Βιβλίο: Έξι προτάσεις από τις νέες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν

Ξένη λογοτεχνία / Μυθιστόρημα

Η ανθρώπινη κωμωδία

Μετάφραση: Νίκος Μάντης

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 249

Ο Όμηρος, ένα δεκατετράχρονο αγόρι, χωρίς πατέρα, εργάζεται ως ταχυδρόμος στην Ίθακα της Καλιφόρνιας για να στηρίξει τη μητέρα, την αδερφή και τον τετράχρονο αδερφό του Οδυσσέα. Ο μεγαλύτερος αδερφός βρίσκεται στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Όμηρος παραδίδει στους κατοίκους επιστολές που μεταφέρουν από το μέτωπο την είδηση του θανάτου, σκορπίζοντας τη θλίψη και την αγωνία στους κατοίκους.

Η

«Ανθρώπινη κωμωδία» είναι ένα δραματικό αντιπολεμικό έργο κι ένας σύγχρονος παραλληλισμός για τον νόστο στην «Ιθάκη» που δεν θα γίνει πραγματικότητα για πολλούς νέους. Το 1944 απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ιστορίας για την ομώνυμη ταινία. O William Saroyan (1908-1981), παιδί Αρμένιων μεταναστών στην Αμερική, ήταν πολύ δημοφιλής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα

Χρήστος Ναούμ

Στο σκοτάδι ανθίζω

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 416

Σε μια εποχή που η χώρα συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες υποθέσεις κακοποίησης, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα έρχεται να ρίξει φως στα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την ελληνική κοινωνία. Βασισμένο σε αληθινά βιώματα και δομημένο με ευρηματική πλοκή, το βιβλίο του διακεκριμένου γιατρού και συγγραφέα Χρήστου Ναούμ εισχωρεί στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, με ιστορίες που συγκλονίζουν. Η βία και η κακοποίηση στα παιδικά και εφηβικά χρόνια, η αποπλάνηση, η απόρριψη, η ενοχή, οι νοσηρές σχέσεις και τα κρυμμένα μυστικά που στιγματίζουν ολόκληρες ζωές, θίγονται στο μυθιστόρημα «Στο σκοτάδι ανθίζω», ένα βιβλίο που αναζητεί την κάθαρση και τη λύτρωση στην ανθρώπινη τραγωδία.

Ο Φίλιππος Δελλής, οδηγώντας ένα βροχερό απόγευμα, προβληματίζεται με τη διάγνωση που μόλις του έχει ανακοινωθεί. Καρκίνος. Ο νους του, σαν κινούμενη κάμερα, στρέφεται στα παλιά για να εξηγήσει και να αντέξει τα καινούργια. Επανεξετάζει γεγονότα που τον σημάδεψαν, ανατρέχει στους έρωτες και τις οικογενειακές σχέσεις, στη βία και την κακοποίηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων, στις ματαιώσεις της ενηλικίωσης αλλά και στις ασύμμετρες συγκρούσεις με τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Στον δρόμο του συστοιχίες δέντρων. Στον ίσκιο τους, ως άνθρωπος που ακολουθεί τα όνειρά του, ο Φίλιππος δεν παρασύρεται από τις αντιξοότητες. Θα αναμετρηθεί με φόβους και βεβαιότητες, για να αποδείξει ότι η ζωή είναι μοναδική, γλυκιά και απρόβλεπτη και ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξανανθίσουν – ακόμα και στο σκοτάδι.

Ξένη λογοτεχνία / Μυθιστόρημα

Πέτερ Χάνκε

Η δεύτερη μάχαιρα

Μια μαγιάτικη ιστορία

Μετάφραση: Σπύρος Μοσκόβου

Εκδόσεις: Εστία

Σελ.: 152

Η εσωτερική επιταγή για εκδίκηση, και στο φόντο τύψεις, κινεί τον ήρωα στο πιο πρόσφατο έργο του Πέτερ Χάνκε, που κυκλοφόρησε λίγο μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019. Η περιπλάνησή του στον κόσμο συνεχίζεται με έναν καινούργιο σκοπό: να εκδικηθεί μια δημοσιογράφο που ζει κάπου εκεί κοντά. Σε άρθρο της πριν από χρόνια είχε προσβάλει την «αγία μητέρα» του αφηγητή υποστηρίζοντας ψευδώς ότι όταν η Αυστρία προσαρτήθηκε στο Τρίτο Ράιχ αυτή ζητωκραύγαζε τον Χίτλερ.
Όλα δείχνουν ότι η πολιτική βεβήλωση της μητρικής μνήμης οδηγεί τον γιο στον φόνο. Ή μήπως όχι; Μήπως είμαστε αφελείς, όπως οι μαθητές του Ιησού που πήραν κατά λέξη την προτροπή του να εξοπλιστούν με μια δεύτερη μάχαιρα εν όψει των παθών; Το σχετικό χωρίο του Λουκά δίνει εξάλλου και τον τίτλο του βιβλίου. Το ταξίδι του ήρωα εξελίσσεται σε οδοιπορικό στη σημερινή κοινωνία, γεμάτο υπαινιγμούς για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαστροφή της πολιτικής και της δικαιοσύνης, τη νέα Ιερά Εξέταση του πολιτικά ορθού.

Ελληνική λογοτεχνία / Ιστορικό Μυθιστόρημα

Πέτρος Κασιμάτης

Αλεξάνδρας Υψηλάντης

Ο Τελευταίος Πρίγκιπας

Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη

Σελ.: 306

Λίγο μετά τη μάχη στο Δραγατσάνι, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και του πρώτου απελευθερωτικού στρατού της Ελλάδας, παραδίδεται στους Αυστριακούς. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η σκληρή περίοδος της αιχμαλωσίας, που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την υγεία του, επισπεύδοντας το τέλος. Μέσα από τις αναμνήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, αλλά και από άγνωστα μέχρι πρότινος ντοκουμέντα, ο Πέτρος Κασιμάτης αποκαλύπτει τον πολυτάραχο βίο του πρίγκιπα που άναψε τη φωτιά της Επανάστασης του 1821. Η μυθιστορηματική πλοκή αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις μάχες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τους έρωτες, τις ίντριγκες της πολιτικής, τις δολοφονίες, τις δολοπλοκίες στον Μοριά, την απόρρητη αλληλογραφία των ισχυρών της Ευρώπης, τα ακριβά μυστικά του ξεσηκωμού, με στοιχεία που κόβουν την ανάσα.

Ξένη λογοτεχνία / Μυθιστόρημα

Καζούο Ισιγκούρο

Η Κλάρα και ο Ήλιος

Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελ.: 376

Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω, στον δρόμο. Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει. Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;

Ξένη λογοτεχνία / Αστυνομικό μυθιστόρημα

Yrsa Siguroardottir

Τόπος Εκτέλεσης

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 408

Ένας πλούσιος επενδυτής βρίσκεται κρεμασμένος σε έναν παλιό τόπο εκτελέσεων στο πεδίο λάβας του Γκάλγκαχρον. Όταν οι αστυνομικοί κατεβάζουν το πτώμα γίνεται αμέσως σαφές ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία. Στο στήθος του είναι μπηγμένο ένα καρφί δέκα εκατοστών, που το μόνο που στερεώνει πια είναι ένα μικρό κομμάτι χαρτί.
Η επικεφαλής του τμήματος Έρλα, αναθέτει στον ντετέκτιβ Χούλνταρ να πάει στο διαμέρισμα του νεκρού. Όταν φτάνει εκεί βρίσκει τη Φρέιγια μαζί με έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων και ένα αγοράκι τεσσάρων χρόνων που δεν γνωρίζει πώς και γιατί βρίσκεται στο διαμέρισμα, αλλά οι ζωγραφιές του δείχνουν ότι έχει γίνει μάρτυρας ενός πολύ τραυματικού περιστατικού. Καθώς δεν μπορούν να βρουν κάποια σύνδεση ανάμεσα στον δολοφονημένο άντρα και το αγόρι, αλλά ούτε και να εντοπίσουν τους γονείς του, η Φρέιγια και ο Χούλνταρ πρέπει να συνεργαστούν για να ανακαλύψουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Όταν το μυστήριο αρχίσει να ξετυλίγεται θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ιστορία βίας, δικαίωσης και εκδίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα