Βαριά ήττα της Μέι και θρίλερ με το Brexit - Νέα ψηφοφορία την Τετάρτη για έξοδο «χωρίς συμφωνία»

Μέι: Να αποχωρήσουμε συντεταγμένα - Κόρμπιν: Να απορριφθεί το «no-deal Brexit» - Πως αντέδρασαν Μπαρνιέ, ΤουσκΚΟΣΜΟΣ

Νέα ήττα για την Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit το βράδυ της Τρίτης, αφού απορρίφθηκε και αυτή η συμφωνία με ψήφους 391 κατά και 242 υπέρ.

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η πρώτη την Τετάρτη ώστε να αποφασιστεί αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία. Η δεύτερη την Πέμπτη, για να αποφασιστεί

η μονομερής αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης, ο Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ, γνωμοδότησε ότι τα νέα δεδομένα δεν διασφαλίζουν την μονομερή αποχώρηση της Βρετανίας από το backstop, σε περίπτωση που η ΕΕ τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά την διάρκεια του. Πρόκειται για μια σιβυλλική γνωμοδότηση η οποία βασίζεται σε υποθετικές καταστάσεις, που δεν είναι σαφές, εκ προοιμίου πως και αν θα επηρεάσει τους επικριτές της κυβέρνησης.

Οι πρώτες δηλώσεις Μέι, Κόρμπιν μετά την ψηφοφορία

Μέι: Αν η Βουλή ψηφίσει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Αν καταψηφιστεί θα διαπραγματευτούμε την παράταση του άρθρου 50. Είτε αποχώρηση χωρίς συμφωνία, είτε με παράταση δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν υπάρξει συμφωνία. Πρέπει να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε συντεταγμένα. Έχω πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων στο ενδεχόμενο που αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία. Την Τετάρτη θα προχωρήσουμε στη ψηφοφορία για να δούμε αν το κοινοβούλιο επιθυμεί αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Κόρμπιν: Η κυβέρνηση ηττήθηκε και πάλι συντριπτικά. Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία πρέπει να απορριφθεί. Πρέπει να ενωθούμε γύρω από μια ενιαία πρόταση.

Οι πρώτες αντιδράσεις Μπαρνιέ και Τουσκ

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Βρετανία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ομαλή αποχώρηση από το μπλοκ, τονίζοντας ότι έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λύθει μόνο στη Βρετανία.

"Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης", τόνισε με tweet ο Μπαρνιέ.

"Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν"

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση είναι η 29η Μαρτίου.

BrexitΜέιψηφοφορίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα