Βόρειο Σέλας: Οι τυχεροί τουρίστες που το κατέγραψαν και ο… κυνηγός του φαινομένου (photos/videos)

Η παρέα ήταν έτοιμη να πάει για ύπνο το τελευταίο βράδυ των διακοπών, αλλά ένας από αυτούς τους φώναξε να σηκωθούν για να μην χάσουν τις απίθανες εικόνες από το Βόρειο Σέλας.

credit: Vincent Ledvina

Οι τουρίστες, που επισκέπτονταν την περιοχή Χβόλσβολουρ, στην Ισλανδία, κατέγραψαν με τα κινητά το φαινόμενο και ανέβασαν τις εικόνες στα social media, γράφοντας πως η φύση τους έκανε το χατίρι και το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Και μάλιστα μια μέρα πριν φύγουν από την Ισλανδία, όπου επέλεξαν να κάνουν διακοπές

μίας εβδομάδας και τέτοιες μέρες, που επικρατεί παγωνιά.

@vincentledvina Our last night in Iceland, too! #auroraborealis #iceland #nightsky #aurora ♬ Epic – DM Production @vincentledvina Dreams come true under the aurora This night in Iceland was spectacular.. so satisfying after a long week of rough January weather! If you want to see the aurora but don’t know how, tap the link in my bio! For more aurora content every DAY: @vincentledvina “The Aurora Guy” theauroraguy.com – ebooksaurora tours – aurora chasing FAQ – merch! – blogs – webcams – and more! #auroraborealis #northernlights #iceland ♬ original sound – The Aurora Guy Η ιστορία του Βίνσεντ Λέντβινα

Οι τουρίστες επιστρέφουν στην πατρίδα τους ευτυχισμένοι που θαύμασαν το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας, αλλά για τον Βίνσεντ Λέντβινα, το φαινόμενο αυτό έχει καθορίσει τη ζωή του.

Ο Βίνσεντ ήταν τεσσάρων χρόνων, όταν είδε για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας, στη Μινεσότα.

credit: Vincent Ledvina

«Είναι τόσο όμορφο. Όταν είσαι εκεί έξω, ιδιαίτερα αν είσαι κάπου που υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, είναι εκπληκτικό να βλέπεις το σέλας να έρχεται σαν βροχή από πάνω σου. Είναι τόσο τεράστιο, τόσο επιβλητικό», λέει σε συνέντευξη στο weather.com.

Όταν ήταν στο λύκειο ο Λέντβινα πήρε μαθήματα φωτογραφίας. Στο κολέγιο αποφάσισε να μετακομίσει στη Βόρεια Ντακότα, όσο μπορούσε πιο κοντά στη ζώνη που είναι ορατό το Βόρειο Σέλας.

«Μετά άρχισα να παραδίδω μαθήματα φωτογραφίας, αλλά και συμβουλές για κυνηγούς του φαινομένου. Και έτσι όλα άρχισαν να χτίζονται γύρω από αυτό και αποφάσισα να μετακομίσω στην Αλάσκα. Εκεί βρίσκομαι τώρα», λέει ο Λέντβινα και παραδέχεται πως η ζωή του καθορίζεται πλέον από ένα φυσικό φαινόμενο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο Λέντβινα κάνει διδακτορικό στην αστροφυσική και το αντικείμενο μελέτης είναι βέβαια το Βόρειο Σέλας και οι φωτεινές «χάντρες» του, ένα είδος φωτός που μοιάζει με ένα κολιέ με μαργαριτάρια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτό το φαινόμενο υπάρχουν στοιχεία των μετεωρολογικών συνθηκών στο διάστημα και ιδίως για τις γεωμαγνητικές καταιγίδες, που μπορεί να επηρεάσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες.

credit: Vincent Ledvina

Ο Λέντβινα παρακολουθεί τις προβλέψεις για το Βόρειο Σέλας κάθε 30 λεπτά, μέσω του Κέντρου Πρόγνωσης Καιρού Διαστήματος του NOAA.

«Προσπαθώ να μην χάνω τίποτα», λέει, «γιατί ακόμα και με βάση τα στοιχεία στα οποία έχουμε πρόσβαση, μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση για το σέλας, αλλά το σέλας πάντα θα σε εκπλήσσει».

@vincentledvina Do you need to book an aurora tour? Let me tell you what I think! I think it’s a simple answer, really. You should hire a guide for at least one night of your aurora vacation just to give you the best shot at seeing the lights. A guide will have the experience of finding the best aurora chasing spots and know how to dodge clouds and get to clear skies. Locals know best! However, you don’t NEED a guide to see the aurora. On strong activity nights, the aurora can be seen right in town, sometimes even downtown Fairbanks where I live! Obviously, you don’t need a guide to escort you to your hotel parking lot to see the aurora! If you see a high activity aurora forecast with clear skies, consider going aurora chasing by yourself and seeing if you can save some money by DIYing it! Just be safe and if you want the best advice, tap the link in my bio to download my free e-book on aurora chasing. For more: @vincentledvina “The Aurora Guy” theauroraguy.com #auroraborealis #northernlights ♬ original sound – The Aurora Guy Τips για τους κυνηγούς του φαινομένου

Για να έχει κάποιος την καλύτερη δυνατότητα να θαυμάσει το φαινόμενο, ο Λέντβινα προτείνει να πάει όσο γίνεται πιο βόρεια, καθώς γύρω από τον Βόρειο Πόλο το φαινόμενο είναι έντονο. Βεβαίως είναι επίσης ορατό από την Αλάσκα, τον βόρειο Καναδά, την Γροιλανδία, την Ισλανδία και κάποια τμήματα της βόρειας Ευρώπης. Κατά τον Λέντβινα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο -τουλάχιστον μία εβδομάδα- για να έχουμε ευκαιρία να δούμε στον καθαρό ουρανό την λάμψη του φαινομένου.

Κι όσο για την εποχή που είναι καλύτερη, ο Λέντβινα λέει ότι «πολλοί πιστεύουν πως μπορούν να το δουν το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί στην Αρκτική υπάρχει διαρκώς φως το καλοκαίρι. Άρα η καλύτερη εποχή είναι ο χειμώνας».

credit: Vincent Ledvina

Για τον εξοπλισμό, ο Λέντβινα λέει πως έχει διάφορες φωτογραφικές μηχανές, αλλά κάποιες εντυπωσιακές φωτογραφίες, τις τράβηξε με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου.

* Τα μυστικά του ως κυνηγός του φαινομένου, τα μοιράζεται διαδικτυακά ο Λέντβινα στο @vincentledvina “The Aurora Guy” και προσκαλεί όποιον ενδιαφέρεται να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί του.

credit: Vincent Ledvinacredit: Vincent Ledvinacredit: Vincent Ledvinacredit: Vincent Ledvinacredit: Vincent Ledvina

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες – «Οι διαδηλώσεις ήταν μόνο οι προσεισμοί, έρχεται έκρηξη»

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ευρώπη: Παγετός, χιόνια και χάος στις μετακινήσεις – Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν

Αμβέρσα: Αυτός είναι ο πιο όμορφος σταθμός τρένων στην Ευρώπη (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρειο Σέλας,voreio selas