανταρσία» για την ανατροπή του Τζόνσον και δήλωσε ότι η ηρωίδα του είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ. Στη συνέντευξη αυτή ρωτήθηκε και για το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη, όταν διαπιστώθηκε ότι πληρωνόταν από τον δημόσιο κορβανά ο λογαριασμός της θέρμανσης του στάβλου όπου έχει τα αγαπημένα του άλογα. «Είναι ένα ντροπιαστικό, αλλά ειλικρινές λάθος», είπε.

Η σκληρή έφεδρος

Αουτσάιντερ, αλλά με ισχυρά ερείσματα στον στρατό είναι η Πένι Μόρντοντ η πρώην βοηθός μάγου που έγινε επί Τζόνσον υπουργός Άμυνας της Βρετανίας. Συμμετέχει κι εκείνη στην κούρσα για την διαδοχή του Τζόνσον.

Η Πένι Μόρντοντ έγινε διάσημη γιατί δώρισε το μαγιό που φορούσε στο τηλεοπτικό σόου «Splash», διετέλεσε βοηθός μάγου, έγινε έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού και είναι η πρώτη εν ενεργεία έφεδρος που έφτασε να γίνει πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου Άμυνας, γράφοντας ιστορία. Κόρη αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού, η Πένι Μόρντοντ ελπίζει στην έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές

Οι μετοχές της στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος ανέβηκαν όταν πρότεινε να επιβάλλεται η ποινή της υποχρεωτικής θητείας «σε μάχιμες μονάδες» σε όσους συλλαμβάνονται για βανδαλισμούς κενοταφίων και μνημείων για πεσόντες σε μάχες Βρετανούς στρατιώτες. Υποστηρίζει επίσης ότι «η εθνική πληγή των συμμοριών και των οπλοφόρων στους δρόμους» πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια του στρατού.

Η Λιζ σαν έτοιμη από καιρό

Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι 11, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί άλλη μία υποψηφιότητα.

Κάποιοι υποψήφιοι έχουν ήδη στήσει μηχανισμό για την στήριξη της υποψηφιότητάς τους, όπως η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία ανακοίνωση ότι μπαίνει στην κούρσα μέσα από την προσωπική σελίδα της «lizforleader.co.uk» – «η Λιζ για αρχηγός». Η σελίδα ανέβηκε δύο μέρες μετά την πύρρειο νίκη του Τζόνσον στην ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής εναντίον του, στην οποία η Λιζ Τρας υποστήριξε δημοσίως τον πρωθυπουργό. Σαν έτοιμη από καιρό ήταν η Λιζ Τρας.

Ο αριστοκράτης υποψήφιος

Από τις ισχυρές υποψηφιότητες είναι του πρώην υπουργού Οικονομίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος όμως δέχτηκε ένα χτύπημα κάτω από τη μέση. Και μάλιστα μέσα από το κόμμα του, καθώς στα χέρια των βουλευτών των Τόρις έφτασε ένα έγγραφο και ένα βίντεο στο οποίο ο Σούνακ πριν από 20 χρόνια έλεγε ότι οι φίλοι του «δεν είναι από την εργατική τάξη». Το βίντεο αυτό έγινε γρήγορα viral στα social media και το μοιράστηκαν οι ομάδες των συντηρητικών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή WhatsApp.

«Έχω φίλους που είναι αριστοκράτες, έχω φίλους από την ανώτερη τάξη, αλλά δεν έχω φίλους από την εργατική τάξη», έλεγε ο Σούνακ όταν ήταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του στην Οξφόρδη.

Ο Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίζεται «ψεύτης» από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, που τον κατηγορούν ότι «κάνει παιδιάστικα λάθη». Η κριτική στηρίζεται στη λογική ότι ως υπουργός Οικονομίας «πρόσθεσε 400 δισ. λίρες στο εθνικό χρέος για να πληρώσει τους εργάτες για να κάθονται…  ενώ είχε δηλώσει ότι δεν θα δανειζόταν χρήματα για να πληρώσει χρέη από τις κοινωνικές παροχές».

Το μεγάλο «φάουλ» του Ρίσι Σούνακ, όμως, είναι η αποκάλυψη ότι η εκατομμυριούχος σύζυγός του δεν καταβάλλει φόρους στη Βρετανία. Με άλλα λόγια, είναι «μπανάλ» η πληρωμή φόρων για την εκατομμυριούχο σύζυγο του πρώην υπουργού Οικονομίας, που υπερηφανευόταν ότι δεν συναναστρέφεται με την… πλέμπα.

Ο μεγάλος αριθμός των επίδοξων διαδόχων του Τζόνσον αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα εσωκομματικά όργανα, που καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Ενοχλημένος με την εγκυμοσύνη της Καμπάεβα – «Δεν θέλει άλλα παιδιά και μάλιστα κόρες»

Απίστευτο βίντεο: Τουρίστες καταγράφουν τη χιονοστιβάδα που τους «κυνηγάει» στο Κιργιστάν

Κορωνοϊός: Σαρώνει την Ευρώπη το θερινό κύμα της πανδημίας

Keywords
Τυχαία Θέματα