Τσίπρας προς Μπακογιάννη: «Κοίτα ποιος μιλάει» - Έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Ντόρα Μπακογιάννη στη βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Κοίτα ποιος μιλάει» είπε ο πρωθυπουργός στη βουλευτή

τη ΝΔ και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα.

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Ντόρας Μπακογιάννη ξεκίνησε όταν κατά την διάρκεια της δευτερολογίας της η βουλευτής της ΝΔ τον κατηγόρησε ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτηρίζεται από «οίηση και καισαρισμό». Όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη «από το έδρανο που κάθεται σήμερα ο κ. Τσίπρας πέρασαν σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες και ουδείς επέδειξε την οίηση του Αλέξη Τσίπρα» και πως «είναι πολύ νωρίς για τέτοια επίδειξη καισαρισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» και απάντησε λέγοντας πως «μου προξενεί εντύπωση ότι μια τόσο έμπειρη κοινοβουλευτική όπως η κα Μπακογιάννη έρχεται σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και διαβάζει από κείμενο ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε. Το είχε προεξοφλήσει πριν καν ακούσει και μιλάει περί οίησης. Θα ήταν δικαιολογημένο σε έναν άνθρωπο που δεν ανήκει σε τζάκι και καταφέρνει να γίνει πρωθυπουργός στα 40 να έχει και μικρή οίηση», καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα που κάθονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπονομευτική» και «λαϊκίστικη πλειοδοσία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσα λέγονται γύρω από το ζήτημα, απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι αντιδράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση εκπορεύονται από κύκλους, οι οποίοι προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του «Grexit», αλλά και κάποιων «άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «κάποιοι στεναχωριούνται σήμερα για αυτό. Πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με τη λαϊκίστικη πλειοδοσία». Σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε καμία σχέση με τα capital controls, τονίζοντας ότι οι τράπεζες είναι πλέον απολύτως κεφαλαιοποιημένες. «Εμπνέουν εμπιστοσύνη και μπορούν να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε.

Ο Αλέξης Τσιπρας απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώθηκε περί «αφελληνισμού», υποστηρίζοντας πως ελληνικά χέρια διατηρούν τον έλεγχο στις δυο μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες. Έφερε ως παράδειγμα την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία το 66% βρίσκεται σε ελληνικά χέρια καθώς και την Εθνική Τράπεζα στην οποία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 55% και διερωτήθηκε «που είναι ο αφελληνισμός;». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι το ελληνικό δημόσιο «γλίτωσε» 20 δις ευρώ καθώς το ΤΧΣ συμμετείχε με 5,43 δις ευρώ από τον αρχικό προγραμματισμό των 25 δις ευρώ, λέγοντας πως «γλιτώσαμε χρέος ίσο με 10% του ΑΕΠ. Μειώθηκε δραστικά η επιβάρυνση του Δημόσιου Χρέους».

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε την κατηγορία ότι το δημόσιο κατέχει πλέον μικρότερο ποσοστό μετοχών σημειώνοντας ότι «η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη αλλά κι ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται ότι στη σύγκριση, ένα ποσοστό 40% σε τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση με ένα 25% σε τράπεζα που είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη, το 25 είναι πιο σημαντικό από το 40».

Στην μομφή της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα τον κυνηγά και θα τον στιγματίσει, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «αποδέχομαι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα μας κυνηγά για πάντα γιατί το κάναμε με τρόπο θετικό, διότι καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, με την κοινωνία όρθια και να φτάσουμε μπροστά στον μεγάλο στόχο, έχοντας ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες».

Ντόρα: Τρανταχτό παράδειγμα αποτυχίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μιλώντας στην Ολομέλεια η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε στη κυβέρνηση, υποστηριζοντας πως «με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, επιτρέψατε στο τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που εσείς χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών», τονίζοντας ότι σε καμία χώρα το Δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας πως «το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τονίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί «στίγμα και θα σας συνοδεύει για πάντα». Η Ντόρα Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σχολίασε μάλιστα πως «θέλω να πιστεύω πως δεν θα δειλιάσετε και θα συμπεριλάβετε και την παρούσα ανακεφαλαιοποίηση στο έργο της επιτροπής ελέγχου εμπειρογνωμόνων», ζητώντας απαντήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής Finansbank από την Εθνική σε πολύ χαμηλή αξία.

Τσίπρας σε Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό: "Δε θα αφήσουμε να γίνει η χώρα 'αποθήκη ψυχών"

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε «αποθήκη ψυχών» αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για τα Hot Spot στα νησιά. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να συμβεί αυτό κι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να τηρηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής με Τουρκία και Πακιστάν, για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου και κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί κι εκείνη στις υποχρεώσεις της.

Σημείωσε ότι το φοβικό κλίμα σε σχέση με τα σύνορα δημιουργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη, σε χώρες που στήνουν φράχτες, ενώ αφήνοντας αιχμή προς τον Βασίλη Λεβέντη υπογράμμισε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση και εύκολη κριτική διότι έτσι υπονομεύεται η διεθνής θέση της χώρας. Γενικότερα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους χαρακτηρίζουν τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι» και προσπαθούν να δημιουργήσουν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, τη στιγμή που ο ένας κε των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι, ο οποίος πέρασε από τη Λέρο, ταυτοποιήθηκε μόνο στην Ελλάδα. «Η χώρα κάνει καλά τη δουλειά της», είπε.

​Ταυτοποίηση στις εισόδους της χώρας

Στο ερώτημα του Βασίλη Λεβέντη γιατί επιλέχθηκαν τα πέντε νησιά εθνικής σημασίας για την ίδρυση των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης αντί να γίνουν στην ηπειρωτική χώρα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με την Σένγκεν και το Διεθνές Δίκαιο, όπου αφενός πρέπει να γίνεται διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα (καθώς οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες) αφετέρου πρέπει, εφόσον μεταφέρονται στη στεριά για τις πρώτες βοήθειες, να καταγραφούν μόλις πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν ήταν ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΕΕ η οποία αποφάσισε την επιλογή των 5 νησιών αλλά η πραγματικότητα και η γεωγραφία της χώρας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είπε θα απαιτούσε τη μεταγωγή αυτών των ανθρώπων υπό όρους σύλληψης κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως απαράδεκτο. Η υποχρέωση της Ελλάδας, είπε, είναι να ταυτοποιεί πλήρως τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις εισόδους της χώρας επομένως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πέραν αυτού του σχεδιασμού.

Μεμονωμένα στοιχεία αντιδρούν στην Κω

Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις κατοίκων της Κω για τα hot spot που επικαλέστηκε ο Βασίλης Λεβέντης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχουν συγκεκριμένη προέλευση και είναι μεμονωμένες (φωτογραφίζοντας ακροδεξιά στοιχεία) και απάντησε πως δεν μεταφέρθηκε τέτοιο κλίμα προ μηνός στη σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες των πέντε νησιών, το αντίθετο. Επισήμανε επίσης ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει μια συγκροτημένη διαδικασία σε συγκεκριμένο χώρο από το να καταλύουν οι πρόσφυγες στο λιμάνι και σε πάρκα.

«Ναι» στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, «όχι» στις κοινές περιπολίες με Τουρκία

Αναφερόμενος στη Frontex σημείωσε ότι είναι ήδη παρούσα και πως ζητήθηκε βοήθεια, εκτός από μηχανήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης Eurodac και 1600 στελεχών, για να έρθουν τελικά μόνο 200. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία αντίρρηση στη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Εκεί που έχει αντίρρηση η Ελλάδα, είπε, είναι οι κοινές περιπολίες με την Τουρκία, ένα αίτημα που βεβαίως δεν έχει τεθεί επισήμως, καθώς δεν εξυπηρετεί σε κάτι – τι παραπάνω θα κάναν οι Τούρκοι αναρωτήθηκε, εφόσον οι πρόσφυγες έφυγαν από τις δικές τους ακτές.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για την Τουρκία και το κατά πόσο υλοποιεί την πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ. Περιμένουμε είπε να δούμε αποτελέσματα ως προς τον στόχο της μείωσης των μεταναστευτικών ροών, αλλά προς το παρόν δεν τα έχουμε δει.

«Αποδείχθηκε η βούληση για επιχείρηση της Αστυνομίας χωρίς να ανοίξει μύτη»

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την προχθεσινή επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη, λέγοντας: «αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις δύσκολες της αστυνομίας χωρίς να ανοίγει μύτη». Αποδείχθηκε, συνέχισε, ότι υπήρχε η βούληση να γίνει η επιχείρηση οργανωμένα και προστατευμένα ώστε να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην υπάρξουν σκηνές που εκτυλίσσονται σε άλλες χώρες όπως στην Ουγγαρία.

Ώρα του ΠρωθυπουργούΑλέξης Τσίπραςπροσφυγικό ζήτημαανακεφαλοποίηση τραπεζωνHas video:
Keywords
τσιπρας, αφορμη, ντορα μπακογιαννη, αλέξης τσίπρας, capital controls, εθνικη τραπεζα, βουλη, τραπεζες, συριζα, capital, δις, χρεος, αεπ, συμμετοχή, παραιτηση λεβεντη, ελλαδα, συγκεκριμένο, frontex, ουγγαρια, video, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, 600 δις, τραπεζα πειραιως, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες, το θεμα, αεπ, αιχμη, δουλεια, εθνικη, θαλασσα, θεμα, νησια, πειραιως, πλαισιο, capital, ανθρωπινα δικαιωματα, βοηθεια, βρισκεται, γεωγραφια, γινει, γινεται, δημοσιο, δις, εδαφος, εδρανο, εδρανα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, ερχεται, ευρωπη, ιδρυση, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λεβεντης, λερο, μικρο, μομφη, ντορα, παντα, παιδι, πακισταν, παρισι, ροες, σενγκεν, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σκηνες, τουρκια, ανηκει, δικαιωματα, ελληνικα, frontex, χωρα, μπροστα, τραπεζα, θετικα, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα