Τσίπρας: Πολιτικές οι αποφάσεις για την πανδημία, γι’ αυτό η κυβέρνηση έφερε το ακαταδίωκτο (Videos)

Για την εργαλειοποίηση των ειδικών και την λήψη αποφάσεων με κριτήρια πολιτικά μίλησε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Αντ1, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε άρση του λοκντάουν καλλιεργώντας την αίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία, που δημιουργεί συνθήκες χαλάρωσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον εμβολιασμό, στην οικονομία αλλά και στις δηλώσεις Τζανακόπουλου

που προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε αρχικώς στο «ακαταδίωκτο» διερωτώμενος για ποιο λόγο χρειάζεται αυτό εφόσον ο ρόλος των επιστημόνων στην επιτροπή είναι γνωμοδοτικός, για να απαντήσει ότι αφορά τα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στην επιτροπή και ασκούν πιέσεις.

Αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε 15 μέρες, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση το αποφάσισε με πολιτικά κριτήρια, διότι δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τις αποφάσεις τις παίρνουν μόνοι τους» σημείωσε «είναι πρόσχημα η Επιτροπή».

Επανέλαβε τα περί αποτυχημένου και του πλέον μακροχρόνιο λοκντάουν συγκρίνοντας τα κρούσματα που υπήρχαν όταν ξεκίνησε το Νοέμβριο και τα κρούσματα που υπάρχουν τώρα που η κυβέρνηση πάει σε σταδιακό άνοιγμα. Ο κόσμος καταλαβαίνει, υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση, αφήνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του λοκντάουν ανοιχτές εστίες υπερμετάδοσης όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στο σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας συνολικά.

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το ότι αυτή την ώρα στέλνει μήνυμα επιτυχίας την ώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας από την έναρξή της και επικαλέστηκε και την κριτική που άσκησε σε άρθρο του Στέφανος Μάνος, και ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στο λαό, ότι δηλαδή βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση και πρέπει να προσέχουμε.

Κοινώς ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε μια δύσκολη στιγμή προχωρά σε σταδιακή άρση του λοκντάουν στέλνοντας μηνύματα χαλάρωσης, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλό ακόμα.

Αυτό που πρέπει να πούμε είπε, είναι ότι ανοίγουμε «γιατί δεν πάει άλλο, γιατί αποτύχαμε, όλη η Ευρώπη απέτυχε, όλο αυτό το δυτικό μοντέλο ακορντεόν ήταν αναποτελεσματικό» ενώ πρόσθεσε ότι ο τρόπος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν ο χείριστος.

Μαζική η ανταπόκριση των νέων στον εμβολιασμό, μην τους στοχοποιούμε

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι όλη η αντιπολίτευση σχεδόν, με εξαίρεση ίσως την Ελληνική Λύση, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τον εμβολιασμό, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εμβολίου της Astra Zeneca αφήνοντας αιχμές για ανταγωνισμούς. Επιχείρησε μάλιστα να διασκεδάσει τους φόβους και τις ανησυχίες που υπάρχουν λέγοντας ότι αφενός όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες των οποίων οι πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες από το να κολλήσει κάποιος τον ιό και να περάσει δύσκολα, αφετέρου ότι στην Μ. Βρετανία όλοι έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca.

Σημείωσε επίσης ως ενθαρρυντικό και αισιόδοξο στοιχείο το γεγονός ότι οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας 30-39. «Αρα ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε, περνάει δύσκολα αυτή η γενιά» συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση σημείωσε ότι τη στάση της κυβέρνησης την διακρίνει η «ανεμελιά».

Κάναμε προτάσεις, δεν εισακουστήκαμε

Ειδικότερα σημείωσε πως «όλο αυτό το διάστημα, όλοι έχουμε κριθεί και για το αν καταθέτουμε προτάσεις, αν είμαστε καιροσκόποι, αν περιμένουμε να πούμε μαύρο στο άσπρο, δε νομίζω ότι έχουμε δώσει τέτοια δείγματα γραφής». Σημείωσε ότι η ανεμελιά ήταν χαρακτηριστικό της στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έλεγε διαρκώς είτε ότι πάμε καλά είτε ότι θα βγούμε από το τούνελ της πανδημίας.

«Από το Νοέμβρη επισήμανα στον πρωθυπουργό, ότι αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ‘’αποφασίζω και διατάζω’’ αλλά θέλει συναινέσεις, δεν εισακούστηκα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προτάσεις που απεύθυνε προς την κυβέρνηση για να πάρει αρνητική απάντηση.

«Τον Γενάρη του ζήτησα τρία βασικά πράγματα. Ταχύτερο εμβολιασμό, η ΕΕ οδηγήθηκε σε φιάσκο με την επιμονή στα πλάνα μιας από τις βιομηχανίας. Πώς θα βρούμε εμβόλια και από άλλες πηγές. Το θέμα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός, αν είχαμε επενδύσει στα φαρμακευτικά σκευάσματα, πειραματικά, στα μονοκλωνικά αντισώματα που σώζουν ανθρώπινες ζωές αν δοθούν εγκαίρως, όπως άλλες χώρες…Δεν εισακούστηκα».

Οικονομία: Η κυβέρνηση να μην χαραμίσει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχει στους «λίγους»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε άλλη κυβέρνηση δεν είχε τέτοιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης.

«Όταν αναλάβαμε είχαμε άδεια ταμεία, είχαμε μια τρόικα που μας έλεγε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα πλεόνασμα 4% με το πιστόλι στον κρόταφο. Να καταλάβουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες οικονομικά απ’ ό,τι είχαμε εμείς».

Ειδικότερα, ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανέφερε:

«Της αφήσαμε 37 δις, είναι η πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που βρήκε γεμάτα ταμεία.

Έχει τη δυνατότητα από ένα Ταμείο Ανάκαμψης 30 δις μαζί με το ΕΣΠΑ την επόμενη 6ετία (σύνολο) 70 δις, είναι πολλά λεφτά και δεν πρέπει να χαραμιστούν

Έχει τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού διότι η ΕΚΤ έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα που έχει συμπεριλάβει και την Ελλάδα

Έχει τη δυνατότητα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μακάρι να είναι ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον, να μην αναγκάζεται να κάνει πλεονάσματα, διότι η ρήτρα διαφυγής ισχύει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ.

Αυτές τις μεγάλες δυνατότητες δεν τις είχε καμία άλλη κυβέρνηση και δεν πρέπει να τις χαραμίσει, τόνισε. Και κυρίως δεν πρέπει να έχει έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα αφορά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, λίγες μεγάλες οικογένειες, αυτές τις επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον δανεισμό τον τραπεζικό και να μην αφορά τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην αφορά τους εργαζόμενους τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς. Αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας» κατέληξε. 

Για Τζανακόπουλο: Να μη μιλάνε όσοι έστησαν επιτελικό γιουρούσι στη δημόσια διοίκηση

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων έκανε λόγο για διαστρέβλωση «όπως σε κάθετι που λέγεται και σημείωσε:

«Δε πιστεύω ότι υπάρχει κανένας σοβαρός πολίτης είτε ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ είτε ψηφίζει ΝΔ που να μη συμφωνεί με αυτό που είπε ο Τζανακόπουλος. Ξέρετε τι είπε; Μίλησε για εστίες διαφθοράς  στη δημόσια διοίκηση. Εγώ θα έλεγα μαζί να κάτσουμε να ξηλώσουμε αυτές τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στη δημοσία διοίκηση» Πιο ειδικά αναφέρθηκε στο παραδικαστικό κύκλωμα και σε κυκλώματα της νύχτας μέσα στην αστυνομία αλλά και σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης που επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «επικοινωνούσαν πρώτα με την τρόικα και μετά με τους κυβερνητικούς παράγοντες».

Απαντώντας περαιτέρω στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει εκκαθαρίσεις για να εγκαταστήσει «κομματικό κράτος» αντέτεινε: «όχι σε μας τα περί κομματικού κράτους» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες της κυβέρνησης που δείχνουν ότι η ίδια έστησε κομματικός κράτος:

«Ο κ. Μητσοτάκης σε όλη την προεκλογική περίοδο είχε κάνει κεντρικό θέμα το ζήτημα των μετακλητών. Τους διπλασίασε σε σχέση με αυτούς που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί για επιτελικό κράτος έκανε επιτελικό γιουρούσι στο δημόσιο κομματικών στελεχών. Έφτιαξε νόμο για να διπλασιάσει τον μισθό τους και μείωσε τις απαιτήσεις, ώστε να μην έχουν πτυχία για να μπορούν να μπουν μετακλητοί. Και όταν ρωτήσαμε τον Βορίδη τι είναι αυτό μας είπε ‘’καλά, τους ξένους θα πάρουμε;΄΄».

«Λάθη κάναμε κι εμείς»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και πιο ειδικά στο παράδειγμα της ΕΡΤ, αφού προηγουμένως παραδέχτηκε «λάθη κάναμε κι εμείς» ενώ σε άλλο σημείο είπε «δεν είμαι αναμάρτητος». «Από εδώ και στο εξής μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα;» αναρωτήθηκε.

«Δεν μπορείς να βάζεις στην ΕΡΤ δημοσιογράφο που ήταν στο Γραφείο Τύπου σου όταν ήσουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε και αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε στη Βουλή η διοίκηση της ΕΡΤ να βγαίνει με διακομματική συναίνεση, πρόταση που δεν έκανε δεκτή η κυβέρνηση. Άρα είπε η δημόσια διοίκηση έχει πρόβλημα και τα περί εκκαθαρίσεων «είναι μια προπαγάνδα που δεν τη πιστεύουν και αυτοί που τη λένε».

Keywords
Τυχαία Θέματα