Τσίπρας: Η Ν.Δ. εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πάλη μεταξύ της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της προοδευτικής πολιτικής θα είναι διαρκής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών μιλώντας για το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμά μας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τον οικονομικό απεγκλωβισμό της

ελληνικής οικονομίας από τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Είναι το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας και τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί με βάναυσο τρόπο από την κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι «πολλές φορές, κάποιοι από τους θεσμούς προέβαλλαν αντιρρήσεις για τις δικές μας πρωτοβουλίες. Δεν ήθελαν συμφωνία, αλλά νέα προαπαιτούμενα. Δεν επιθυμούσαν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημόσιο χαρακτήρα για τη ΔΕΗ, επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων. Η πάλη μεταξύ της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της προοδευτικής πολιτικής θα είναι διαρκής. Μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Η ανάμιξη του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση και εφαρμογή της συμφωνίας, μετά από πρότασή μας, είναι το νέο θετικό στοιχείο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα μάχης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι θέσεις των δανειστών δεν είναι στατικές. Η Ευρώπη έχει συνταραχτεί από την επτάμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Είναι και γι' αυτόν τον λόγο που η εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτέμβρη παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι νικητής και να παίξει ρόλο καταλυτικό στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών».

Υπερασπιζόμενος το προεκλογικό πρόγραμμα των εκλογών του Ιανουαρίου υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης συμπύκνωσε το αίτημα και την προσδοκία του ελληνικού λαού για μια διαφορετική πορεία κόντρα στη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές. Σειρά δεσμεύσεων του προγράμματος προχώρησαν. Με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, που αφορά περισσότερες από 350.000 χιλιάδες οικογένειες, τον νόμο για τις 100 δόσεις, που έδωσε ανάσα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων σχολικών φυλάκων, καθαριστριών και εκπαιδευτικών, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, το πρόγραμμα για την ενίσχυση και ανάκτηση της εργασίας και άλλα. Και όλα αυτά τα πετύχαμε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοδοτικής ασφυξίας και οικονομικού πολέμου.
Είναι βέβαια δεδομένο ότι πολλά από αυτά που είπαμε δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα στον χώρο της αγοράς εργασίας, όπου θα διεκδικήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη στήριξη του κόσμου της μισθωτής εργασίας, αλλά και στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων μισθωτών και συνταξιούχων. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός απέκρουσε την κριτική ότι πήγαν στη διαπραγμάτευση απροετοίμαστοι. «Δώσαμε μια διαπραγματευτική μάχη η οποία πήρε εμβληματικό χαρακτήρα σε διεθνές επίπεδο. Το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουλίου έχει γίνει σύνθημα όλων όσοι αγωνίζονται για μια διαφορετική κοινωνία πέρα από τα δόγματα της μόνιμης λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Αυτή τη μάχη τη δώσαμε, μάλιστα, μέσα σε συνθήκες εσκεμμένης και σχεδιασμένης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, μέσα σε συνθήκες ασύμμετρου οικονομικού πολέμου. Παρ' όλα αυτά αντέξαμε επτά ολόκληρους μήνες και καταφέραμε όχι μόνο να αποτρέψουμε τα σχέδια των πιο σκληρών κύκλων της ευρωπαϊκής ελίτ, αλλά ταυτόχρονα να κερδίσουμε έδαφος σε μια σειρά από πεδία: τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ καθώς και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2018» είπε ο Αλέξης Τσίπρα και τόνισε ότι «αυτό το κερδισμένο έδαφος που θα χαθεί με μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα αυτά είναι σε σύγκρουση με την πολιτική και την ιδεολογία της. Το ομολόγησε και ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, όταν υπερασπίστηκε στην πραγματικότητα την πολιτική Σόιμπλε. Εξάλλου και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα στελέχη της Ν.Δ. αντί να συμπαραταχθούν στη μεγάλη προσπάθεια, ζητούσαν από την Ευρώπη να προχωρήσει σε capital controls για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε για άλλη μία φορά τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα. Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Είναι πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία.
Η Ν.Δ. εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των κοινωνικών εκείνων δυνάμεων που βγήκαν κερδισμένες από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των άνεργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, εκείνων που υπέστησαν τα πλήγματα της κρίσης. Το σχέδιο του πολιτικού κατεστημένου σε Ελλάδα και Ευρώπη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν αρχικά η ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή παρένθεση. Αυτό πλέον δεν φαίνεται εφικτό, επομένως έχει εκπονηθεί τώρα το σχέδιο της ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα με τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού. Είναι προφανές ότι δεν θα επιτρέψουμε σ' αυτό το σχέδιο να τελεσφορήσει ακυρώνοντας την ίδια την ταυτότητα και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό είναι σενάριο παρά φύσιν φαντασίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είπε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, τα έχει πει όλα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ότι θα με στηρίξει για πρωθυπουργό, ότι θα με στηρίξει για αντιπρόεδρο, ότι δεν με θέλει ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο. Όλα αυτά εκτός από πανικό δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ενσωμάτωση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί εκείνους που δεν έχουν φωνή: τα θύματα της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού».

Τέλος μιλώντας για το νέο αρχηγό του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι φωνές που θέλουν οριοθέτηση από το νεοφιλελευθερισμό θα πληθαίνουν, θα συντονίζονται και θα γράψουν πολλές λαμπρές σελίδες ιστορίας για τον ανεπτυγμένο κόσμο».

Τσίπραςεκλογές 2015συνέντευξη ΤσίπραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα