Τσίπρας σε Alpha: «Σε πανικό η κυβέρνηση για την Εξεταστική» – Τι είπε για πρόωρες εκλογές και ΚΙΝΑΛ (Videos)

Σε συνέχεια της χθεσινής αντιπαράθεσης στην Βουλή για την πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι έχουν «σφυρίξει τη λήξη της

πανδημίας» και εκπέμπουν «μήνυμα χαλαρότητας» όταν ήδη μετράμε 15.000 νεκρούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επέμεινε να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας για την οποία υπογράμμισε ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά τα ρίχνει στην αντιπολίτευση. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα θέματα της ακρίβειας, της Εξεταστικής, για την οποία είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Ως προς το τελευταίο στο ερώτημα αν είναι απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τελευταίες εξελίξεις και τυχόν ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία απάντησε ότι είναι «πολύ κρίσιμο την επόμενη μέρα να υπάρξει η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα ξαναβάλει τη χώρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αναλυτικότερα, ως προς την πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 60 ετών και επισήμανε ότι κάτι φταίει που είμαστε τόσο χαμηλά στην εμβολιαστική κάλυψη και τόσο ψηλά σε θανάτους στην ΕΕ. Απέδωσε την κατάσταση σε έλλειψη αξιοπιστίας του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγόρησε για μικροπολιτική διαχείριση της πανδημίας.

Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν απάντησε οτι δεν θα κινούνταν όπως ο πρωθυπουργός, δηλαδή «μέσα από μια λογική καμπάνιας που στόχο δεν είχε να ενημερώσει τους πολίτες αλλά να αποκτήσει ο Μητσοτάκης ερείσματα σε ΜΜΕ προκειμένου να φτιάξει το δικό τους καθεστώς».

Σημείωσε ότι η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες και πως «θα έπρεπε να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα ένα τραπέζι να δούμε πώς θα πείσουμε και θα κλείσουμε τις τρύπες» καθώς και να εξεταστεί τι πράξανε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία.

Επανέλαβε ότι το δόγμα που ακολουθήθηκε από την αρχή της πανδημίας, το «ό,τι πουν οι ειδικοί» σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

«Η κυβέρνηση μας είπε δυο φορές, ότι κέρδισε την πανδημία και ότι τα πήγε εξαιρετικά. Πού είναι αυτή η dream team που θριάμβευσε; Πού είναι ο υπουργός Υγείας ο κ. Κικίλιας; Πήγε στο υπουργείο Τουρισμού. Που είναι ο υφυπουργός ο κ. Κοντοζαμάνης; Πού είναι ο κ. Αρκουμανέας; Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα για να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία ήταν αποτυχημένη».

Πρόσθεσε, όσον αφορά αυτά που δεν θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση ότι:

-Δεν μπορείς την περίοδο της πανδημίας που χάνεις ανθρώπους και ο κίνδυνος είναι μπροστά να δημιουργείς κλίμα εφησυχασμού

-Δε μπορείς να μη δίνεις βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στις δαπάνες για το ΕΣΥ, μειώθηκαν οι δαπάνες και αυτό είναι εγκληματικό

Στο τί θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση σημείωσε πως «δεν είμαστε οι πολιτικοί, αρμόδιοι να πούμε, οι ειδικοί να μας κατατοπίσουν και άκουσα να λένε ότι είναι πολύ μεγάλο ρίσκο. Και αναρωτιέμαι αυτό το ρίσκο με βαριά καρδιά το πήρε ο κ. Μητσοτάκης;»

Για το αν θα έπρεπε να γίνουν οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, είπε ότι δεν έχει νόημα να τα ακυρώσουμε τέτοια μεγάλα γεγονότα, «αλλά έχει νόημα να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρέπει να φοράνε μάσκα, ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουνε. Άρα να κατανοήσουμε ότι το εμβόλιο το βασικό μας όπλο αλλά όχι το μοναδικό.»

Αναφορικά με την κριτική του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συζήτηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλα, αναφέρθηκε καταρχάς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινό υπουργό Υγείας και να χαραχθεί κοινή στρατηγική για την πανδημία. Σε επίπεδο νομοσχεδίων υποστήριξε ότι είχε εποικοδομητική στάση, στις πιο κρίσιμες στιγμές, «την περίοδο που καιγόταν η χώρα, που το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ανέκδοτο, κατέθεσα προτάσεις, ο κ. Μητσοτάκης δε δικαιούται να το λέει αυτό. Κυβερνάει δυο χρόνια, δε μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και στην αντιπολίτευση, δεν μπορεί να υπάρχουν 11εκ. ατομικές ευθύνες και να μην υπάρχει η ευθύνη του πρωθυπουργού». Και πρόσθεσε πως αν στην αρχή της πανδημίας τα είχαμε πάει καλά, τώρα είμαστε οι χειρότεροι, «δεν πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη»; «Όταν η χώρα πετυχαίνει, το πιστώνεται η κυβέρνηση, όταν η χώρα αποτυχαίνει δεν το χρεώνεται η κυβέρνηση; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει ο Πολάκης», σημείωσε ειρωνικά.

Για την ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού με το σκεπτικό ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις και ανεργία απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών.»  

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό επιχείρησε να εκθέσει την κυβέρνηση σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις λέγοντας: «Ο Μητσοτάκης προεκλογικά δεν έλεγε ότι θα αυξήσει το μισθό στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης; Φέτος θα καταγράψουμε ρυθμό ανάπτυξης 6%, γιατί η κυβέρνηση εξήγγειλε αύξηση από 1.1.2022 50 λεπτά;»

Παρέπεμψε στο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για μισθολογικές αυξήσεις επικαλούμενος την κυβέρνηση της Ισπανίας αλλά και την προεκλογική καμπάνια του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση εμμένει στην αντίθετη λογική και απάντησε ότι «δε θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες» αλλά και ότι είναι «εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά όχι των πολλών.»

Ως προς το αίτημα για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα σημείωσε ότι θα ήταν μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες. Τόνισε ότι το έχουν κάνει προοδευτικές κυβερνήσεις σε άλλες χώρες και ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσχηματικά επικαλείται το έλλειμμα 7% για να αρνηθεί ένα τέτοιο μέτρο

«Όταν μείωνε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων δεν είχαμε έλλειμμα; Όταν αγοράζει εξοπλιστικά 7 δις δεν έχουμε έλλειμμα;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για Εξεταστική – δημοσκοπήσεις

Ερωτηθείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αρνήθηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος ειδικότερα καταγγέλλουν συλλήβδην τις δημοσκοπήσεις και σε ό,τι αφορά την Εξεταστική διευκρίνισε: «Έχουμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, την χρηματοδότηση των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας χωρίς κριτήρια και για μία υπόθεση μίας δημοκοπικής εταιρείας της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει πάρει κρατικό χρήμα και ζητήσαμε να ελεγχθεί.»

«Ουδείς εξ υμών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις», είπε, ούτε καν το 2015 όταν έπεσαν έξω 24 μονάδες με το δημοψήφισμα ούτε τον Σεπτέμβρη του 2015 όταν έπεσαν έξω 8 μονάδες, ακόμα και το 2019 που ναι μεν όπως είπε, έπεσαν μέσα στο ποιος ήταν πρώτος, αλλά υποτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ προσωπικά, είμαι πολύ προσεκτικός» είπε και εξήγησε ότι αναφέρεται στο θέμα με ένταση γιατί η κυβέρνηση λόγω πανικού για την Εξεταστική και τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτή «ξεχνάει τα θέματα που θέσαμε σε αυτή την εξεταστική και επικεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.» 

«Ο καγκελάριος Κουρτς» τόνισε, «αναγκάστηκε σε παραίτηση διότι υπήρξαν υποψίες βάσιμες ότι έδωσε 1 εκ ευρώ, όχι 42 που έδωσε η κυβέρνηση. Οι λόγοι που οδήγησαν Κουρτς σε παραίτηση δεν ήταν τόσο νομικοί ή ποινικοί αλλά ηθικοί.»

Υπογράμμισε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, από τυχόν χρονική διεύρυνση της Εξεταστικής, γιατί  δεν έδωσε δημόσιο χρήμα προς ΜΜΕ, αντιθέτως κατηγορήθηκε γιατί θέλησε να εισπράξει από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά Εξεταστική για συγκεκριμένα θέματα – για τη λίστα Πέτσα, όπου υπάρχει δικογραφία στη Βουλή για Πέτσα και Σκυλακάκη, υπάρχει έρευνα από την οικονομική Εισαγγελία που ερευνά την εταιρεία Μediashop που μεσολάβησε να δοθούν τα χρήματα – ενώ ο πρωθυπουργός «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και μας ζητάει διεύρυνση» χωρίς να εξηγεί για ποια θέματα. «Θέλει άλλη διατύπωση γιατί δεν το αντέχει παρά το ότι έχει την πλειοψηφία.»

Για την ελληνογαλλική Συμφωνία

Σε σχέση με την ελληνογαλλική Συμφωνία επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για ετεροβαρή συμφωνία καθώς δεν μας δίνει διασφάλιση ότι αν η Τουρκία επιδείξει προκλητικότητα στην ΑΟΖ η Γαλλία θα συνδράμει και επικαλέστηκε την προχθεσινή διαβεβαίωση του ΥΠΕΞ της Γαλλίας ότι η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

Παρέπεμψε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με το ερευνητικό Μπαρμπαρός και σημείωσε: «Ξέραμε και το 2018 με το Μπαρμπαρός, όπως ξέρουμε και τώρα, ότι σε μια δύσκολη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας.»

Για το ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί ως κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία σημείωσε ότι θα ζητήσει τη «διασφάλιση ότι θα σταθούν δίπλα μας με κάθε τρόπο και όχι να διευκρινίζουν ότι δε περιλαμβάνεται ΑΟΖ», τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τέλος σημείωσε ότι θα ξεκαθαρίσει πως «δεν έχουν δουλειά οι Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ.»

Για τις πρόωρες εκλογές

Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές απάντησε:

«Ένας πρωθυπουργός κάνει εκλογές για δυο λόγος, είτε γιατί είναι απόλυτα βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να πλησιάζει. Όσο περνάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πλησιάζουμε στο δεύτερο.»

Για ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου

Στο ερώτημα για το αν είναι απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τυχόν ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία σημείωσε:

«Αυτή την ώρα θα ήταν άκομψο εγώ να εκφράσω θέση και να πω κάτι που θα εκληφθεί ως επιλογή στον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Για μας κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη μέρα, η προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης που θα ξαναβάλει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.»

Διαβάστε επίσης:
Προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας: Η τριμερής στην Αθήνα ήταν ακόμα μία εχθρική κίνηση της Ελλάδας

Πανεπιστήμια – Κορωνοϊός: 3 στους 4 φοιτητές και 9 στους 10 καθηγητές είναι εμβολιασμένοι

Μίκης Θεοδωράκης: Είχε συντάξει 5 διαθήκες – Ποια θα ισχύσει (Video)

Keywords
τσιπρας, alpha, εκλογες, videos, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, alpha, ειπε, κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, για μας, βουλη, σρόιτερ, συριζα, παπανδρεου, μμε, dream, team, δις, συλλήβδην, δημοσκοπηση, δημοψηφισμα 2015, εταιρεία, αοζ, γαλλια, συμμετοχή, καιρος, αθηνα, video, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, ελλαδα, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, φορολογια 2013, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, χωρες, σρόιτερ, γερμανια, δουλεια, εξεδρα, ηγεσια, θεμα, μμε, ωρα, αυξηση, ανεργια, ανεκδοτο, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, δευτερο, δημοσιο, δις, δογμα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εμβολιο, επρεπε, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, υποθεση, υφυπουργος, θεοδωρακης, κινηση, κλιμα, κομμα, κρατικο, ληξη, μητσοτακης, μειωση, μπορεις, νοημα, ουσιαστικα, πορτογαλια, ρισκο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, συλλήβδην, τουρκια, φορολογια, φταιει, χρημα, dream, εξεταστικη, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, μπροστα, team, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα