Βραβείο Πούλιτζερ: Στον ανεξάρτητο ερευνητικό δημοσιογραφικό οργανισμό ProPublica το βραβείο του 2024

Το κορυφαίο δημοσιογραφικό βραβείο, το βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε φέτος στο μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ProPublica, σε έναν ιστότοπο κοινοτικών ειδήσεων στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας και στους New York Times.

Στους Joshua Kaplan, Justin Elliott, Brett Murphy, Alex Mierjeski και Kirsten Berg της ProPublica

απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ 2024 για δημοσιογραφία που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον για το «πρωτοποριακό και φιλόδοξο» ρεπορτάζ τους σχετικά με τα «δωράκια» που έδιναν πολιτικά συνδεδεμένοι δισεκατομμυριούχοι σε αρκετούς δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Τα ρεπορτάζ τους που δημοσιεύθηκαν πέρυσι «διαπέρασαν το παχύ τείχος μυστικότητας» που περιβάλλει το δικαστήριο για να αποκαλύψουν «πλούσια δώρα και ταξίδια» που ώθησαν το δικαστήριο να υιοθετήσει τον πρώτο του κώδικα δεοντολογίας, ανέφερε η επιτροπή Πούλιτζερ σε ανακοίνωσή της. Ήταν το έβδομο βραβείο Πούλιτζερ για την ProPublica.

Συνολικά, στα 108α Ετήσια Βραβεία Πούλιτζερ Δημοσιογραφίας, Γραμμάτων, Θεάτρου και Μουσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια απονεμήθηκαν βραβεία σε 23 κατηγορίες, τα περισσότερα από τα οποία αποφέρουν στους νικητές ένα πιστοποιητικό και 15.000 δολάρια σε μετρητά.

Το βραβείο για τη δημοσιογραφία έκτακτων ειδήσεων αποτέλεσε έκπληξη, καθώς απονεμήθηκε στη μικρή κοινοτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lookout Santa Cruz για την κάλυψη των καταστροφικών πλημμυρών του Ιανουαρίου 2023 στην κομητεία Σάντα Κρουζ. Αυτή η κατηγορία στο παρελθόν έχει κερδηθεί από πολύ μεγαλύτερες και καθιερωμένες εφημερίδες όπως οι Los Angeles Times, η Miami Herald και η Minneapolis Star Tribune.

Το Lookout βραβεύθηκε για τη «λεπτομερή και ευέλικτη κάλυψη, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου διακοπών, των καταστροφικών πλημμυρών και των κατολισθήσεων που εκτόπισαν χιλιάδες κατοίκους και κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000 σπίτια και επιχειρήσεις», ανέφερε η επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, το βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ απονεμήθηκε στη Hannah Dreier των New York Times για μια σειρά ιστοριών με σχετικά με την εκτεταμένη εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις «εταιρικές και κυβερνητικές αποτυχίες που τη διαιωνίζουν». Η Dreier κέρδισε επίσης το βραβείο για τη συγγραφή ρεπορτάζ για το 2019 για τις ιστορίες της σχετικά με την εγκληματική συμμορία MS-13, ενώ έγραφε για την ProPublica.

Συνολικά, οι Times και η Washington Post συγκέντρωσαν από τρία βραβεία Πούλιτζερ. Η τελευταία ήταν συν-νικητής στην κατηγορία National Reporting για μια «απογοητευτική απεικόνιση» σχετικά με το ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, η οποία «ανάγκασε τους αναγνώστες να αναλογιστούν τη φρίκη που προκαλεί το όπλο που χρησιμοποιείται συχνά για μαζικούς πυροβολισμούς στην Αμερική», ανέφερε η επιτροπή.

Διαβάστε επίσης

«Friends»: Η αυλαία 20 χρόνια πριν και το ιστορικό ρεκόρ τηλεθέασης – Τι χάρη είχε ζητήσει ο Μάθιου Πέρι (Video)

Eurovision 2024: Απόψε ο Α’ ημιτελικός

Ανζελίκ Κουρούνη: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική «φωνή» στον αγώνα κατά της «Χρυσής Αυγής»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βραβείο Πούλιτζερ, ProPublica, 2024,vraveio poulitzer, ProPublica, 2024