Τσίπρας: Καλεί τους προοδευτικούς πολίτες να μην απέχουν και να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα ότι η εκλογική μάχη συνεχίζεται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την κεντρική προεκλογική ομιλία στο Σύνταγμα με την οποία κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εν όψει την κάλπης της Κυριακής.

Ο πρόεδρους του ΣΥΡΙΖΑ

απεθύνθηκε σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, να προσέλθουν στην κάλπες την Κυριακή, διακηρύσσοντας πως είναι κρίσιμο τον Ιούνιο να ψηφίσουν και όσοι δεν ψήφισαν τον Μάιο και να μην απέχουν όσοι ψήφισαν στις προηγούμενες κάλπες.

«Καλούμε» είπε «κάθε πολίτη, παρά την κούραση δύο εκλογικών αναμετρήσεων, να προσέλθει στις κάλπες. Να μην βγάλει από το λογαριασμό της δημοκρατίας την ψήφο του. Γιατί η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας». Και «γιατί καμιά αναμέτρηση δεν κρίνεται πριν ο λαός την κρίνει με την ψήφο του. Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε δίνονται».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε σε ιδιαίτερα εμψυχωτικούς τόνους ενώ κυριάρχησε η σύγκριση των δύο προγραμμάτων και στρατηγικών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Σημείωσε εισαγωγικά πως «οι εκλογές δεν θα κρίνουν απλώς το νικητή και τον ηττημένο», αλλά και «ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια» καθώς και το «πως και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις». Θα κριθεί, πρόσθεσε «η ποιότητα της δημοκρατίας μας, οι συνθήκες της ζωής μας, το μέλλον όλων μας».

Δύο προγράμματα αντιπαρατίθενται την Κυριακή

Επανέλαβε πως με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που δίνει το μπόνους των 50 εδρών, τα διλήμματα είναι σκληρά ως εκ τούτου « δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται τη Κυριακή» δύο διαφορετικά σχέδια, «δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα».

Από τη μία το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για μια χώρα και μια κοινωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες και με μια οικονομία όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Για μια χώρα «όπου οι πολίτες της δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο», και που «θα φροντίζει όλους τους ανθρώπους της, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας», για μια χώρα όπου « κάθε πολίτης θα έχει μπροστά του ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους» και θα υπάρχουν ισχυροί θεσμοί, εμεπδωμένη δημοκρατία και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Στον αντίποδα, ανέφερε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να κρύψουν κρίσιμες πτυχές του σχεδίου και του προγράμματός τους από τη προεκλογική αντιπαράθεση. «Και εξαγγέλλουν δεσμεύσεις που δε θα υλοποιήσουν, ενώ κρύβουν άλλες που θα υλοποιήσουν». Γιατί «το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στο οποίο, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά «δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, είναι μία απάτη, αέρας κοπανιστός, οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη».
Αντιθέτως, τόνισε «προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων» ενώ:

· Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού.
· Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν.

Διαφορές στις αξίες και σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

Με δυο λόγια το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου και στασιμότητα των μισθωτών του ιδιωτικού.

Σημείωσε με έμφαση πως οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ «είναι πάνω από όλα αξιακές» ενώ επισήμανε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο προοδευτικός πυλώνα, πάντα ήταν και πάντα θα είναι αντίπαλος η Δεξιά. Εκτός όμως από το αξιακό πλαίσιο, είπε, οι διαφορές αποτυπώνονται και σε κάθε όψη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής:

· Στις εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα.
· Στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, το νερό, την πρώτη κατοικία.

Θέτουμε, είπε «ως εθνικό στόχο την επόμενη τετραετία η Ελλάδα να σταματήσει τη πορεία απόκλισης από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα».

Για να αντιστραφεί αυτή η πορεία απόκλισης της Ελλάδας από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, τόνισε πως «απαιτείται ένα νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των κοινωνικών υποδομών και ισχυρών στρατηγικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Μίλησε πιο συγκεκριμένα για ένα πρόγραμμα που προτάσσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας
· με την ενίσχυση των εισοδημάτων.

· την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
· την αύξηση κατά 10% στους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια.
· την επιστροφή της 13ης σύνταξης, την καταβολή των αναδρομικών, την απόδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους και σε όσους έχουν τη προσωπική διαφορά.

Ένα πρόγραμμα που προτάσσει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ένα πρόγραμμα που τολμά να βάλει χέρι στην αισχροκέρδεια με την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη.

Ένα πρόγραμμα που πέρα από την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευση, με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα, προτάσσει και ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας, για το παιδί, για τις μητέρες, για τα νέα ζευγάρια, για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με αναπηρία.

Ένα πρόγραμμα που προτάσσει, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στην ιστορία της χώρας, υπέρ λίγων και ξένων συμφερόντων.

Και τέλος, προτάσσει, ένα κράτος ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που δεν θα αποτελεί κομματικό ή οικογενειακό λάφυρο, αλλά εργαλείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών. ‘Όχι το κράτος που κατέρρευσε στα Τέμπη πριν από τρεις μήνες και έβγαζε τους υπουργούς να λένε ψέματα στα κανάλια».

«Βάζουμε την πατριωτική ευθύνη πάνω απ’ όλα»

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Θράκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πήραν όμως το μάθημα που τους άξιζε», δηλαδή ένα «μάθημα εθνικής ευθύνης, πατριωτισμού, αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» και τους μειονοτικούς του βουλευτές που ήθελε να διασύρει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «τελικά διέσυρε τον δικό του μειονοτικό υποψήφιο».

Αναφέρθηκε ξανά στην επίσκεψη της Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για «κατήφορο» αφού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έστειλε εκεί την κ. Μπακογιάννη «όχι για να ενώσει, αλλά για να διχάσει. Όχι για να καθησυχάσει αλλά για να απειλήσει».

Διεμήνυσε «εμείς με την πατρίδα δεν παίζουμε. Δεν είναι αναλώσιμη για μας η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες χιλιάδες ψήφους. Βάζουμε την πατριωτική ευθύνη πάνω από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα».

«Στόχος το διαίρει και βασίλευε με αδύναμη Βουλή»

Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις της ΝΔ επανέλαβε ότι στόχος είναι μια κατακερματισμένη και αδύναμη Βουλή με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή, κάτι που «το δείχνουν ευνοώντας στην πράξη συγκεκριμένα κόμματα, που βοηθούν αυτό το σχεδιασμό» είπε αφήνοντας αιχμή για την Πλεύση Ελευθερίας. Γιατί αυτό εξυπηρετεί είπε την οικοδόμηση καθεστώτος από την πλευρά τους και το «διαίρει και βασίλευε».

Οι προοδευτικοί πολίτες να μην απέχουν και να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ»

Στο κλείσιμο της ομιλίας του επανέλαβε πολλές φορές το κάλεσμα προς κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις, να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να μη δώσουν λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη, καθώς όπως είπε δεν είναι ζήτημα «Καλούμε και κάθε πολίτη, παρά την κούραση δύο εκλογικών αναμετρήσεων, να προσέλθει στις κάλπες. Να μην βγάλει από το λογαριασμό της δημοκρατίας την ψήφο του. Γιατί η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας. Να πείσουμε λοιπόν, κι αυτούς που δεν ψήφισαν το Μάιο να ψηφίσουν τον Ιούνιο. Και όχι μόνο να μην απέχουν αυτοί που ψήφισαν τον Μάιο. Γιατί είναι κρίσιμος για τη ζωή όλων ο συσχετισμός που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής. Και γιατί καμιά αναμέτρηση δεν κρίνεται πριν ο λαός την κρίνει την ψήφο του».

Η ομιλία

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης για Τσίπρα: «Τρεις μέρες πριν τις εκλογές εξομοιώνει τον Πάτση με τον Μάντζο, είναι ντροπή»

Τσίπρας: Την Κυριακή κρίνεται σε ποια χώρα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας

Κωνσταντοπούλου σε Κουτσούμπα και Τσίπρα: «Θα είμαστε η αντιπολίτευση που δεν υπήρξε ποτέ»

Keywords
τσιπρας, συριζα, αλέξης τσίπρας, ντορα μπακογιαννη, για μας, συνταγμα, νεα δημοκρατια, εκλογες, διλήμματα, ελλαδα, κος, βρυξέλλες, σχολεια, μισθολογιο, ΦΠΑ, νέα, βουλη, αυξηση φπα, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, νικητη, αιχμη, δημοκρατια, οικονομια, οψη, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υγεια, ψεματα, αγωνες, αυξηση, αναπηρια, βρυξέλλες, δυναμη, δημοσιο, διλήμματα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκστρατεια, ενεργεια, ερευνα, ευθυνη, ζευγαρια, ζωη, ζωης, ομιλια, ισες ευκαιριες, κος, λευκη, λογια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νερο, νοσοκομεια, ντορα, παντα, οραμα, οραματα, οκταωρο, παιδι, παιδια, παζαρι, ποιοτητα, προγραμματα, προσληψεις, συγκεκριμενα, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, τεμπη, φορα, χερι, αγωνας, δικαιωματα, εμφαση, εθνικο, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, μπροστα
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Καλεί, ΣΥΡΙΖΑ,tsipras, kalei, syriza