Τζάνειο: Αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτή για τη μετάγγιση σε λάθος ασθενή – «Ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά» λέει ο Γεωργιάδης

Αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτή του Τζανείου Νοσοκομείου που έκανε μετάγγιση σε λάθος ασθενή και με διαφορετική ομάδα αίματος, με αποτέλεσμα η 62χρονη γυναίκα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Μετά από μήνυση που έκανε η οικογένεια της γυναίκας, οι αρχές αναζητούν τον βοηθό νοσηλευτή, που όμως… έχει γίνει καπνός. Σε βάρος του έχει διαταχθεί και ΕΔΕ, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα τεθεί εκτός νοσοκομείου για έναν μήνα.

Η ασθενής Κ.Χ. εισήχθη στο Τζάνειο στις 3 Ιουνίου

λόγω αδυναμίας δεξιού άνω άκρου και αδυναμίας ορθοστάτησης.

Η πρώτη αξονική εγκεφάλου ανέδειξε αιμορραγία στα βασικά γάγγλια αριστερά και αποφασίστηκε αρχικά συντηρητική αντιμετώπιση, οπότε και εισήχθη στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

«Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης-06-2025 της χορηγήθηκε εκ λάθους μία μονάδα αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή, από ένα εκ των 3 ατόμων του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονταν στην βάρδια της κλινικής που νοσηλευόταν.

Η ασθενής εμφάνισε έντονη συμπτωματολογία που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση διασωλήνωση και μεταφορά της στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε νέο απεικονιστικό έλεγχο που ανέδειξε αύξηση της εγκεφαλικής αιμορραγίας και κρίθηκε από ιατρικής άποψης σκόπιμο να υποβληθεί σε χειρουργική αποσυμπίεση του αιματώματος.

Έκτοτε παραμένει διασωληνωμένη, σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση».

Πως έγινε το μπέρδεμα

Σύμφωνα με πληροφορίες η 62χρονη ασθενής νοσηλευόταν στην Παθολογική κλινική μαζί με μια πολυμεταγγιζόμενη ασθενή με εξαιρετικά χαμηλό αιματοκρίτη, η οποία ήδη είχε λάβει μια φιάλη ίαμα και χρειαζόταν και δεύτερη.

Η 62χρονη ασθενή με ελαφρύ εγκεφαλικό ήταν σε διπλανό κρεβάτι και δεν χρειαζόταν μετάγγιση.

Όπως παραδέχτηκε ο 30χρονος νοσηλευτής έκανε λάθος και έκανε μετάγγιση την 62χρονη που δεν χρειαζόταν και μάλιστα με λάθος ομάδα αίματος.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Αναστάσιο Μύτογλου μόλις ενημερώθηκε η Διοίκηση, διέταξε άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος και κατατέθηκε αυθημερόν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιώς, για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

«Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για το ατυχές συμβάν και δεσμεύονται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την αποκατάσταση της υγείας της ασθενούς, όσο και για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Τραγικές ελλείψεις… τραγικά λάθη

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό είναι ενδεικτικό των κινδύνων που δημιουργούνται από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές ενώσεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών.

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΓΝΕ και η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζουν συχνά τους φόβους τους για την επισφαλή λειτουργία των νοσοκομείων, εξαιτίας των σκληρών συνθήκων εργασίας, που

εξαντλεί το λιγοστό προσωπικό και αυξάνει τις πιθανότητες τραγικών λαθών.

Στην περίπτωση της ατυχής 62χρονης υπήρχαν μόνο τρεις νοσηλευτές στη βάρδια για δεκάδες ασθενείς…

«Υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάστηκαν, ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Ανθρώπινα λάθη γίνονται δυστυχώς παντού». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε σήμερα, το πρωτοφανές περιστατικό με τη λάθος μετάγγιση στην άτυχη 62χρονη, που παλεύει διασωληνωμένη στην εντατική του Τζάνειου Νοσοκομείου. Ωστόσο ο λαλίστατος υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για το γεγονός ότι στην μοιραία βάρδια τα ξημερώματα της Τετάρτης 3 Ιουνίου, ήταν μόνο τρεις νοσηλευτές για δεκάδες ασθενείς στην Παθολογική κλινική όπου είχαν μεταφερθεί τα δυο νευρολογικά περιστατικά, όπου τελικά μπέρδεψε ο 30χρονος νοσηλευτής.

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα και πάρα πολύ αυστηρά, για το πώς γίνεται η μετάγγιση του αίματος.» είπε ο υπουργός Υγείας σε σημερινή του συνέντευξη, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στον SKAI και συνέχισε: « Για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη, πλην της ΕΔΕ που αυτονοήτως διατάχθηκε και πλην της μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα που αυτονοήτως διατάχθηκε αμέσως και έγινε, έχουμε αυτή τη στιγμή και τον ΟΔΙΠΥ, τον πιστοποιημένο οργανισμό του Υπουργείου Υγείας που μετράει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, σήμερα στο Τζάνειο για να δουν ακριβώς τι πήγε στραβά και όλη τη διαδικασία που ακολουθεί το νοσοκομείο. Ότι ανθρωπίνως μπορεί το Υπουργείο Υγείας να κάνει, για να δούμε τι πήγε στραβά, το κάνουμε. Δεν μπορεί ωστόσο ένα περιστατικό μιας αμέλειας, ενός σφάλματος, για το οποίο ζητώ συγνώμη στο μέτρο που με αφορά ως Υπουργός, να χαρακτηρίσει όλο το ΕΣΥ. Λάθη ανθρώπινα δυστυχώς γίνονται παντού, σε όλα τα συστήματα. Ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά, εάν έχουν παραβιάσει τα πρωτόκολλα. Αν μας πουν να αλλάξουμε το πρωτόκολλο θα το κάνω, αλλά από ότι φαίνεται τα πρωτόκολλα είναι πολύ αυστηρά, δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής πρωτοκόλλου».

Για τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον

Σχολιάζοντας την επίσημη έναρξη της εφαρμογής της διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Με τον κύριο Πρωθυπουργό, παρουσιάσαμε επίσημα, από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη, την καθολική έναρξη της εφαρμογής της διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον. Θέλω να θυμίσω τη σκηνή που είχα πάει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και είχα πει ότι βάζω ως έναν από τους βασικούς στόχους της θητείας μου να σταματήσουν να υπάρχουν οι ουρές της ντροπής στον ΕΟΠΥΥ. Δουλέψαμε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα και σήμερα παρουσιάζουμε στον Έλληνα ασθενή μία υπηρεσία που θα σώσει κυριολεκτικά τη ζωή του από την ταλαιπωρία. Καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν το έχει επιτύχει. Και το έχουμε επιτύχει με πιστοποιημένη, από τον ΕΟΦ, εταιρεία μεταφοράς φαρμάκων, με ειδικά οχήματα που μέσα έχουνε ψυγείο για να μεταφέρουν τα φάρμακα σε όλη την επικράτεια, στη σωστή θερμοκρασία, με κουτιά που έχουν θερμοστάτη για να ελέγχεται όλη η διαδικασία από το Α μέχρι το Ω. Από τις 16 Ιουνίου, ο κάτοικος του τελευταίου χωριού της Ελλάδος μπορεί να ζητήσει να λαμβάνει τα φάρμακα στο σπίτι του. Άρα κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Την άλλη εβδομάδα, θα κάνουμε και την ανακοίνωση με τα ιδιωτικά φαρμακεία που θα μπορούμε σε ορισμένα φάρμακα υψηλού κόστους, να δώσουμε την επιλογή στους ασθενείς να τα παραγγείλουν και στο φαρμακείο της γειτονιάς τους».

Για τον Ευαγγελισμό

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για το περιστατικό δολιοφθοράς στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, τα καλώδια βγήκαν από μια ταράτσα η οποία είναι κλειδωμένη ελάχιστοι από το προσωπικό έχουν πρόσβαση.

«Βέβαια έχουμε τη δυσκολία ότι αυτή τη στιγμή στον Ευαγγελισμό έχουμε έργα άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ που εκτελούνται ταυτόχρονα. Άρα έχουμε πάρα πολλούς εργάτες και πάρα πολλά συνεργεία. Υπό την έννοια αυτή, το να πάρει κάποιος κάποιο καλώδιο και να το μεταφέρει δεν θα κάνει και μεγάλη εντύπωση στην ασφάλεια του νοσοκομείου γιατί συνεχώς μεταφέρουν πράγματα»

Ο υπουργός δήλωσε ότι η βλάβη έχει αποκατασταθεί και παραμένει στην άποψη του για δολιοφθορά καθώς ο δράστης ή οι δράστες δεν είχαν κίνητρο το κέρδος: «Η αξία των καλωδίων που εκλάπησαν είναι μερικών εκατοντάδων ευρώ, δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Περισσότερο φαίνεται η διάθεση κάποιου να προκαλέσει πρόβλημα στο νοσοκομείο παρά να βγάλει λεφτά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού στο παρακάτω link:

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Παπαβασιλείου: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος

Στη φυλακή εκπαιδευτής ιππασίας μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών του

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο άντρας που κλώτσησε και πάτησε γατάκι με το αυτοκίνητό του, σκοτώνοντάς το

Keywords
Τυχαία Θέματα