«Τρίτη και 13»: Η «καταραμένη» μέρα που τραγουδήθηκε και έγινε ταινία!

Η «Τρίτη και 13» θεωρείται διαχρονικά «γρουσούζικη» ημέρα από τους προληπτικούς, όχι μονάχα για τους Έλληνες, αλλά και για τους ισπανόφωνους λαούς.

Η δεισιδαιμονία αυτή, που έχει πανάρχαιες ρίζες, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αρκετές αναφορές στην λαϊκή μας κουλτούρα. Ταινίες, τραγούδια και μύθοι αφιερωμένοι σε αυτή την κατά το κοινώς λεγόμενο… κακότυχη μέρα, μας υπενθυμίζουν την σημασία της και αποτυπώνουν γλαφυρά τις προληπτικές αντιλήψεις.

Ο αριθμός «13» και η «Τρισκαιδεκαφοβία»

Ο αριθμός «13» από αρχαιοτάτων χρόνων αντιμετωπίζεται με μια φοβία και μια απέχθεια. Σε διάφορους

πολιτισμούς με ανεξάρτητες αφετηρίες, το «13» έχει αρνητική απόχρωση.

Το «13» ως αριθμός παραλείπεται στον κώδικα του Χαμουραμπί που γράφτηκε τον 17ο αιώνα π.Χ. στη Μεσοποταμία. Ο «13ος Θεός» στη σκανδιναβική μυθολογία είναι ο Λόκι, ο Θεός της απάτης. Ο «13ος Άγγελος» κατά τη Βίβλο, είναι ο Σατανάς. Ο «13ος μαθητής» του Ιησού, ο οποίος και τον πρόδωσε, ήταν ο Ιούδας Ισκαριώτης.

Η αποστροφή για αυτό τον αριθμό ονομάζεται πλέον «Τρισκαιδεκαφοβία»( τρισκαιδεκαφοβία ή τρισκεδεκαφοβία, από τα αρχαία ελληνικά τρεῖς = τρία, καί = και, δέκα = δέκα, και φόβος) και αποτελεί παθολογικό φόβο, με όσους υποφέρουν από αυτόν να αποφεύγουν να κάθονται σε θέσεις αεροπλάνων ή να κοιμούνται σε δωμάτια ξενοδοχείων με την αρίθμηση «13»!

Η Άλωση της Πόλης

Σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες που θεωρούν γρουσούζικη την Παρασκευή και 13, στην Ελλάδα και τις ισπανόφωνες χώρες η Τρίτη έχει την τιμητική της στην ατυχία.

Στα ισπανικά η Τρίτη μεταφράζεται ως «Martes» από το λατινικό «Mars», δηλαδή τον θεό του πολέμου Άρη. Ο Άρης είναι ένας κακός οιωνός και συνδέεται με την καταστροφή.

Οι πιο ισχυρές μνήμες των Ελλήνων που μεταγενέστερα επισφράγισαν στην συνείδηση τους την Τρίτη ως «αποφράδα ημέρα», ήταν η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204, αλλά και την Άλωση από τους Οθωμανούς την Τρίτη 29 Μαΐου του 1453.

Το πέρασμα της «γκαντέμικης» ημέρας στην τέχνη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στη λαϊκή συνείδηση η «κακιά» αυτή μέρα είναι βαθιά συνυφασμένη με αρνητικές εξελίξεις και δυσάρεστα γεγονότα. Χωρισμοί, ατυχήματα, κλάματα και ζημιές. Αυτά συμβαίνουν μια Τρίτη και 13 όπως αποτυπώνονται σε διάφορα τραγούδια του λαϊκού πενταγράμμου.

« Ήταν μια Τρίτη βροχερή καταραμένη μέρα, που πήρες την απόφαση για να με κάνεις πέρα» θα πει 1949 ο Πρόδρομος Τσαουσάκης στο τραγούδι «Τρίτη Βροχερή» του Γιάννη Παπαϊωάννου.

Στην ταινία «Στέλλα» (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη, θα ακουστούν οι γραμμένοι από τον σκηνοθέτη και μελοποιημένοι από τον Μάνο Χατζιδάκι στίχοι «Ο μήνας έχει 13 καταραμένη μέρα, δεν θέλω ν’ ανταμώσω άνθρωπο ούτε για καλημέρα» από τα χείλη της Σοφίας Βέμπο.

Η ημέρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού το 1963 γυρίζεται η ασπρόμαυρη κωμωδία «Τρίτη και 13» από τον Ορέστη Λάσκο, με πρωταγωνιστές τους πολυαγαπημένους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκο Σταυρίδη και Γιάννη Γκιωνακη.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Λάνθιμος: Επιμένει… ελληνικά για το φινάλε της ταινίας του μετά το «όχι» για την Ακρόπολη – Σε ποια διάσημη παραλία γύρισε σκηνές

Διεθνής Μέρα Μουσείων: Εκδηλώσεις, εκθέσεις, δρώμενα και δωρεάν είσοδος από το Δήμο της Αθήνας

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» του Κωνσταντίνου Ντέλλα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρίτη,triti