Τσίπρας: Η στήριξη από την γερμανική σοσιαλδημοκρατία στο επίκεντρο της συνάντησης με Σολτς

Με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στα γραφεία του SPD στο Βερολίνο, στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί από χθες διήμερη περιοδεία.

Από την Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει ότι η συνάντηση αυτή, σε συνδυασμό με την συνάντηση πριν λίγο καιρό (Φεβρουάριο) με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, αποτελεί «ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για την σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία

στον Αλ. Τσίπρα αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι ξανά στην κυβέρνηση». Υπογράμμισαν επίσης ότι για αμφότερους τους Μπλίνκεν και Σολτς είναι «ελάχιστες είναι οι φορές που έχουν συναντήσει αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πηγές μάλιστα, τόνιζαν περαιτέρω πως η συνάντηση είναι ουσίας και όχι εθιμοτυπική.

Η ατζέντα όπως έχει παρουσιαστεί από την Κουμουνδούρου, αφορά τις οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου (συμπεριλαμβανομένης και του Ταμείου Ανάπτυξης) και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Χτες, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γερμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης, να στηρίξουν τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι οι ελληνικές εκλογές και η μάχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ουσιαστικά μια μάχη κρίσιμη ιδεολογικά και πολιτικά για όλη την Ευρώπη, μάχη απέναντι στις δυνάμεις του νεοσυντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Τον αγώνα αυτό, είπε οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να τον δώσουν ενωμένες.

«Σε αυτή τη μάχη», είπε, «θέλω να πιστεύω ότι και με τη δική σας στήριξη και με τη στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων εδώ στη Γερμανία, μπορούμε να πετύχουμε μια σημαντική νίκη για λογαριασμό της προόδου και της δημοκρατίας».

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιζητά ένα «νεύμα» από την ηγεσία της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας επέχουσα άλλωστε ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ευελπιστώντας ότι θα επιδράσει θετικά στο εγχώριο κεντρώο κοινό και βέβαια θα αποτελέσει και ένα είδος «παρότρυνσης» προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ από το βήμα της παραπάνω εκδήλωσης στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα σενάρια σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, κλείνοντας εκ νέου το ενδεχόμενο «κυβέρνησης των ηττημένων», του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης δηλαδή από το δεύτερο κόμμα. Σενάριο που αναζωπυρώθηκε στην Αθήνα, από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Δραγασάκη οι οποίοι στο πλαίσιο συνεντεύξεων τους απάντησαν επί υποθετικών σεναρίων και «εκλογικών μαθηματικών» όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σενάριο αυτό ως «μπαμπούλα» προς το κεντρώο κοινό και ειδικά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στους οποίους επισείει τον κίνδυνο να Σημείωσε χαρακτηριστικά πως μπορεί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και να δουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη.

Από το Βερολίνο λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το αυτονόητο ότι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να σχηματιστεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές με την απλή αναλογική. Και εξήγησε πως η προϋπόθεση αυτή δεν είναι κάποιο «καπρίτσιο» ή «εμμονή», αλλά είναι κάτι που «το λένε τα μαθηματικά», ότι δηλαδή «δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα», το λέει «και η πολιτική λογική και η πολιτική ηθική», και «το λέει και ο εκπρόσωπος του τρίτου κόμματός σήμερα», του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, τα στελέχη του οποίου δηλώνουν «ότι θα είναι ανοιχτοί να συνεργαστούν με το κόμμα το οποίο θα κερδίσει τις εκλογές».

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Γεωργούλης: Η υπερασπιστική του γραμμή – Στο προσκήνιο νέες καταγγελίες (Video)

Μητσοτάκης: Σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία σήμερα ο πρωθυπουργός

Μέγαρο Μαξίμου: Αγωνία για την «κυβέρνηση των ηττημένων» – Προβληματίζουν τα στοιχεία από τις πρώτες μετρήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Σολτς,tsipras, solts