Βελγικά ΜΜΕ: Το θέμα του Brexit θα «σέρνεται» για καιρό υπονομεύοντας την ΕΕ

ΚΟΣΜΟΣMEDIA

Κοινή είναι στις Βρυξελλες η διαπίστωση Τυπου και αναλυτών ότι το θέμα του Brexit θα «σέρνεται» για πολύ καιρό διατηρώντας ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που θα λειτουργεί υπονομευτικά για την ΕΕ. Εκ παραλλήλου επισημαίνεται πως οι ευρωπαίοι ηγέτες, αν και απέκλεισαν κάθε σκέψη για παραχώρηση ενός προνομιακού status, ακολουθούν μια μάλλον συμφιλιωτική στάση απέναντι στην Βρετανία η οποία δείχνει, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, να διαθέτει μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων.

Συγκεκριμένα,

η εφημερίδα De Tijd παρατηρεί ότι τέσσερις μέρες μετά την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «το βρετανικό τσίρκο», όπως το αποκαλεί, μετακόμισε στις Βρυξέλλες όπου το περίμενε μια ψυχρολουσία. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι «η χτεσινή μέρα ήταν γεμάτη από λεκτικές αντεγκλήσεις, έντονους φραστικούς διαξιφισμούς και δραματικές κορυφώσεις». Τη νέα μορφή που θα έχει η ΕΕ μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας διερευνούν εξάλλου, σύμφωνα με το κεντρικό θέμα της De Morgen, οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι επιθυμούν να απεμπλακούν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη Βρετανία. Επισημαίνεται πως σε γενικές γραμμές οι ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν μια ήπια στάση απέναντι στην Βρετανία με την εξαίρεση του Βέλγου πρωθυπουργού Μισελ ο οποίος επιδόθηκε σε «φραστικά πυροτεχνήματα», τασσόμενος με δηλώσεις του υπέρ ενός γρήγορου διαζυγίου των δύο πλευρών.

Την δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν σε μια τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης θεωρεί εξ αλλου η De Standaard στο κύριο άρθρο της ως τη μοναδική οδό για μια «φυγή προς τα εμπρός».

Από την πλευρά της η De Morgen στο κύριο άρθρο της εκτιμά ότι το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα «σέρνεται» επί μήνες και ασκεί έντονη κριτική στην βρετανική πολιτική ηγεσία που δείχνει παντελώς ανέτοιμη να χειριστεί την κατάσταση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Tijd βάλλει κι αυτή στο κύριο άρθρο της εναντίον της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας, την οποία θεωρεί ακατάλληλη να χειριστεί «τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΤύποςΒρυξέλλεςBrexitΕΕαβεβαιότηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα