Τσίπρας: Διαβεβαιώσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης- Συντηρεί την κόντρα με το ΔΝΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατηγορηματικός ότι η αξιολόγηση όχι μόνο πρέπει να κλείσει αλλά και θα κλείσει εντός του Απριλίου εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των διαρροών του Wikileaks.

Όπως είπε «για πρώτη φορά υπάρχει υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμφωνία ως προς τη δημοσιονομική προσπάθεια που

υπολείεπται, ανάμεσα σε κυβέρνηση ευρωπαϊκούς θεσμούς» ενώ σημείωσε ότι το κλίμα που του μεταδίδουν οι ευρωπαίοι ηγετες στις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες είναι το κλίμα ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να συντηρεί τους υψηλούς τόνους απέναντι στο ΔΝΤ το οποίο κατηγόρησε ότι «παίζει καθυστερήσεις». Ερμήνευσε τις διαφωνίες του ΔΝΤ ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, έτσι όπως καταγράφονται στις συνομιλίες που διέρρευσα, ως απόδειξη της έντονης σύγκρουσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δε θα καταστεί θύμα αυτής της σύγκρουσης.

«Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι τ ΔΝΤ παίζει αιδκαιολόγητα τις καθυστερήσεις», είπε, αλλά «δε γνωρίζαμε μέχρι που είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την ευρώπη κάποιοι πράγματι «ανόητοι»».

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε κατά κόρον τη λέξηε «ανοησίες» με την οποία η κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε τα περί στρατηγικής κωλυσιεργείας εκ μέρους του ΔΝΤ, ωστόσο επέμεινε ουσιαστικά ότι αυτή η στρατηγική ακολουθείται από πλευράς εκπροσώπων του ΔΝΤ και τώρα όπως και παλιότερα.

«Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζει της διαπραγμάτευσης συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση κι ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δε θα επιβεβαιωθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δε θα επαναληφθεί η απόπειρα από πλευρά των εκπροσώπων του Ταμείου η διαπραγμάτευση να κινηθεί με ανόητο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από το 2010 και μετά έχουν γίνει πολλές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας» πρόσθεσε συμπεριλαμβάνοντας και τη γνωστή υπόθεση του πολλαπλασιαστή, το λάθος του οποίου είχε παραδεχτεί το Ταμείο δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόυγου του ερευνητικού τμήματος Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι από τις διαρροές αποδεικνύονται δύο πράγματα,

Πως το Ταμείο έχει την πεποίθηση ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 ήταν ετεροβαρής υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας.

Ότι η στρατηγική της πρόκλησης πιστωτικής ασφυξίας ήταν μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική των δανειστών και όχι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως είχε κατηγορηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Αποδεικνύεται ότι η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία και την απειλή του πιστωτικού γεγονότος, δεν ήταν ούτε ευθύνη ούτε σχέδιο της ελληνικής πλευράς όπως μας κατηγορεί ο Μητσοτάκης. Το αντίθετο αποδεικνύεται, ότι ήταν μια καλά σχειδασμένη τακτική για την εξάντληση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι θέσεις του Ταμείου που εμφανίζονται από εγχώρια κέντρα ως υπέρ της Ελλάδας, είναι χειρότερες από αυτές στις οποίες βασίζεται το σημερινό πρόγραμμα, διότι το ΔΝΤ προτείνει χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά στη βάση διαφορετικών παραδοχών για την ύφεση και την ανάπτυξη το 2015 από ό,τι προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι προτείνει ακόμη σκληρότερα μέτρα δίνοντας ως αντάλλαγμα μια γενική υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως είπε, «το ταμείο προσπαθεί να επιβάλει ως βάση εκκίνησης έναν αριθμό που προκύτπει από το μυαλό τους, δεν αποδέχεται πλεόνασμα 0,25 % αλλά θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα 0,6%». «Δε μπορεί να δεχτεί» πρόσθεσε «ότι δύο προγράμματα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα στελέχη του απέτυχαν παταγωδώς ενώ το τρίτο πρόγραμμα στο οποίο δε συμμετέχει το ΔΝΤ, δείχνει ότι πετυχαίνει». «Οξύμωρο να πρέπει να διαλυθεί μια χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη, επειδή κάποιοι δε θέλουν να παραδεχτούν την αποτυχία τους» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά και στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι συντάσσεται με τις απόψεις του Ταμείου τόσο επειδή θέλει να ναυαγήσει η αξιολόγηση όσο και επειδή ταυτίζεται ιδεολογικά. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην νέα διαρροή με λίστες φοροδοδιαφυγής, τα λεγόμενα Panama Leaks όπου περιλαμβάνεται για ακόμη μια φορά το όνομα του στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου. Και αναρωτήθηκε: «Θα συνεχίσει να τον καλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης»;

Τέλος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και πως τον «καβο αυτό θα τον ξεπεράσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα».

ΤσίπραςΛαγκάρντΣΥΡΙΖΑΔΝΤHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα