Τσίπρας: Υποτυπώδης η φορολόγηση των υπερκερδών διυλιστηρίων, σαν να κάνουν φιλανθρωπία

«Πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, γιατί έρχεται να πει την αλήθεια για την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «με τον μόνο τρόπο που υπάρχει, τα γεγονότα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρουσιάζοντας απόψε το βιβλίο του πρώην ΥΠΟΙΚ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

σημείωσε πως ο τίτλος του «Με την πλάτη στον τοίχο» ακριβολογεί.

«Έτσι ακριβώς είμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη δυστοπία των μνημονίων» ανέφερε. Για να προσθέσει ότι σε αυτή τη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε τυχαία, ούτε με δική του ευθύνη αλλά το απολύτως ακριβές είναι πως «μας έστησαν με την πλάτη στον τοίχο, εκείνοι που χρεοκόπησαν δυο φορές τη χώρα. μία το 2009 και μία το 2014, και παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, οικονομικά, αλλά και ηθικά».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της παρουσίασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κυβερνητική τροπολογία για τα διυλιστήρια λέγοντας πως «ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. για το 2022, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη». Και σχολίασε πως είναι σαν τις φιλανθρωπίες που κάνουν «πολλοί πλούσιοι από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες ώστε να εκπέσει η φορολογία των χρημάτων που δηλώνουν».

Το σχέδιο για την «παρένθεση»

Μιλώντας για τον τίτλο του βιβλίου και  αναφερόμενος στην «παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και το οικονομικό κατεστημένο» πως «το σχέδιο που είχαν καταστρώσει ήταν να πνιγούμε πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε, στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν. Αδιαφορώντας αν μαζί μας πνιγεί και η χώρα» και υπενθύμισε τον όρο «παρένθεση» που όπως είπε είχαν ονομάσει το σχέδιο αυτό.

Σήμερα, είπε «βρισκόμαστε εδώ μαζί με όλα τα “κακά παιδιά” της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ο Ευκλείδης, αλλά και πρώην υπουργοί και αφανείς άνθρωποι της διαπραγματευτικής ομάδας», γιατί «έχουμε ένα βιβλίο που μιλά για την εποχή εκείνη και για την αλήθεια».

Είμαστε είπε «ικανοποιημένοι γιατί τα καταφέραμε. Περήφανοι γιατί βγάλαμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο των μνημονίων, σταματήσαμε την καταστροφή, ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δισ. στα ταμεία του κράτους.  Αυτά ήταν τα δικά μας επιτεύγματα. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα».

Ωστόσο, σημείωσε μετά τα όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος αισθάνθηκε ασφαλής και εμπιστεύτηκε ξανά εκείνους που χρεοκόπησαν την χώρα τάζοντας μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια και οι οποίοι τελικά οδήγησαν σε χρεοκοπία της κοινωνίας και των νοικοκυριών.

Επιστροφή στις χρεοκοπημένες συνταγές

Ανέφερε πως ενώ «υπήρχαν όλες οι δυνατότητες να αξιοποιηθεί διαφορετικά η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια αλλά και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας ή τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης» τώρα συνεχίζουν από εκεί που είχαν σταματήσει με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Δηλαδή με το «πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα».

Επισημαίνοντας δε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις ίδια πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση είπε πως «δεν έχουν και κάποιο θετικό αποτύπωμα» αφού «ούτε οι αγορές δίνουν επιβράβευση» ενώ η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα την οποία ο Μητσοτάκης προεκλογικά υποσχόταν ότι θα μπούμε από το 2020, είναι «άπιαστο όνειρο».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο μπροστά του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και αν στο υπουργείο οικονομικών παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 20 ο Ευκλείδης και ο Γιώργος (σ.σ. Χουλιαράκης), η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ».

Στη συνέχεια είπε πως το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μιλώντας με τα γεγονότα για την αλήθεια, δείχνει και πως η προπαγάνδα του αντιπάλου είναι βραχύβια μπροστά στην πραγματικότητα.

«Είμαστε σοφότεροι, θα ξαναβγάλουμε τα κάστανα απ’ τη φωτιά»

Ωστόσο τόνισε, πως το βιβλίο δεν έρχεται να δικαιώσει αλλά να εξηγήσει. «Να εξηγήσει μια πολύ κοπιώδη προσπάθεια να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της και να ανοίξει ένα καθαρό διάδρομο για το μέλλον».

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο, σημείωσε, μοιραία οδηγείται σε συγκρίσεις, μεταξύ άλλων και για τους ανθρώπους και την διαφορά ήθους, εννοώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους ανθρώπους που αξιοποίησαν σε θέσεις και ρόλους.

«Από τη μία, είπε, είναι τα golden boys που τη τελευταία τριετία έκαναν ρεσάλτο ως γαλάζιες ακρίδες στο δημόσιο πλούτο.

Από την άλλη, νέοι επιστήμονες, οι σύμβουλοι και τα στελέχη της διοίκησης που συμμετείχαν σε αυτή την επίπονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης απέναντι στους θεσμούς, και έδωσαν τα πάντα με ανιδιοτέλεια για ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και την πολυτελή ζωή».

Κλείνοντας σημείωσε πως στην σημερινή κρίση η δημοκρατία θα δώσει και πάλι τις απαντήσεις, ενώ όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «είμαστε εδώ σοφότεροι από τα λάθη μας» αλλά και «αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης».

Διαβάστε επίσης:

Καραγιάννης: Τεράστια η υπεραξία από το αεροδρόμιο στο Καστέλι τα επόμενα χρόνια

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης χαρίζει δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια – Θα επιστρέψουμε στους πολίτες όσα έχουν παραχθεί στην πλάτη τους

Εύα Καϊλή: «Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της» ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Υποτυπώδης,tsipras, ypotypodis