Βερολίνο: Σημασία έχουν όσα λέγονται στις συναντήσεις και όχι στις συνεντεύξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν σημασία οι συνεντεύξεις, αλλά το πώς συναντιέται ο ένας με τον άλλον στις συνομιλίες, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις.

«Το αποφασιστικό είναι η Ελλάδα

να συμφωνήσει το συντομότερο με τους θεσμούς ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων και να κάνει βήματα προς τους θεσμούς, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η θέση του Βερολίνου εξακολουθεί να είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά η αλληλεγγύη έχει ως προϋπόθεση την πρόταση και εφαρμογή μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «το πώς διαμορφώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός το πρόγραμμά του είναι δική του υπόθεση», για να προσθέσει: «Η καγκελάριος έχει πει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι και πρωθυπουργοί άλλων κρατών-μελών πραγματοποιούν διμερείς επισκέψεις στη Μόσχα και παραταύτα παραμένουν Ευρωπαίοι».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συνέβαινε αν μια χώρα καταψήφιζε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Μάρτιν Σέφερ δήλωσε: «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας. Οι κυρώσεις είναι χρονικά περιορισμένες, και όταν εκπνεύσει ο χρόνος ισχύος τους χρειάζεται νέα απόφαση, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη. Αν κάποιο κράτος είναι αντίθετο, δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα στοιχείο ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για την σχεδιασθείσα περαιτέρω πορεία».

ΓερμανίαΕλλάδαδιαπραγματεύσειςσυμφωνίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα